02.12.2009. / 23:41

Autor: Ana Smrečki

Šuker na potezu: Ako INA ne plati dug države do kraja godine slijedi blokada

Dugovanja prema državi popela su se i do 1,6 milijardi kuna. Ministar Šuker dobio je čvrsto obećanje da će 29. prosinca dug biti podmiren. Ne plati li INA svoj dug kako je obećala, bit će blokirana

Ministar Ivan Šuker i bivši kolega Damir PolančecMinistar Ivan Šuker i bivši kolega Damir PolančecSuočeni teškom gospodarskom situacijom u zemlji, ne možemo se ne zapitati 'Nadzire li se uopće svjetlo na kraju tunela'. Kako za koga. Otkazi se dijele kao bomboni, nezaposlenost raste, a računi i krediti se ne plaćaju sami od sebe. Za razliku od građana, premijerka Kosor je vječni optimist.

« Hrvatska polako ali sigurno izlazi iz krize. Želja Vlade je da Hrvatska bude među 30 najboljih svjetskih zemalja po pogodnostima za ulaganja», najnovija je njena izjava po pitanju gospodarske slike u Hrvatskoj. Najavila je i osnivanje posebnog fonda pri Ministarstvu gospodarstva za tvrtke u poteškoćama koje žele očuvati zaposlenost. Želja ili stvarnost, pokazat će vrijeme.

Dug INA-e prema državi popeo se do čak 1,6 milijardi kuna

No, u međuvremenu, rupa u proračunu mogla bi se pokrpati dugom naše najveće naftne kompanije INA-e. Dugovanja prema državi popela su se i do 1,6 milijardi kuna. Kako piše Jutarnji list, ministar Šuker dobio je čvrsto obećanje da će 29. prosinca, dan nakon što i službeno postane predsjednik Nadzornog Odbora INA-e, dug biti podmiren. Ne plati li INA svoj dug kako je obećala, bit će blokirana, odlučio je naš glavni hrvatski financ, jer je kaže, dobila dovoljno vremena.

Na Šukeru je stoga teško breme, jer osim što je najodgovorniji za krpanje državnog budžeta, kao predsjednik NO INA-e odgovarat će za stanje u toj kompaniji. U kuloarima se može čuti da bi upravo zbog tih razloga MOL mogao biti blaži i popustljiviji u odnosima s državom kao najvećim partnerom u Ini.

'Šukerov pakleni plan': Veći utjecaj hrvatske strane od MOL-a

Šukerov plan je pak da hrvatska država stekne veći utjecaj u INA-i, za razliku od trenutnog, od kada je MOL-u prodan prvi paket od 25 posto plus jedna dionica. Drugim ugovorom, MOL je uvećan udio na 47 posto. Glavni pravni savjetnik u sastavljanju tog ugovora bilo je odvjetničko društvo Marković & Plišo. Ista je to ekipa koja je povezana s aferom Podravka i čiji je osnivač direktor tvrtke Fima Ami na Malti. Poveznica je, kako piše Jutarnji list, bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Za razliku od Polančeca, Šuker je spreman odmah promijeniti takvu organizaciju kompanije. Prvo se mora promijeniti dionički ugovor, no pitanje je hoće li MOL tako lako na to pristati. Koliko je ta izmjena važna dokazuje podatak da će se taj ugovor slati na ocjenu u Bruxelles.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 03.12.09. 00:05

Sve Vas iz bivse Vlade, treba na Goli, kako bi pripremili nastambe za buduce lupeze iz drzavnog proracuna.


registracija
24/11/09

friz, 03.12.09. 08:52

sve njih na detektor laži pa da vidimo tko govori istinu.


registracija
18/11/09

canned, 03.12.09. 14:24

Ponovo Šukerova opereta za raju. Prvo potpišu štetne ugovore, pa onda da bi ispali pošteni, prijete onima od kojih su ubrali postotke od prodaje.Već jako ,,jako dosadno i bezobrazno.Usnio sam san - Sudnica ,a u njoj SVI političari nove Hrvatske.Oni se znoje a sudac čita: Zbog Veleizdaje i Ratnog profiterstva osuđuju se....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika