02.12.2009. / 10:56

Autor: Boris Bilas

I to se događa: Vlada u Saboru prihvatila tri oporbena amandmana na proračun

Vlada je na kraju prihvatila tri amandmana zastupnika IDS-a i HDSSB-a, tim se amandmanima Crkvi skida 18 milijuna kuna i raspodjeljuje za izgradnju osnovnih škola u Slavonskom Brodu, izgradnju studentskog kampusa u Puli, te obnovu prostora Hitne službe pulske Opće bolnice

Ministar financija Ivan ŠukerMinistar financija Ivan ŠukerSaborska je oporba vladajuće zasula sa preko 150 amandmana na proračun za iduću godinu i Zakon o radu, a članovi vladajuće koalicije većinu glatko odbili.

Najviše amandmana podnio je HDSSB, među kojima je i onaj kojim se tražilo dodatnih 1,9 milijardi kuna za subvencije u poljoprivredi i prehrambeno-prerađivačkoj industriji. HDSSB-ovci su tražili da se tih 1,9 milijardi kuna 'namakne' umanjenjem proračunskog novca za Sabor, Vladu te više ministarstava,

Rashodi 121 milijarda kuna

Bez imalo problema ministar Ivan Šuker započeo je sa odbijanjem uglavnom oporbenih amandmana na prijedlog proračuna za sljedeću godinu, kojim se predviđaju prihodi od skoro 113 milijardi kuna, te rashodi od oko 121 milijarde kuna.

Odbijen je i amandman kojim je HDSSB tražio dodatnih milijardu kuna za radove na Koridoru V c, odnosno za izgradnju mosta na Dravi u dijela autoceste od mađarske granice do Osijeka.

HDSSB-a je tražio i dodatnih 100 milijuna kuna za naknadu štete uzrokovane elementarnom nepogodom, a spomenuti se iznos kanio uzeti HŽ-u.

Nezadovoljni HDSSB-ovci

Šuker je naglasio da su sredstva namijenjena HŽ-u ionako već smanjena, tako da bi se predloženim amandmanom u pitanje dovelo funkcioniranje željeznice.

HDSSB-ovci su tražili i da se za 463,4 milijuna kuna poveća proračunsko izdvajanje za razminiranje u idućoj godini.

"U ovom trenutku nema mogućnosti za izdvajanje financijskih sredstava za ovakav investicijski projekt", poručio je Šuker.

Nezadovoljan porukom, HDSSB-ov Ivan Drmić prozvao je ministra da ga ne zanima kako se živi na minama zagađenim područjima. "Očito će proći još deseci godina kada će Hrvatska biti razminirana, što znači da će biti još stradalih", istaknuo je.

Novci od crkve za Slavoniju i Istru

Iako je Boro Grubišić revno obrazlagao svoje amandmane, u jednom trenutku nastala je graja u redovim HDZ-a zbog čega je HDSSB-ovac anonimnom članu vladajuće stranke dobacio da zašuti. HDZ-ovci su se odlučili osvetiti isključivanjem Grubišićevog mikrofona zbog čega je intervenirati morao i saborski gazda Luka Bebić. "Niste ovdje da isključujete bilo koga niti da govorite šuti ti tamo", upozorio je Bebić saborske zastupnike.

Ipak, Vlada je na kraju prihvatila tri amandmana zastupnika IDS-a i HDSSB-a, tim se amandmanima Crkvi skida 18 milijuna kuna i raspodjeljuje za izgradnju osnovnih škola u Slavonskom Brodu, izgradnju studentskog kampusa u Puli, te obnovu prostora Hitne službe pulske Opće bolnice.

"Ovo je pozitivno iznenađenje i hvala i našoj Crkvi što je ovako postupila", rekao je Boro Grubišić.

Izglasan proračun za 2010.

Nakon rasprave o amandmanima Sabor je izglasao državni proračun za 2010. Za njega je glasovao 81 zastupnik, protiv su bila 33 zastupnika, a tri su zastupnika bila suzdržana. Proračunom se planiraju prihodi u iznosu 112,8 milijardi kuna, a rashodi u iznosu od 121,4 milijarde kuna.

Proračun za iduću godinu rađen je na projekciji blagog rasta BDP-a za 0,5 posto. Predviđeni deficit proračuna središnje države bio bi 2,5 posto BDP-a.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika