14.12.2009. / 10:50

Autor: Ana Smrečki

Mesić o Petračevoj molbi za pomilovanje odlučuje između Božića i Nove godine

Poznati odvjetnik Veljko Miljević rekao nam je da ishod molbi za pomilovanje 'sigurno neće biti poznat danas'. "I da ih je danas deset na redu, tehnički je nemoguće da predsjednik Mesić donese svoju odluku"

Predsjednik Stjepan MesićPredsjednik Stjepan MesićDa se danas sastaje peteročlana komisija za pomilovanje, vijest je koja se našim medijima proširila poput munje. Iako je na adresu ministarstva pravosuđa poslano stotinjak molbi, u 'žiži javnosti' je molba Hrvoja Petrača. Mediji javljaju da bi odluka o njegovu prijevremenom puštanju na slobodu trebala biti poznata danas. No, struka misli drukčije.

Poznati odvjetnik Veljko Miljević rekao nam je da ishod molbi za pomilovanje 'sigurno neće biti poznat danas'. "I da ih je danas deset na redu, tehnički je nemoguće da predsjednik Mesić donese svoju odluku. Predmet prvo obrađuje komisija u ministarstvu pravosuđa. Nakon iscrpnog postupka, ispunjava se obrazac s bezbroj rubrika, koji konačno mora potpisati ministar. Nakon toga mišljenje komisije ide predsjedniku Mesiću, koji tada odlučuje što će od toga usvajati, a što neće", rekao nam je Miljević u telefonskom razgovoru.

Molba se ne rješava samo za Petrača, već i za ostale zatvorenike

Poznati odvjetnik napominje kako se molbe ne rješavaju samo za Hrvoja Petrača, nego i za ostale manje poznate zatvorenike. Smatra da će dio njih dobiti najljepši božićni i novogodišnji poklon, jer bi ishod poslanih molbi upravo trebao biti riješen u tom vremenskom razdoblju. "Ja to očekujem u razmaku između Božića i Nove godine, ali ne samo za Hrvoja Petrača, nego i za sve ostale. Jer tu nije samo on, nego 100-tinjak ljudi koji čekaju odgovor na pomilovanje", pojasnio je Miljević proceduru.

Kralj odlučivao temeljem volje koga će pomilovati

"Svi koji dobivaju, dobivaju, oni koji ne dobiju, nisu ništa izgubili. Radi se o aktu vladara koji se u javnosti, nažalost pogrešno shvaća. Nekada davno kralj je odlučivao temeljem svoje volje koga želi, a koga ne želi pomilovati. Sada smo u proceduru uveli malo reda, a ista ta procedura mora biti garancija ispravnosti konačne odluke", temeljit je Miljević.

A naš predsjednik Mesić posljednje je vrijeme u javnosti često odgovarao na pitanja o pomilovanju. Nekoliko je puta ponovio da će odlučiti na temelju preporuke komisije. A u komisiji sjedi pet članova, svi istaknuti javni djelatnici. Na čelu je Neva Šibl, bivša sutkinja Vrhovnog suda, Vladimir Faber, državni tajnik u MUP-u i bivši ravnatelj policije, profesor s osječkoga medicinskog fakulteta Davorin Đanić, likovni kritičar i novinar iz Zadra Šefik Nadarević i književnik Branislav Glumac.

Prilikom donošenja odluke oni se konzultiraju i s Ministarstvom pravosuđa koje im dostavlja potrebnu dokumentaciju, o ponašanju u zatvoru osuđenika i izvješća nadležnih službi kao i izvještaj i obrazloženje prijedloga samog ministra Šimonovića.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 14.12.09. 12:22

Vama g Mesic ne idu bas od ruke pomilovanja, bas kao ni odlikovanja, pa nastojte sto prije odraditi svoj mandat, bez naznacenog dijela te aktivnosti. To kazem poradi lijepog ukusa i ocuvanja digniteta svoje funkcije, pa ako hocete i simpatija koje uzivate u javnosti.
Ovo vam ne navodim zbog Petraca, jer osobno tako sto bi mi i bilo drago, buduci mi je uvjek ostala doza sumnje u njegovu krivicu, ali...Ali ne mogu i necu vam oprostiti neka druga, ranija pomilovanja, a posebice - odlikovanja koja ste udijelili. Pogotovo ona nedavna, pocetkom listopada, sto me zaprepastilo. Nije samo rijec o principijelnom pitanju, cak ni o imenima nagradjenih, vec o nejasnom povodu tog cina... Jednom ce vam biti jasno sto vam govorim, ako vec nije...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika