15.12.2009. / 11:19

Autor: Nacionalova redakcija

Boljkovac: Žao mi je što nisam uhitio Šuška, imao je mračne planove

U nedavno objavljenoj knjizi koju je nazvao 'Istina mora izaći van', Boljkovac je iznio niz kontroverznih podataka o političkim zbivanjima početkom 90-ih godina, među ostalim tvrdeći kako je bivši premijer Ivo Sanader blokirao istragu oko ubojstva srpskih civila u Sisku

Josip BoljkovacJosip Boljkovac"Ne žalim ni za čim i ništa ne bih napravio drukčije, osim što bih hapsio emigrante. Ne bih im nikada predao vlast, jer su njihovi planovi bili mračni i strašni", rekao je u intervjuu za Novi list Josip Boljkovac, prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova. U nedavno objavljenoj knjizi koju je nazvao 'Istina mora izaći van', Boljkovac je iznio niz kontroverznih podataka o političkim zbivanjima početkom 90-ih godina, među ostalim tvrdeći (otprije spominjane teze) kako se rat mogao izbjeći, ali to nisu htjeli Tuđman i Milošević, kako je Antun Vrdoljak izdavao samoubilačke naredbe o osvajanju Knina, ili pak kako je bivši premijer Ivo Sanader blokirao istragu oko ubojstva srpskih civila u Sisku. Prvi koji se našao demantirati tvrdnje iz Boljkovčeve knjige je Vrdoljak, a sasvim je sigurno da će sadržaj 'Istine' koja 'mora izaći van' uzrokovati još poneke burne reakcije prozvanih.

Boljkovac u razgovoru za Novi list tako tvrdi da je Šušak cijelo vrijeme vodio paralelnu liniju koju čak ni Tuđman nije mogao kontrolirati. "Pa on, Vice Vukojević i Branimir Glavaš su u ožujku 1991. pucali armbrusima po kućama u Borovu Selu. Dvije su ispalili. Jedna je završila u krumpirištu i nije eksplodirala, druga je oštetila jednu od kuća. Ta grupa je vodila svoju politiku", rekao je Boljkovac, ističući da je nakon osječkog ubojstva Josipa Reihl-Kira planirao sutradan uhititi Šuška i Glavaša.

Smijenio me Tuđman i na inzistiranje Miloševića

"Jesam, odlučio sam da hapsimo cijelu tu grupu koja je pripremila ubojstvo Reihl-Kira. No, netko je iz redova mojih suradnika to šapnuo Tuđmanu koji je iste noći sazvao sjednicu VONS-a i smijenio me", ispričao je Boljkovac, koji u memoarima iznosi i tezu da je na njegovoj smjeni inzistirao sam Milošević kod Tuđmana

"Da. Srpsko je podzemlje 1990. godine donijelo odluku da se likvidira Špegelja i mene. To je stajalo u depeši koju je nama u Zagreb poslao savezni sekretar za unutarnje poslove Petar Gračanin. Milošević je od Tuđmana tražio da me se smijeni jer je MUP u to vrijeme bio glavna kočnica ratnoj opciji. Ja sam forsirao da ne »čistimo« policiju, ostavimo načelnike postaja i što dulje zadržimo status quo", kaže nekadašnji ministar, koji tvrdi kako 'rat nije bio nužnost nego namjera'.

Josip Boljkovac u društvu sa Franjom Tuđmanom, Josipom Manolićem, Janezom Drnovšekom i Martinom ŠpegeljemJosip Boljkovac u društvu sa Franjom Tuđmanom, Josipom Manolićem, Janezom Drnovšekom i Martinom Špegeljem"25. siječnja 1991. održana je sjednica Predsjedništva Jugoslavije na kojoj su bili savezni premijer Ante Marković i Tuđman s delegacijom iz Hrvatske. Tamo je zaključeno da se JNA stavi u prvi stupanj mirnodopskog stanja, a da policija zauzvrat izvrši demobilizaciju dijela rezervnog sastava i preda oružje. No, već drugi dan našli se Milošević i Tuđman i dogovorili Karađorđevo i Tikveš. Ni jednom ni drugom nije odgovarao mir jer im je bila u interesu podjela Bosne. Marković je u svibnju 1991. imao i plan za glavnog narodnog sekretara za obranu, umjesto Veljka Kadijevića, postaviti generala Antuna Tusa, kako bi se spriječilo da sve češći sukobi eskaliraju u građanski rat. Osobno sam to vodio i s Tusom se našao u kući mog pomoćnika Vinka Smojvera u Novom Vinodolskom. Tus nam je u to vrijeme već pomagao. Na primjer, dao nam je helikopter za prijevoz ranjenika s akcije na Plitvicama", prisjeća se Boljkovac, koji i dalje misli da bi se vjerojatno izbjegao rat u slučaju provođenja Markovićeva plana, ili 'i da je došlo do sukoba, rat ne bi bio ovako krvav'.

Markovićev plan izblegao bi rat

Boljkovac žali što nije uhitio Glavaša i Šuška jer su sudjelovali u planiranju ubojstva Reihl-Kira; Uz to, Boljkovac 'misli da je Sanader blokirao istragu ubojstva osječkih Srba'Boljkovac žali što nije uhitio Glavaša i Šuška jer su sudjelovali u planiranju ubojstva Reihl-Kira; Uz to, Boljkovac 'misli da je Sanader blokirao istragu ubojstva osječkih Srba'"Da je Tus postavljen za sekretara za obranu, Marković bi imao kontrolu nad armijom, a ne Predsjedništvo SFRJ, Jović i Milošević. Marković je na sastanku upozorio Tuđmana da će rat biti krvav, ako se u njega uđe. Da će biti rušenja kuća, paljenja i ubijanja. Tuđman je odgovorio da rata neće biti. Marković je inzistirao govoreći kako on dobro zna taj mentalitet. Doslovno ga je molio da prihvati da se Tusa imenuje za glavnog sekretara za obranu. No, Tuđman je do tada s Miloševićem u Karađorđevu već bio obavio razgovor o podjeli Bosne i to je bilo teško srušiti", kaže Boljkovac Novom listu, napominjući kako je rat kao opcija najviše odgovarao hrvatskoj emigraciji.

"Na jednom od govora u Puli sam rekao; emigraciji čast, ali ne vlast. Rekao sam i da, ako veliki Hrvati budu tražili veliku Hrvatsku, da će ona biti mala i vidjeti se sa Sljemena. A ako veliki Srbi budu tražili veliku Srbiju, dobit će beogradski pašaluk. To im se i dogodilo, izgubili su Kosovo. Glavnu riječ u svemu su vodili agenti, Šušak i ta grupa. I Boban je bio agent, radio je za Beograd. Jovica Stanišić iz Miloševićeve tajne službe je izvršio provalu u trezore Savezne policije i odnio osam sanduka mikrofilmova. Milošević je sve to dobio u ruke", ističe bivši ministar unutarnjih poslova, koji inače u svojim memoarima Šuška naziva 'čovjekom tamnih obrva i još tamnijih misli'. Prema njegovom mišljenju, Šušak je bio izrazito negativna pojava.

Gdje su pune vreće novaca? Pitajte Đurđu Šušak

"On je u Torontu trpao novce u vreću. Imam živog čovjeka koji je to s njim radio. Milijuni dolara su bili u pitanju", veli Boljkovac, koji, upitan gdje su ti novci, odgovara: "Pitajte Đurđu Šušak. Ona sigurno zna nešto o tome".

Za prvog poginulog redarstvenika Josipa Jovića Boljkovac navodi mogućnost da ga je u toj akciji slučajno ubio zalutali metak s naše strane. "Vjerojatno, jer u njegovom je tijelu nađen metak iz pumperice kakve smo mi tada koristili".

Sanader je blokirao istragu obojstva sisačkih civila

Poglavar i emigrant: Gojko Šušak 'mazivao' je naveliko, kaže Boljkovac, koji bivšeg čelnika obrane naziva 'čovjekom tamnih obrva i još tamnijih misli'; Tuđman je prema njegovom mišljenju bio autokratPoglavar i emigrant: Gojko Šušak 'mazivao' je naveliko, kaže Boljkovac, koji bivšeg čelnika obrane naziva 'čovjekom tamnih obrva i još tamnijih misli'; Tuđman je prema njegovom mišljenju bio autokratNa pitanje novinara Novog lista zašto nikada nisu istražena ubojstva civila srpske nacionalnosti u Sisku, Boljkovac odgovara kako 'misli da je sve to blokirao Sanader'. "Jednog dana će se vjerojatno netko naći tko će vidjeti što je rađeno u Željezari. O ubojstvima bi Đuro Brodarac mogao puno reći. On je tada bio šef policije", istaknuo je Josip Boljkovac.

Boljkovac u knjizi navodi priču o tome kako je dva puta spašavao Tuđmana iz zatvora za vrijeme Jugoslavije. Zanimljivo, Boljkovac na tom mjestu u knjizi piše kako ga je spašavao od zatvora 'iako tada još nije bio svjestan da Hrvatskoj zapravo time ne radi povijestu ulogu....'

"Možda sam tada i pogriješio, ali mi nije žao jer smo mu ipak spasili život", ustvrdio je Boljkovac, koji i dalje, ocjenjujući sa današnje perspektive Tuđmanovu ličnost, tvrdi kako je bio autokrat.

"Bio je autokrat. Kad sam 1989. godine govorio na osnivanju HDZ-a Grada Zagreba, istaknuo sam kako Hrvatskoj treba trodioba vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Tuđman je odmah skočio do Manolića i rekao mu »daj urazumi Boljkovca da ne govori o tome«. Nema parlamentarizma, mi moramo uzeti čvrsto vlast u ruke - rekao mu je tada"

Vrdoljače, nećeš mi ovaj puta na tragediji snimati film

Antun Vrdoljak među prvima je burno reagirao na napise u Boljkovčevim memoarimaAntun Vrdoljak među prvima je burno reagirao na napise u Boljkovčevim memoarimaAntun Vrduljak, koji se odnedavno nešto opet petlja po HTV-ovskim poslovima, žestoko je reagirao na tvrdnje Boljkovca. Evo zašto:

"Franjo Tuđman je u rujnu 1990. godine na prijedlog Antuna Vrdoljaka izdao samoubilačku naredbu da Knin zauzmu policajci koji su se, naoružani samo pištoljima, autobusima vraćali s osiguravanja Europskog prvenstva u atletici održanog u Splitu. Neodgovornu akciju 'pročitao' je ipak tadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova Perica Jurić i naredbu odbio izvršiti uz poruku Vrdoljaku 'da na tragediji neće snimati film'. Da je kojim slučajem bilo drukčije, posljedice bi se mjerile vjerojatno u desecima ili stotinama poginulih, ranjenih i zarobljenih policajaca. Obavještajni kanali javili su, naime, kako će Deveti kninski korpus na čelu s Ratkom Mladićem napasti policijski konvoj ako se uopće pokuša prolaz preko Knina, a kamoli njegovo zauzimanje".

Podjela koja 'nije snivana': Tuđman nije samo crtao na ubrusima...

Jedna od najsramotnijih priča hrvatskog državotvorstva, a koju i dan danas demantiraju tipovi poput Miroslava Tuđmana i ostali pojedinci koji ljube blaženopočivšeg poglavara, odnosi se na podjelu Bosne između Tuđmana i Miloševića. Tu 'namjeru', vidljivo je i iz ovog intervjua, Boljkovac navodi kao jedan od glavnih motiva za krvavi sukob nakon raskola Jugoslavije. Kod osporavatelja priče o podjeli BiH uvijek se može čuti teza kako za to ne postoje dokazi. Boljkovac iznosi samo jedan od primjera, nakon što je upitan postoje li dokazi da su Tuđman i Milošević dogovarali podjelu Bosne.

"Početkom jeseni 1991. godine u Zagreb je preko Slovenije došao makedonski predsjednik Kiro Gligorov. Dočekali smo ga Mesić i ja. Tuđman ga je pozvao u svoj kabinet i iz sefa izvadio zemljopisne karte s ucrtanim crtama podjele, gdje je Bošnjacima ostao samo mali komadić središnje Bosne. Na kartama je bilo označeno čak i koje selo će kome pripasti. Gligorov se izvukao, rekavši Tuđmanu da nije povjesničar, ali da on to ne bi učinio".

Vezane vijesti

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na karlovačkom Županijskom sudu u današnjem nastavku suđenja Mili Dakiću (81), bivšem predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 15.12.09. 12:42

Jednog dana izbit ce se na videlo da Tudjman bio grobar ne samo Jugoslavije nego i mnogih hrvata i sa svojim odlukama dovela do ruba propasti koje se osete i danas.


registracija
13/10/09

branimir, 15.12.09. 13:35

Jednog će se dana vidjeti koliko je Tuđmanu bilo teško da stvori Hrvatsku državu uz ovakve suradnike. Hrvatska je bila i ostala premrežena kvislinzima i udbašima.


registracija
16/11/09

simo, 15.12.09. 17:31

Uz ovakve "suradnike"poput Boljkovca dobro je Tuđman i dogurao.Evidentno je da taj Boljkovac nikada nije prežalijo Jugoslaviju kao ni taj režim u kojem je figurirao.Previše je bilo njegovih kontakata sa kojekakvim Srpskim obavještajcima i agentima, a malo ljubavi prema mladoj domovini.
Čovijek koji je izjavio da nas je JNA 90-ih branila
zasigurno svojom stranom nije smatrao hrvatski narod i sve hrabre mladiće koji su dali svoje živote za domovinu.


registracija
16/6/09

Trenk, 15.12.09. 20:15

Dok je bilo udbasa , bilo je i reda,rada,postenja,socijalne osjetljivost, skolstva,zdravstva i ponosa u zemlji u kojoj smo zivjeli.
A kvislinzi su dosli iz inozemstva i unistili tu zemlju, napravili nisu nista. Zato svi imaju dvojna drzavljanstva, da se vrate kod svojih poslodavaca kad opljackaju jos ovo malo jada.Samo sto ih tamo ne ceka ministarska fotelja vec metla, sto je jedino cim znaju baratati.
Mos si mislit. Ministar Susak i generali Rojs , Norac, Korade,Zagorac. Intelektualna elta nove nam zemlje.


registracija
23/6/09

Harmon, 15.12.09. 20:32

Sto je bre csiki nema ti vise Juge, pa si nervozan. Isto kao i Trenk koji ne kuzi da nismo na vrhu samo radi smeca poput njega a ne onih koji su dosli iz inozemstva.


registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 15.12.09. 20:38

Tko to ima Hrvatsku? "Pola pokradeno, pola rasprodano a pola Hrvatskom narodu ostalo"( M.Granić- Mirogoj)?!! A Šušak...pica majstor zamjesio je nama puno toga (pa i Tuđmanu) a s ekipom oglodao Hrvatsku do kosti.


registracija
16/11/09

simo, 15.12.09. 20:47

Nisu oni intelektualna elita.Oni su jedna druga elita,braniteljska.A za tu elitu je bilo dovoljno mjesta jer se Doktori , inženjeri, i takvi poput tebe nisu gurali u prve redove.Ti si tada iz mišje rupe gledao svijet oko sebe,i nadao se povratku komunističkog ponosu kojeg ti je Udba neskromno darivala.


registracija
16/11/09

simo, 15.12.09. 21:10

To koliko je Tuđman pokrao Hrvatsku vidi se sada 10 godina kasnije.
Ali kad nebi bilo takvih pričica,čime bi opravdali svoj kukavičluk 90-tih?


registracija
30/11/09

barakuda1, 15.12.09. 21:32

Molimo gospodina Boljkovca da napiše istinu o zločinima njegovih partizana-antifašista, te ubojstva udbe. Istinu o domovinskom ratu znamo, nemože je on iskriviti. Da su Dr. F. Tuđman i G. Šušak toliko mračne osobe, koliko on to sada ćeli predstaviti, on nebi pisao te laži. Što nije o tome progovorio dok su gospoda bila živa, ali uvježbana metoda, najlakše je govoriti o onima, kojih nema, jer nemogu protivriječiti! Sramota da se tim starim i istrošenim osobama uopće daje medijski prostor. Ponižavajuće za tjednik. Da li je Borovo Naselje u Srbiji?
Da li je Knin u Srbiji? Kad su Srbi toliko miroljubivi, zašto nije policija (regularna vlast u Hrvatskoj) smjela/mogla "samo proći" kroz Knin? Hrvatsku su pokrali takvi kao Boljkovac i njemu slični, neovisno kojoj stranci pripadali, jer su svi proizišli iz iste partije i svi su jednako opterećeni prošlošću.. Tuđman je za vrijeme rata, nabave oružja i izbjeglica ostavio ca. 4,5 Mrd. USD duga, a ovi iza njega su napravili skoro 10X više, bez nabave oružja i izbjeglica i još su rasprodali sve što su stigli (PLIVA, HT, itd.). Uostalom što bi trebala biti istina u odnosu na obitelj Tuđman, kad nema novaca za predsjedničku kampanju, a kao toliko uzeli? Sami sebi proturiječe!


registracija
15/11/09

brukavina, 15.12.09. 23:45

jadan je ovaj boljkovac,bolje bi mu bilo da se sakrije i da ne lupeta jer prosla su njegova vremena ,njegova generacija izumire i njegovo je proslo ,a isto tako koga je on hapsio da taj nije medju zivima treba njega uhapsiti i suditi mu kao sto se danas sudi nasim casnim generalima,rat je bio i prosao ,a mi nemamo hrvatskih heroja .


registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 16.12.09. 01:45

Neki komentatori ne komentiraju, po meni najvažniju Boljkovčevu tvrdnju: da se rat mogao izbjeći.


registracija
8/8/09

tovar62, 16.12.09. 07:56

gubo udbaska di te nije pogodija metak ,neophodna je lustracija,i sa tobom dva metra ispod zemlje,koloko si u crno umota hrvata i hrvatica gori si od cetnika


registracija
13/12/09

Vitas, 16.12.09. 11:46

Vjerujem da je g.Boljkovac imao vise informacija sto se desavalo 1991god., ali nije smio reci istinu u to vrijeme.Jedino je presutio da je F.Tudjman dok je bio partizan u svom rancu uvijek imao civilno odjelo. Rat se nije mogao izbjeci jer su neki puno sanjali a drugi imali svoje ruzne snove.


registracija
8/8/09

tovar62, 16.12.09. 11:49

izrodi svoje zemlje,govnjari


registracija
16/12/09

rijeka1, 16.12.09. 13:55

Pa do kada će nam ovakvi primitivci koji ostavljaju toliko priproste komentare krojiti stanje u državi kada im još uvijek, nakon što je napokon izašlo na vidjelo tko je, kada i koliko opljačkao ovu jadnu zemlju nije jasno šta se događa??????Kakve ustaše, kakva udba'?! do kada ćete nas gnjaviti s glupostima...očito da vjerne pristaše hdz-a, tuđmana, sanadera i ostalih zločinaca ostaju uz njih bez obzira na sve, ma gadi mi se što ovakvi primitivci kojih je puna država imaju uopće pravo glasa, ovo malo obrazovanih ljudi mora trpiti njihovu bolesnu predanost režimu koji nas je doveo do ovog užasa, SRAMITE SE SVI GLASAČI HDZ-A, zbog vas nam i je ovako kako je, a sada ćete zasigurno opet glasati jednako, ma neka vas slome do kraja vasi najdraži hdz-ovci i ostala primitivna banda. Kruha i igara, to treba ovom narodu izgleda, a ne znanosti, rada i poštenja!


registracija
18/11/09

canned, 16.12.09. 14:18

Rijeka 1-Neće dugo kad im MMF ukine prvoboračke mirovine i smanji ih na razinu radničkih onda ćeš vidjeti njihovo hrvatstvo.Banda koja ima više tisuća kuna mirovinu nego mjeseci radnog staža normalno da navija za HDZ-ovu kamarilu.


registracija
16/6/09

Trenk, 16.12.09. 15:01

Ne trebamo se cuditi primitivnim komentarima, jer ako pogledamo intelektualni nivo generala, lako je zamisliti intelekt i nivo njihovih vojnika.
Naravno da nikad ne bih dozvolio da mi soferi, konobari, pica majstori, pomocni geodeti i dno legije stranaca ( sa punim uvazenjem prema tim profesijama kad rade svoj posao) komanduju i salju me u smrt.
Ja sam davno procitao da za ideale ginu budale.


registracija
16/11/09

simo, 16.12.09. 16:40

Mislim da vas par Kainovih birača govori dovoljno samo za sebe,baš kao i vaša županija.Rijeke Imate pre skupe bazene u gradu,dali je i to pokrao Tuđman ili SDP? Ja sam sretan što je vama ova Hrvatska država kazna paklena! Nije vam lako,ali pošto ste dovoljno kondicijonirani od strane neprežaljenog režima bude lakše kad zavolite zemlju koja vas hrani.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika