04.12.2009. / 21:04

Autor: Ana Smrečki

Kosor sigurnija nego ikada: Hrvatska 2010. godine ulazi u EU

U posljednjih par mjeseci, pod vodstvom premijerke Kosor, uvodi se red u državna poduzeća, otkrivaju se afere, osumnjičeni su iza rešetaka i čekaju suđenje. Za taj posao premijerka Kosor dobiva i pohvale iz Bruxllessa. «Sigurno da se napori prepoznaju i da se vrednuju"

Jadranka Kosor i Serge BrammertzJadranka Kosor i Serge BrammertzEuropska Unija u ponedjeljak počinje sastavljati pristupni ugovor s Hrvatskom, a 2012. godina sve je izglednija za pristupanje naše zemlje u EU, zaključak je petominutnog intervju koji je premijerka Jadranka Kosor dala HTV-u.

«Očekujemo osnivanje radne skupine i početak izrade ugovora o pristupanju Hrvatske u EU. To znači da smo pri samome kraju. Do kraja ove godine bi trebali imati 17 zatvorenih poglavlja i 31 otvoreno poglavlje. Što se zakonodavne strane tiče u ovog godini smo obradili smo 82 zakona i do kraja godine su nam ostala samo dva i time je taj veliki posao gotov», pohvalila se Kosor.

Hrvatska dobiva i financijsku potporu: 3,5 milijardi eura

Istodobno, već je poznato da je Europska komisija pripremila najznačajnije dijelove financijskog paketa prema kojemu bi Hrvatska u prve dvije godine članstva dobila oko 3,5 milijardi eura iz raznih europskih fondova. Upravo je to jamstvo da se naši pregovori bliže kraju i da nam se 'smiješi' skori ulazak u europski klub. «Imamo to na raspolaganju, ali mi taj novac moramo znati dobro iskoristiti. Već se sada moramo početi pripremati za upotrebu tih sredstava».

U timu Jadranke Kosor političke volje ne manjka

Na putu ulasku naše zemlje u EU stoji još uvijek problem 'topničkih dnevnika', a osim pravosuđa tu je i korupcija, na što je još jednom podsjetio i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz. «Imamo veliki napredak u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije. Zadovoljni smo što je Brammertz prepoznao hrvatske napore u ispunjavanju naših obveza, među koje spadaju i sporni dokumenti. Što se tiče političke volje mi smo odlučni ispunjavati sve svoje obveze. Rezultata ima i taj se posao nastavlja, bez obzira na izvješće glavnog haaškog tužitelj», pojašnjava premijerka.

Po pitanju borbe protiv korupcije, ponovno ističe da je temelj tog posla nultu toleranciju za korupciju na bilo kojoj razini. «To je važno u borbi za temeljna ljudska prava za svakog građanina, jer korupcija sprečava, primjerice školovanje, zapošljavanje ili liječenje. To radimo zbog nas, a ne naloga Europske Unije. To radimo zbog naše budućnosti i budućnosti naše djece», odlučno je poručila predsjednica Vlade.

Pohvale iz Bruxellessa zbog razotkrivanja afera

U posljednjih par mjeseci, pod vodstvom premijerke Kosor, uvodi se red u državna poduzeća, otkrivaju se afere, osumnjičeni su iza rešetaka i čekaju suđenje. Za taj posao premijerka Kosor dobiva i pohvale iz Bruxllessa. «Sigurno da se napori prepoznaju i da se vrednuju. Cilj svih ciljeva je ulazak Hrvatske u EU, ali taj posao radimo zbog naše budućnosti», ponovila je premijerka.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 04.12.09. 22:55

Oprem dobro!


registracija
5/12/09

mrdimir1, 05.12.09. 07:12

Oh konačno, konačno EU ljubavi - evo nas u Tebi. Onda ćemo lakše prevladati i korov komunističkog naslijeđa koji jo tinja u glavama puka. Ah ta komunjarska svijest... Te daj mi posao, te hoće svaki mjesec plaću, pa onda oni bi i jeli svaki dan... i slične nebuloze, a oni najdrskiji već se otvoreno zalažu i za stalni radni odnos, pravo na pauzu o ostale relikte mračnog doba. Kad se samo sjetim tog užasa iza nas. Molim Vas, samo komunizam u svom najperfidnijem obliku mogao je stvoriti četvrtu brodogradnju na svijetu, zapošljavati 30-tak tisuća radnika u tome, te čak uz pomoć prikrivenih komunista u zemljama Demokracije, čak i izvoziti te brodove. Užas jedan !!! Sva sreća da nas je obasjala sreća Demokracije pa sada možemo za HRM nabaviti vrhunsku kvalitetu - poznate finske ratne brodove stare svega četvrt vijeka. Oh kako , kako sam sretan. To je nama naša borba dala !!! Predlažem da u znak zahvalnosti Švedskoj darujemo izvor Cetine, a našem najvećem prijatelju - Vatikanu barem Istru i Plitvička jezera. (Ili bi možda bilo primjerenije na osnovi konkordata dati im jednostavno - SVE).


registracija
27/8/09

Lujo1, 05.12.09. 21:57

Ana smrečki - daj se ženo skoncentriraj - naslov (2010) ti nema sveze s tekstom članka!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika