01.12.2009. / 08:29

Autor: Hina

Novi udar na proračun: U dvije godine pet tisuća novih mirovina za HVO

U siječnju 2008, Hrvatska je isplaćivala 1.430 mirovina za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, a do listopada ove godine broj korisnika mirovina HVO-a povećao se na 6.400

Uz to što će se iz državnog proračuna RH za Hrvate u susjednoj nam BiH izdvojiti nešto više od 21 milijun kuna, o čemu je nacional.hr pisao prošloga tjedna, još će se dodatna sredstva iz proračuna za ovu godinu izdvojiti za 6400 umirovljenih pripadnika HVO-a.

Naime, kako piše Večernji list, u siječnju 2008, Hrvatska je isplaćivala 1.430 mirovina za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, a do listopada ove godine broj korisnika mirovina HVO-a povećao se na 6.400!

U 2010. 7,26 milijardi za povlaštene mirovine

U prijedlogu proračuna za 2010. ne vidi se, međutim, koliko će novca otići za njihove mirovine, što je jedna od niza zamjerki koje je na prijedlog proračuna iznijela analitičarka Instituta za javne financije mr. Marijana Bađun

U 2010. na povlaštene se mirovine planira potrošiti 7,26 milijardi kuna, gotovo četiri posto više nego što je plan za ovu godinu, što čini jednu petinu ukupnih rashoda za mirovine i mirovinska primanja, piše Večernji.

Ništa od najavljivanih promjena

Na starosne mirovine koje se isplaćuju na temelju osiguranja otići će 16,7 milijardi kuna od 34,7 milijardi koliko su planirani godišnji izdaci za mirovine. Na starosne mirovine odlazi 48 posto ukupnih rashoda, a preostali veći dio isplatit će se korisnicima koji su pravo na mirovinu ostvarili pod povoljnijim uvjetima.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor nekoliko je puta najavljivala da će preispitati sustav povlaštenih mirovina, no brojke koje su otišle prema parlamentu ne pokazuju da je došlo do promjena. Jedan od mogućih razloga za snažan rast broja umirovljenih pripadnika HVO-a Marijana Bađun vidi u tome što je međunarodni ugovor koji je regulirao prava stradalnika rata u BiH stupio na snagu 2006. godine.

Braniteljskih mirovina sve više

Večernji list navodi kako će se iduće godine najviše izdvojiti za kategoriju hrvatskih branitelja (5,11 milijardi kuna), a slijedi je kategorija boraca NOR-a s deset puta manjim iznosom (530 milijuna kuna).

Broj korisnika tzv. braniteljskih mirovina kontinuirano raste, u listopadu 2009. bilo ih je 66.000 u odnosu na 31.000 u 2003, a time se povećavaju i rashodi za te mirovine.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika