02.12.2009. / 12:40

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Afera kamioni: Sud 14. prosinca odlučuje o optužnici protiv Rončevića i Bačića

Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović najavio je da će se "obrana žestoko obrušiti na optužnicu" u kojoj, kako kaže, nisu navedeni bitni elementi kaznenog djela koja se optuženicima stavljaju na teret

Berislav RončevićBerislav RončevićNa zagrebačkom Županijskom sudu 14. prosinca održat će se sjednica optužnog vijeća u predmetu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegovog pomoćnika u MORH-u Ive Bačića koje USKOK tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004. oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna.

Optužnim vijećem predsjedat će sudac Ivan Turudić koji je i predsjednik uskočkog odjela na zagrebačkom Županijskom sudu. Sjednici će moći nazočiti samo stranke u postupku.

Obrana žestoko protiv optužnice

Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović najavio je da će se "obrana žestoko obrušiti na optužnicu" u kojoj, kako kaže, nisu navedeni bitni elementi kaznenog djela koja se optuženicima stavljaju na teret.

"Zato smo uvjereni da će se optužnica vratiti USKOK-u", kazao je Vilajtović, dodajući da ne može govoriti o detaljima optužnice na kojoj je još uvijek oznaka tajnosti.

Vraćanje optužnice USKOK-u

I Bačićev branitelj Ivo Farčić smatra da je optužnica manjkava. "Više od vraćanja optužnice USKOK-u ne možemo očekivati jer bio sve ostalo bio prejak poraz za državu", kazao je, dodavši kako ne može govoriti o pojedinostima optužnice niti budućim potezima obrane zbog zakonskih odredbama prema kojima je postupak tajan do potvrđivanja optužnice.

Postupak protiv Rončevića i Bačića vodi se po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku kojim je propisano da osnovanost USKOK-ovih optužnica utvrđuje optužno vijeće koje može potvrditi ili odbaciti optužnicu ali i obustaviti postupak.

Tek nakon potvrđivanja optužnice zakazuje se početak suđenja.

Tajna sjednica

Da bi odlučilo o optužnici, vijeće saziva sjednicu na koju se pozivaju stranke u postupku, najkasnije dva mjeseca ako je na slobodi.

Na sjednici, koja nije javna, tužitelj ukratko iznosi rezultate prijašnjih istraživanja i dokaze na kojima se zasniva optužnica, a obrana, pak, može upozoriti na dokaze koji idu u korist okrivljenika, moguće propuste u istrazi i nezakonite dokaze. Državni odvjetnik, okrivljenik i branitelj mogu na navode protivne stranke uzvratiti samo jednom.

No, na sjednici okrivljenik može dati izjavu da je kriv po svim ili nekim točkama optužbe pa s odvjetništvom može pregovarati o kazni i potpisati izjavu za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka.

Oštećen državni proračun

Okrivljenik se može i odreći prava na sjednicu optužnog vijeća te pisanom izjavom zahtijevati suđenje. Vijeće u tom slučaju potvrđuje optužnicu i odmah ju dostavlja sa spisom sudskoj pisarnici.

Optužnicom, podignutom krajem listopada, Rončevića i Bačića se tereti da su od tvrtke "Eurokamioni" kupili 39 vojnih kamiona za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više nego li je bila najniža cijena koju je ponudila zagrebačka tvrtka "Man Importer". U USKOK-u tvrde da je upravo za taj iznos oštećen državni proračun.

Dosadašnja policijsko-uskočka istraga još nije odgovorila gdje je taj novac na kraju završio.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika