29.11.2009. / 16:50

Autor: Hina

Zloslutne ocjene: 'Da bi preživjela, Irska mora smanjiti potrošnju'

Ministar je već predložio dva krizna proračuna u nešto više od godinu dana, uglavnom usmjerena na oporezivanje

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIrska mora u proračunu za iduću godinu smanjiti potrošnju kako bi osigurala da zemlja uopće preživi, rekao je u nedjelju irski ministar financija Brian Lenihan.

Lenihan je ponovio da mora uštedjeti 4 milijarde eura u proračunu za 2010. samo da bi stabilizirao proračunski deficit na 12 posto bruto domaćeg proizvoda, četiri puta više nego što dopušta EU.

Ministar je već predložio dva krizna proračuna u nešto više od godinu dana, uglavnom usmjerena na oporezivanje.

"Ako ne poduzmemo te mjere, deficit će narasti na 16-17 posto BDP-a kada će biti ugrožen sam opstanak zemlje", izjavio je Lenihan za listi Sunday Business Post.

"Stabilizacija proračuna... poslat će jasan signal da naša strategija djeluje i uvjeriti banke da smo sposobni nositi se s teškoćama", rekao je Lenihan u članku naslovljenom "Opstanak ovisi o rezanju potrošnje".

Vladini dužnosnici već su upozorili da bi nekontrolirane javne financije mogle dovesti Irsku u ruke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji bi uveo još veće restrikcije.

Sindikati su već održali nekoliko prosvjeda i štrajkova protiv vladinih planova za smanjenje plaća u javnome sektoru i zaprijetili novim štrajkom u četvrtak ako se dotada ne donese alternativni plan.

Vezane vijesti

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Niti pljusak koji se spustio na Poznanj nije ih mogao zaustaviti i primiriti. Više od 20.000 raspjevanih irskih navijača "okupiralo" je središte… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika