06.12.2009. / 23:55

Autor: Ana Smrečki, Hina

Ponos Hrvatske 2009. posvećen Silvani Novak koja je izgubila bitku s leukemijom

Među 24 dobitnika su i pekar koji je triput kažnjen jer mu inspekcija nije vjerovala da siromašnima daruje kruh, policajci koji su zbrinuli zlostavljanu ženu s djecom, dječaci iz Slavonskog Broda koji su nakon prometne nesreće blokirali ulicu kako bi grad postavio signalizaciju, građanin koji je nakon smrti kćerke počeo skupljati novac za bolnicu, žena iz Sarajeva koja je spasila dječaka kojega je na kraju odgojila

Silvana NovakSilvana NovakUdruga Ponos Hrvatske večeras je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijelila priznanja pojedincima i grupama koji su u teškim situacijama pokazali hrabrost, humanost i poštenje. Ponos Hrvatske 2009. posvećen je nedavno umrloj Silvani Novak, koja je u 16 mjesecu trudnoće doznala da boluje od leukemije i unatoč liječničkom savjetu sačuvala trudnoću.

Ovogodišnji dobitnici staklene statue "Srce na dlanu" spašavali su živote humanošću ili riskirajući vlastiti, suprotstavljali se razbojnicima, nesebično pomagali drugima, pružali dom napuštenoj djeci, pokretali humanitarne akcije, prkosili životu i prirodnim izazovima. Nagrađenima su zahvalili pokrovitelj dodjele priznanja predsjednik Stjepan Mesić i premijerka Jadranka Kosor.

Ponos Hrvatske putokaz za sve tri vlasti u našoj zemlji

"To je i poruka svima nama da učinimo sve da budemo hrabri, pošteni i dobri i budite sigurni, svladat ćemo sve izazove koji su danas pred našom zemljom i Domovinom", rekao je Mesić. Premijerka Kosor poručila je dobitnicima priznanja da njihova djela obvezuju. "Vi ste uistinu naš ponos, ponos Hrvatske. Želimo da vaša hrabrost, humanost, poštenje, ljubav, budu putokaz za sve tri vlasti u Hrvatskoj", poručila je Kosor.

Udruga Ponos Hrvatske petu godinu dodjeljuje nagradu skupinama i pojedincima koji su svojim ponašanjem postali inspiracija drugima u teškoj situaciji ili su pokrenuli pozitivne promjene. Među 24 dobitnika su i pekar koji je triput kažnjen jer mu inspekcija nije vjerovala da siromašnima daruje kruh, policajci koji su zbrinuli zlostavljanu ženu s djecom, dječaci iz Slavonskog Broda koji su nakon prometne nesreće blokirali ulicu kako bi grad postavio signalizaciju, građanin koji je nakon smrti kćerke počeo skupljati novac za bolnicu, žena iz Sarajeva koja je spasila dječaka kojega je na kraju odgojila.

Dobitnici su i policajci iz Sesveta koji su se suprostavili naoružanom razbojniku. Nazočni su se pritom prisjetili Ivana Grbavca koji je pritom poginuo. Priznanje je dobila i ženska ekspedicija na Himalaju koja je unatoč teškim uvjetima ostvarila cilj. Tu je i nezaobilazna olimpijka Sandra Paović koja je prebrodila teške ozljede unatoč liječničkim prognozama da će zauvijek ostati nepokretna.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika