14.12.2009. / 21:04

Autor: Nacionalova redakcija

'Sanader od Hypo banke dobio 800.000 maraka provizije'

"Dok se u ministarstvu financija u Beču raspravlja o spasu koruške Hypo Group Alpe Adria, isplivavaju detalji o balkanskim poslovima te institucije. Tako je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader navodno od koruškog Hypa dobio bogate provizije", doslovno stoji u tekstu austrijske agencije APA-e

Premijer Ivo Sanader navodno je veliki prijatelj s Edmundom Stoiberom, bivšim premijerom Bavarske, koja je većinski vlasnik Hypo bankePremijer Ivo Sanader navodno je veliki prijatelj s Edmundom Stoiberom, bivšim premijerom Bavarske, koja je većinski vlasnik Hypo banke"Šokantni detalji o poslovanju koruškog Hypa na Balkanu" naziv je teksta novinske austrijske agencije APA-e, u kojem se bivši premijer Ivo Sanader spominje kao ključna osoba koja je Hypo banci otvorila vrata za poslovanje u Hrvatskoj. Kao protuuslugu za taj čin, Hypo banka je Sanaderu plaćala masne provizije, piše APA.

"Dok se u ministarstvu financija u Beču raspravlja o spasu koruške Hypo Group Alpe Adria, isplivavaju detalji o balkanskim poslovima te institucije. Tako je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader navodno od koruškog Hypa dobio bogate provizije", doslovno stoji u ovom tekstu, u kojem se kao poslovni partneri Hypo banke spominju Vladimir Zagorec i Branimir Glavaš.

Dok se potonji dvojac već spominjao po pitanju poslovnih veza sa Hypo bankom, u Sanaderovom slučaju riječ je o 'kreditu za kojeg je Sanader navodno dobio bogatu proviziju'. Sugovornik austrijske agencije Wolfgang Kulterer, bivši dugogodišnji predsjednik koncerna Hypo Group Alpe Adria (HGAA), koji je u Austriji osuđen zbog falsificiranja poslovnih podataka, tvrdi kako je Sanader otvorio vrata Hypo banci u Hrvatskoj. Prema izvorima APA-e, Sanader je posredovao u kreditu, teškom 4 milijuna maraka, te je zbog toga navodno dobio proviziju od 800 tisuća maraka, o čemu je Nacional pisao u nekoliko navrata.

"Na istoku zemlje glavni igrač HGAA bio je u međuvremenu za ratne zločine osuđeni Branimir Glavaš, koji je u međuvremenu otišao u susjednu BiH", stoji u tekstu APA-e, u kojem se dodaje da je pod više nego sumnjivim okolnostima Vladimir Zagorec dobio kredite vrijedne 260 milijuna eura za poslova u Puli, Rovinju, Dubrovniku i na Hvaru.

Pisanje Nacionala o 'poslovanjima' Hypo banke

Novinari APA-e podsjetili su da je prije tri godine zbog kritičnih pisanja otkaze u Glasu Istre dobilo sedam novinara. Uz to, austrijska agencija u ovom se tekstu posebno osvrće i na seriozno pisanje tjednika Nacional, o tome kako je Hypo grupa preko fiktivnih tvrtki prebacivala novac u Lihtenštajn, da bi ga potom prebacivala u Hrvatsku pod krinkom investicija.

Članak donosi i informaciju da je Hypo banka financirala izborne kampanje HDZ-a kako bi mogla računati na određene protuusluge.

U vezu sa Hypom doveden je i predsjednički kandidat Milan Bandić, kojem je ta banka navodno odobravala kredite po iznimno dobrim uvjetima, kao i da mu je isplaćivala provizije. Bandić je takva pisanja danas demantirao Jutarnjem listu, ističući da je 'jedino što ima u Hypo banci kredit od 111.000 eura koji uredno otplaćuje'.

Sanaderovi austrijski poslovi

Mesić i Bajić na udaru austrijske banke

Dokument od kojeg strahuje Austrija: Špijunsko izvješće o Hypo banci

Ivić Pašalić tajni ortak Hypo banke

Zagorčeve veze s Hypo bankom

Sanader se nagodio s Hypo bankom da smanji odštetu

Hypo banka uništila Marasku kako bi zagospodarila nekretninama

Misteriozni Naperotić veza Zagorca i Hypa

Pašalić pokazao svoja prva 22 milijuna eura

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
23/7/05

vkrstul4, 14.12.09. 21:34

Bravo i Poštovanje tjedniku !!


registracija
30/9/09

davor12345, 15.12.09. 09:48

Šta? Da je Mudre dobija proviziju! Koja kleveta! Ili Glava! Pa Glava nije nikad ništa ukra! A Zagi?! Pa Zagi je još malo i vani i još će mu budući prisjednik morat vratit odlikovanja! Nevine jude napadaju! As ti jarca!


registracija
11/12/09

excalibur, 15.12.09. 10:48

zna se............KRA-DE-ZE...a tko bi drugi!


registracija
11/12/09

excalibur, 15.12.09. 11:03

Uvijek mi se sviđao kod Sanadera kaj je imal....tu jednu dimenziju.....Pa kaj bu se zajeb@val za par tisuća mjesečno. On je ipak stoka krupnog zuba tj KRA-DE-SE-ovac.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika