13.12.2009. / 12:54

Autor: Nacionalova redakcija

Cestogradnja 'u banani': U sljedeće tri godine gradi se samo 20 km autocesta

"Ovog je trenutka nužnost prebacivanje težišta na visokogradnju, ponajprije na stanogradnju. Više od 10 tisuća stanova ovog trenutka stoji neprodano, ciklus izgradnje je potpuno stao, dakle, imamo kolaps u niskogradnji i kolaps u stanogradnji, visokogradnji općenito", tvrdi Radimir Čačić

Svečanih otvaranja novih dionica autocesta u Hrvatskoj će biti sve manjeSvečanih otvaranja novih dionica autocesta u Hrvatskoj će biti sve manjeNekad jedan od najdinamičnijih građevinarskih sektora, cestogradnja, zapao je u probleme. Novca u sljedeće tri godine ima za još samo 20-ak kilometara autoceste, a zbog smanjenja investicija više od 9 tisuća građevinara već je ostalo bez posla, doznaje HRT. Dosad je sagrađeno 1223 km autocesta, planirano je još 388 km, a do 2012. predviđeno je još 20 km.

"Očekujemo, nažalost, da će se taj trend nastaviti s obzirom na to da i u cestogradnji, a i drugim infrastrukturnim projektima očekujemo znatno manje investiranja, a samim time i propast prije svega manjih tvrtki i još veća otpuštanja čak do 15, pa i do 20 tisuća ljudi", rekao je za HTV direktor Sektora za graditeljstvo HGK Rudolf Rom.

Do 2012. na raspolaganju 2 milijarde kuna

Zbog dugova te otežanog pristupa novim kreditima Hrvatske autoceste imat će do 2012. godine na raspolaganju oko 2 milijarde kuna, što će jedva dostajati za 10 novih kilometara autoceste od Ravče do Ploča te 10 kilometara nove autoceste do Siska. Građevinari smatraju da graditi treba zbog višestruke koristi u gospodarstvu.

Predsjednik Uprave IGH Jure Radić kaže kako autocesta Zagreb - Dubrovnik trpi koncesijski model, no i da se može na taj način dovršiti. "Ako Vlada raspiše natječaj za koncesiju, mi ćemo se javiti", dodaje.

Bivši ministar graditeljstva smatra pak da što prije treba promijeniti fokus.

Udio u BDP-u veći od 7%

"Ovog je trenutka nužnost prebacivanje težišta na visokogradnju, ponajprije na stanogradnju. Više od 10 tisuća stanova ovog trenutka stoji neprodano, ciklus izgradnje je potpuno stao, dakle, imamo kolaps u niskogradnji i kolaps u stanogradnji, visokogradnji općenito", tvrdi Radimir Čačić.

Da bi se spriječio kolaps građevinskog sektora, čiji je udio u BDP-u veći od 7 posto, potrebno je više od 20 milijardi kuna, kojih za sada nema, kako bi se završili predviđeni projekti. Trenutačno jedini izlaz građevinari vide u izvozu, no zbog krize investicije nisu stale samo u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika