15.12.2009. / 17:44

Autor: Hina , Andrea Belin

Dobar brak je najbolji lijek protiv depresije i tjeskobe

Rezultati istraživanja pokazali su da je prekid braka, neovisno je li riječ o razdvajanju partnera, razvodu ili smrti, povezan s povećanim rizikom od mentalnih poremećaja, pri čemu su žene sklonije pretjeranoj uporabi alkohola i lijekova, a muškarci su skloniji depresiji

Povjerenje je temelj bračne srećePovjerenje je temelj bračne srećeDa su osobe u skladnoj bračnoj zajednici pune entuzijazma nije nikakva tajna, a to su potvrdili i rezultati nedavno provedenog istraživanja koje je danas predstavila voditeljica istraživačkog tima Kate Scott, psihologinja sveučilišta Otago u Novom Zelandu.

"Naš je rad pokazao da bračni odnos donosi mnogo dobrog mentalnom zdravlju i muškaraca i žena, ali i da bol i zbrka koju donosi kraj veze ljude čine podložnijima mentalnim poremećajima", kazala je Scott.

Pokazalo se da je prekid braka, neovisno je li riječ o razdvajanju partnera, razvodu ili smrti, povezan s povećanim rizikom od mentalnih poremećaja, pri čemu su žene sklonije pretjeranoj uporabi alkohola i lijekova, a muškarci su skloniji depresiji.

No, istraživanje je pokazalo i to da su muškarci manje skloni depresiji prilikom svojeg prvog braka od žena, što je Scott objasnila time da se žena u prvom braku više predaje ulozi tradicionalne supruge, majke i kućanice, dok se depresija smanjuje većim stupnjem obrazovanosti i zaposlenjem.

Brak smanjuje i opasnost od zloporabe alkohola i lijekova i to više kod žena, nego kod muškaraca, djelomično i zbog toga što osjetno smanje ili prekinu konzumaciju tih tvari tijekom trudnoće i nastave se tako ponašati za vrijeme dok su djeca mala.

Inače, istraživanje je provedeno na uzorku od 34.493 osobe iz petnaest zemalja.

Vezane vijesti

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Nerijetko se danas riječi “ako nisi na Fejsu kao da ne postojiš” vrlo doslovno shvaćaju jer trenutno oko 850 milijuna ljudi diljem svijeta ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika