05.12.2009. / 10:24

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Pahor: Uvjeren sam u uspjeh arbitraže, boriti ću se za nju do posljednjeg daha

Oni koji na savjetodavnom referendumu budu vodili kampanju protiv ratifikacije arbitražnog sporazuma, rekao je Pahor, moraju biračima reći što bi sami učinili da se granično pitanje riješi na drugi način

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor uvjeren je kako je arbitražni sporazum između Slovenije i Hrvatske najbolje što se moglo postići u pregovorima između te dvije zemlje. Izjavio je kako vjeruje da će sporazum biti prihvaćen i dobiti potporu na savjetodavnom referendumu, unatoč protivljenu oporbe.

"Nakon što je sporazum već ratificirao Hrvatski sabor sada imamo idealnu situaciju da odlučimo želimo li riješiti granično pitanje ili ne. O tome će odluku donijeti naši ljudi, no ja mislim da ono što smo postigli predstavlja apsolutni pregovarački maksimum", rekao je Pahor u razgovoru za ljubljansko "Delo".

Na korak do cilja

Slovenski premijer dodao je da će se osobno svim snagama založiti da arbitražni sporazum dobije potporu, najprije na savjetodavnom referendumu, a onda i u parlamentu.

"Moj cilj nije poraziti oporbu nego riješiti granični problem i mislim da smo blizu tom cilju. No, na tom putu je još dosta prepreka i mnogo mogućnosti da stvar ne uspije. Ali, ja sam uvjeren u uspjeh i borit ćemo se do zadnjeg daha, rekao je u razgovoru Pahor.

Podsjetio je da oporba najavljuje "rušenje" sporazuma na naknadnom zakonodavnom referendumu i zahtijeva da parlament o ratifikaciji odlučuje dvotrećinskom, a ne natpolovičnom većinom.

Oni koji na savjetodavnom referendumu budu vodili kampanju protiv ratifikacije arbitražnog sporazuma, rekao je Pahor, moraju biračima reći što bi sami učinili da se granično pitanje riješi na drugi način.

"Neka kažu traže li da Slovenija i Hrvatska postignu međusobni sporazum o granici prije ulaska Hrvatske u EU, kakve bi bile naše pregovaračke pozicije i kako bi u te pozicije uvjerili hrvatsku stranu", rekao je Pahor u razgovoru za vodeći slovenski list.

Pahor je istaknuo da je arbitražni sporazum s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor postigao u pravo vrijeme i to zahvaljujući povjerenju koje je stvoreno nakon njihova prvog sastanka u Trakošćanu krajem kolovoza.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
9/8/09

petdan, 05.12.09. 12:27

Opozicija u slovenskoj politici sakuplja jeftine političke bodove. Bili su prije Pahorovih na vladi a nisu uspjeli postiči nikakvog pozitivnog rezultata u rješavanju graničnog spora.
To što su postigli ga. Kosor i g. Pahor je napredak, kojeg če sigurno sa svojim glasovima, nagraditi veči dio slovenskih birača
Želim da se to rješi što prije jer Slovenci i Hrvati imamo u našoj suradnji i suživotu pametnijog posla nego što je taj granični spor.


registracija
27/8/09

Lujo1, 05.12.09. 21:46

petdan, 05.12.09. 12:27 - Hrvati nemaju pametnijeg posla od rušenja ovog izdajničkog sporazuma na svaki način! Ti petdan si ili slovenc ("čovjek" bez povijesti i kulture) ili si rat proveo u podrumu ili Minkenu kad tako olako dijeliš hrvatsku Domovinu. Kaj ne odeš u EU ak ti je do nje toliko stalo, a nas pustiš čuvati ono kaj su nam ostavili naši pređi plativši to krvlju? Kozmopolitizam je zadnja stvar koja prolazi kad je u pitanju cjelovitost Domovine, a izdajnici će izdaju platiti kad-tad, ali će ju platiti!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika