Objavljeno u Nacionalu br. 734, 2009-12-08

Autor: Berislav Jelinić

ALBERT PAPO

Nakon šest godina istrage podignuta optužnica

POZNATI ZAGREBAČKI UGOSTITELJ Albert Papo (na slici s Alkom Vuicom) po optužnici se okoristio za 11 milijuna kunaPOZNATI ZAGREBAČKI UGOSTITELJ Albert Papo (na slici s Alkom Vuicom) po optužnici se okoristio za 11 milijuna kunaPunih šest godina nakon što su policija, Državno odvjetništvo i poreznici obavili detaljnu kontrolu poslovanja njegovih lokala u središtu Zagreba, Državno odvjetništvo podignulo je nedavno optužnicu protiv Alberta Pape, poznatog zagrebačkog ugostitelja i jednog od osnivača Saloona, nekoć vrlo popularnog diskokluba i od početka 70- ih dugogodišnjeg središta društvenog života zagrebačke mladeži. Osim Pape optužen je i njegov suradnik Vlatko Duvančić. U optužnici stoji da su njih dvojica od 1. siječnja 1998. do 31. prosinca 2002., kao ljudi koji su vodili tvrtku Host-prom, "obavljajući ugostiteljsku djelatnost u Bulldog Pubu u Zagrebu i kafiću Sunce u Zagrebu, zajedno, u cilju da se znatno materijalno okoriste, organizirali poslovanje tako da su iz utrška ostvarenog pružanjem ugostiteljskih usluga uzeli i zadržali za sebe gotovinu, a da prikriju prisvajanje sačinjavali obračunske liste u koje su unosili samo dio računa ispostavljenih za ugostiteljske usluge i iste dostavili knjigovodstvu na knjiženje, a stvarno stanje ostvarenih dnevnih utržaka evidentirali u tzv. internim listama pa su se tako nezakonito okoristili za ukupno 11.158.654 kune."

Bulldog Pub i kafić Sunce poznata su mjesta na kojima se u samom srcu Zagreba okupljaju brojni Zagrepčani. Kafić Sunce danas više ne postoji, nego na njegovu mjestu formalno posluje drugi lokal, dok Bulldog Pub i dalje posluje gotovo na identičnoj lokaciji, iako su poreznici zapečatili prvotnu lokaciju Bulldog Puba, među ostalim zbog Papinih problema s plaćanjem pristojbi. Državno odvjetništvo raspolaže brojnim dokazima za sumnje koje je protiv Pape iznijelo u optužnici. Još prije šest godina iz kuće Alberta Pape policija je uzela opsežnu dokumentaciju, kompjutor i diskete iz sefa skrivenog pod slikom na zidu njegove radne sobe. Porezni inspektori tada su bili upozoreni da se roba u lokalima nadopunjava iz crnih skladišta, a da se dio plaća radnicima isplaćuje na ruke utajenim novcem. Iz Bulldoga i Sunca odnesene su tada poslovne knjige i blagajne. Istodobno je policija pretresla kuću Alberta Pape u Dvorničićevoj 39 na Šalati.

Tu akciju inicirao je Odjel za porezna kažnjiva djela pri Poreznoj upravi, zbog sumnje na svakodnevnu utaju poreza pomoću sofisticiranog kompjuterskog programa kojim se lažira poslovanje. Porezni inspektori upozoreni su da lažiranje počinje tako da konobari skupljaju račune koje posjetitelji lokala najčešće ostavljaju na stolovima. Potom se poslije radnog dana, najčešće noću, korigira dnevni promet pomoću kompjuterskog programa putem kojeg se naknadno korigiraju računi koji su prikupljeni, a o kojima zapis ostaje i u kompjuterskoj blagajni. Ako na računu piše da su naručena tri piva, dva soka i četiri kave, naredbom uz pomoć posebnog kompjuterskog programa taj se račun u kompjuteru automatski izmijeni tako da na njemu stoji da su naručeni po jedno pivo, sok i kava. Time se smanjuje dnevni promet za 30-50 posto. Nije jasno zašto je uz veliku količinu dokaza kojima Državno odvjetništvo raspolaže trebalo proći šest godina da slučaj dospije do suda.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo objavilo da je u tijeku istraga "Lora 3"

Državno odvjetništvo objavilo da je u tijeku istraga "Lora 3"

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je danas na svojim web stranicama sažeti prikaz postupanja u vezi s počinjenim kaznenim djelima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika