02.12.2009. / 16:43

Autor: Hina

Moody's snizio rejting HBOR-u, uz stabilnu prognozu

Sniženjem rejtinga Moody's okončava šestomjesečnu procjenu rejtinga HBOR-a za izdavanje i neosigurane dugove s prvenstvom isplate

Anton Kovačev, HBORAnton Kovačev, HBORAgencija za kreditne rejtinge Moody's snizila je rejting Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) na Baa3, nakon prijašnjeg A3, uz stabilnu prognozu, priopćeno je iz londonskog Moody's Investors Servicesa.

U Moody'su su zaključili da veći naglasak treba staviti na kreditni rejting hrvatske Vlade kao mjerilo državne podrške za izdavatelje povezane s državom, te su sukladno tome uskladili rejtinge HBOR-a s važećim rejtingom Hrvatske za izdavanje obveznica u domaćoj valuti Baa3.

HBOR-ov rejting označava visoku ovisnost i podršku

Prema metodologiji koju agencija koristi za nebankovne financijske izdavatelje povezane s državom, HBOR-ov rejting za zaduživanje i izdavanje dužničkih vrijednosnih papira temelji se na kombinaciji inputa.

Pored važećeg rejtinga Hrvatske Baa3, među inputima još navode HBOR-ovu referentnu kreditnu procjenu (BCA) u visini 11 (na skali od 1 do 21 na kojoj 1 predstavlja najniži kreditni rizik), veliki stupanj ovisnosti i vrlo visoku podršku.

Navedenim sniženjem rejtinga Moody's okončava šestomjesečnu procjenu rejtinga HBOR-a za izdavanje i neosigurane dugove s prvenstvom isplate, započetu 27. svibnja u kontekstu ponovne procjene sposobnosti hrvatske Vlade da pruži podršku izdavateljima navedenih dužničkih papira povezanima s državom.

Pozitivno - jedina razvojna banka u Hrvatskoj

Prema mišljenju agencije, hrvatska Vlada je kao i mnoge druge sposobna poduprijeti bankovni sustav a vjerojatno i servisirati svoj dug.

Pozitivnim za HBOR-ove rejtinge u Moody'su navode poboljšanje BCA za jednu razinu te važeći Baa3 kreditni rejting Hrvatske za izdavanje državnih obveznica u domaćoj valuti.

HBOR-ova referentna kreditna procjena sada se čvrsto drži na 11. U Moody'su pojašnjavaju da, uz slabljenje pritisaka na tečaj kune u proteklim mjesecima a unatoč slabljenju kreditnih uvjeta u sustavu, snažna kapitalizacija HBOR-u omogućava da apsorbira gubitke koji nadmašuju Moody'sove procjene.

Pozitivnim za HBOR-ov BCA navode i bančine snažne pokazatelje efikasnosti i status jedine razvojne banke u Hrvatskoj. Među ograničavajućim čimbenicima izdvajaju pak oslanjanje prihoda HBOR-a na one polučene od kamata, umjerenu kvalitetu imovine i ovisnost o financiranju na tržištu.

Poboljšanje rejtinga za Zagrebačku banku

U odvojenom izvješću Moody's je objavio da je nakon razmatranja rejtinga, započetog također 27. svibnja, odlučio poboljšati prognoze za Zagrebačku banku u 'stabilne', iz 'negativnih', za važeći D+ rejting financijske snage (BFSR).

Snižen je pak rejting ZABE za depozite u domaćoj valuti, na Baa1/P-2, a potvrđen važeći rejting za depozite u stranoj valuti na Ba1/NP, navodi se još u priopćenju Moody'sa.

Vezane vijesti

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) predsjednik Uprave Anton Kovačev u nazočnosti ministra financija Slavka Linića predstavio je rezultate… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika