07.12.2009. / 22:46

Autor: Ana Smrečki

Vrijeme je za pomilovanja: Prvi na redu kod Mesića Hrvoje Petrač?

Mediji spekuliraju da bi Mesić mogao izaći u susret Petraču i to zbog navodnih vrlo dobrih prijateljskih odnosa. Njih navodno veže i prijateljstvo s pokojnim Pukanićem

Hrvoje PetračHrvoje PetračMandat predsjednika Mesića bliži se kraju, što znači da se bliži rok za rješenje pomilovanja poznatih i anonimnih hrvatskih zatvorenika. Kako piše Večernji list Komisija za pomilovanja za točno tjedan dana treba razmotriti molbu za pomilovanje Hrvoja Petrača te odlučiti hoće li Mesiću uopće predložiti pomilovanje ili ne.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih zatvorenika, molbu za pomilovanjem podnio još ljetos. Ministarstvo pravosuđa cijeli je spis Hrvoja Petrača zajedno sa zahtjevom predalo Komisiji za pomilovanja. U tom su spisu, prema Zakonu o pomilovanju izvještaj o kaznenom djelu, podacima o izvršenju kazne, ponašanju tijekom njezina izvršenja, kao i procjena o tome kako će ona utjecati na zatvorenika.

Ministar Šimonović protivi se pomilovanju

I dok bi predsjednik Mesić mogao biti široke ruke u slučaju Petrač, resorni ministar Ivan Šimonović strogo je protiv pomilovanja. Negativan stav ministra pravosuđa temelji se na Petračevom ponašanju tijekom izvršenja kazne u Lepoglavi. Tamo je Petrač, naime uživao niz pogodnosti koje ne spadaju u zatvorski režim, a koje drugi zatvorenici i za lakša kaznena dijela ne uživaju. Zbog raznoraznih ustupaka, Šimonović je stupivši na dužnost ministra smijenio državnog tajnika Ivana Damjanovića, a neki su zaposlenici zatvora poslani na stegovni postupak.

No, jedan od Petračevih odvjetnika Rajko Mlinarić ima nešto drukčiji stav. Smatra da njegovog branjenika Mesić treba pomilovati iz razloga što se pokazao kao uzoran zatvorenik. No, Šimonović smatra da to pojašnjenje ne 'drži vodu'.

Petrač 'guli' kaznu za otmicu Zagorčeva sina

Podsjetimo, Hrvoje Petrač, u zatvoru je već četiri godine. Osuđen je za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, kao i za iznudu. Iza rešetaka bi trebao biti do 2013. godine. Ako ne primi 'milost' predsjednika Mesića, u zatvoru će provesti još tri godine. Na Pantovčaku o ovoj temi šute.

Mesić bi mogao biti popustljiv prema Petraču

No, mediji spekuliraju da bi Mesić mogao izaći u susret Petraču i to zbog navodnih vrlo dobrih prijateljskih odnosa. Njih navodno veže i prijateljstvo s pokojnim Pukanićem. Podsjetimo i na pismo koje je Petrač iz zatvora poslao Pukaniću, u kojem se, u kontekstu neispunjenja danog obećanja čak spominje Mesić, ali pod kodnim imenom 'kaktus'. Mediji su čak spominjali da je Petrač financirao Mesićevu kampanje. Mesić je takve spekulacije, nekoliko puta opovrgnuo.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 08.12.09. 11:41

pa mora ga sef pomilovati,jednoga je poslao na oni svit,a ovome je bolje da duze stoji mogao bi tako produziti sebi zivot....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika