Objavljeno u Nacionalu br. 735, 2009-12-15

Autor: Zrinka Pavlić

Zrinka PavlićZrinka PavlićSPECIJALNI EFEKTI
Predsjednička utrka: prvo sučeljavanje
kandidata, NovaTV, četvrtak, 22.00
Najprije malo o kandidatima koji su se u četvrtak prvi put javno prepucavali jedni s drugima u istoj prostoriji i pred kamerama NoveTV. Kad bih kojim slučajem mislila da su dovoljno pametni za bilo kakav oblik spletkarenja, zaklela bih se da su si Vidošević i Hebrang angažirali Primorca zato da bi kraj njega izgledali pametni. Toliko im je puta tijekom emisije natrčao na zicer da je fakat djelovao ko da su ga izbacili iz škole za seoske redikule pa se sada bavi nečim malo manje zahtjevnim. Mislim, da me se ne bi krivo shvatilo, ni jednog trenutka nisam pomislila da se Vidoševiću i Hebrangu NE BI dalo iskopati svašta nepriličnog ispod šminkeraja kampanjskih životopisa, ali Primorac sa svojim histeričnim nabadanjima za takvo je iskopavanje sposoban isto kao i za rađanje blizanaca. Jednostavno nema prirodnih predispozicija. Trudi se u prazno, posve nesvjestan da protukandidatima o čijim Golfovima i imovinskim karticama govori pomaže više nego svi članovi njihovih izbornih stožera u zboru. Otprilike mi je jasno zašto ga je Bago uvrstio u prvu emisiju s kandidatskim nadmudrivanjima, ali upravo u tom razlogu leži problem cijelog televizijskog događaja, koji je zapravo više nalikovao na "Piramidu" ili "Supertalent" nego na nešto povezano s glasanjem koje se ne obavlja na telefone s posebnim tarifama. Zanimljivost, televizičnost i atraktivnost za gledatelje u toj je emisiji temeljena, naime, na raznoraznim specijalnim efektima, kao što su mjerači reakcija publike u studiju (oduvijek su me oduševljavali aparatići na kojima ljudi svoje reakcije mogu izraziti pomoću stiskanja gumbića), potenciranje budalaša koji će raznoraznim krivinama razbarušiti atmosferu u studiju (Primorac) i, dakako, neizbježna kompjuterska grafika koja skače po ekranu i stvara nam iluziju da se pred nama odvija nešto uzbudljivo za izgrist se do koštane srži.


Očito je suludo očekivati da se zanimljivo sučeljavanje predsjedničkih kandidata postigne kvalitetnim usmjeravanjem diskusije i postavljanjem teških pitanja jer je Mislav Bago s kandidatima razgovarao u klasičnoj maniri hrvatskih televizijskih novinara. Postavljao im je samo ona pitanja za koja bi ih detaljno pripremio i voditelj kampanje koji se prekjučer probudio nakon tridesetogodišnje kome pa onda u dva sata malo prelistao novine. Ne samo što se nije potrudio biti pametniji od kandidata i na višoj razini od gledatelja koji su ga pratili u lokalnoj birtiji, nego se čak i u onim situacijama u kojima bi se kandidati počeli koškati oko tih, stoput prožvakanih tema, ponašao poput učiteljice. "No, no", opominjao bi ih na ponašanje kao da mu je baš jučer novim zakonom zabranjeno korištenje šibe za postizanje discipline u razredu. Da nije bilo hajvančića koji su skakutali po ekranu i Primorca koji je lupetao u studiju, cijela bi stvar bila tek marginalno zanimljivija od "Lica nacije".
Ocjena: bez veze (0)

LIK I DJELO
Predsjednik Franjo Tuđman - stvaranje hrvatske države, HTV1, četvrtak, 21.25
Iskreno rečeno, očekivala sam još jednu predugu, ljigavu i nacionalnim patosom ispunjenu uvredu za pojam dokumentarnog filma kakve se na HTV-u obično prikazuju pod sličnim naslovom i o istoj obljetnici kao što je bila u četvrtak. Bila sam skoro pa ugodno iznenađena time što su ljiga i nacionalni patos bili donekle zamaskirani formom koja stvarno nalikuje dokumentarcu i izjavama sugovornika koje se nisu tako uredno kao prije slagale u liniju "bilo je časno živjeti s Franjom". No osim što je sve i dalje tragično predugo, daleko je to od dokumentarca koji bi itko izuzev zadrtih obožavatelja te štovatelja naslovnog lika poželio gledati. Pritom uopće ne govorim o političkim afinitetima, nego o povijesnom dokumentarcu koji bi HTV nakon emitiranja u svom programu mogao možda i prodati nekoj drugoj televizijskoj stanici.
Ocjena: možda za stotinjak godina

ODLIČAN PRIJENOS
Novi Muzej suvremene umjetnosti, HTV2, petak, 20.05
Prije nego što izrazim zadovoljstvo prijenosom otvaranja novog Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, moram reći da sam iz kriterija za ocjenjivanje izbacila dvije stvari koje bi suviše utjecale na ocjenu. Jedna je pozitivna - moje osobno oduševljenje KONAČNIM otvaranjem Muzeja, a druga negativna - gotovo neizdrživa mučnina pri pogledu na sve političke prcvoljke zvučnih imena koji su u otvaranju prepoznali krasnu priliku da se slikaju za televiziju ili čak govorima pomognu svojoj predsjedničkoj kampanji. Jedva sam se suzdržala da im elektroničku sliku ne gađam daljinskim, i to samo zato što sam prefina za hračkanje. No koga briga za takve minorne banalnosti - čitav svoj duševni mir gradim na pretpostavci da im se za desetak godina više nitko neće sjećati ni imena ni antipatične njuške, a Muzej će ostati. Sve ostalo u tom je prijenosu bilo izvrsno - i sama organizacija, i bend koji je na njoj svirao, i snimke iz svih kuteva i perspektiva, i novinari koji su se javljali i razgovarali s umjetnicima i kustosima, i Dražen Ilinčić koji je na duhovit i pristupačan način pametno govorio o nekim izlošcima, dijelovima muzeja i eksperimentalnim skladbama izvođenim na otvaranju... Zato bez dvojbe...
Ocjena: bravo! (+5)

BARBARA PLEŠE!
Ples sa zvijezdama, HTV1, subota, 20.15
Lako za to što smo predugo nakon trbušnjaka, koji je odmigoljio s Majom Šuput u prvoj sezoni, konačno opet vidjeli Davora Bilmana da plesucka. Stoput mi je veća fora bila što smo konačno dobili uvid u plesačka umijeća jednog dijela voditeljskog para. I bogme joj je dobro išlo, svaka čast. No ako sad Duško u raspjevanim zvijezdama ne odtuli koju notu u duetu s Martinom Tomčić, izem ti takav pos'o!
Ocjena: che-che

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika