16.12.2009. / 13:52

Autor: Hina

HBOR: U 2009. 5,6 milijardi kuna za potporu gospodarstvu

I u 2010. godini HBOR će nastaviti sa snažnom podrškom izvozu te malom i srednjem poduzetništvu, a očekuje se zadržavanje kreditne aktivnosti na ovogodišnjoj razini

Anton KovačevAnton KovačevHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) tijekom jedanaest mjeseci 2009. godine odobrila je preko 5,6 milijardi kuna kredita, od čega je najveći broj kredita odobren izvoznicima te malim i srednjim poduzetnicima.

Iako je početkom godine najavljivano smanjenje kreditne aktivnost za oko 25-30% u odnosu na 2008. godinu HBOR je u jedanaest mjeseci 2009. godine odobrio 1.130 kredita u vrijednosti od 5,6 milijardi kuna. Kreditna aktivnost je neznatno manja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te u HBOR očekuju kako će poslovna godina biti završena na istoj razini kao i 2008. godina kada je HBOR po prvi puta premašio iznos od preko tisuću odobrenih kredita. Interes za HBOR-ovim sredstvima bio je izuzetan, što se očituje u porastu broja odobrenih kredita za 6,3%, a najveći broj kredita odobren je za potrebe izvoza te malog i srednjeg poduzetništva.

Najviše kredita izvoznicima

Kao i dosadašnjih godina najtraženiji program HBOR-a bio je Priprema izvoza po kojemu je odobreno 485 kredita u iznosu od preko 3,7 milijardi kuna. Osim kreditne potpore značajni rezultati ostvareni su i u području osiguranja izvoza. Gospodarska kriza djelovala je na povećanje potražnje za proizvodima osiguranja te je tijekom 2009. godine za 36% povećan broj izdanih polica, a osigurani su izvozni poslovi u vrijednosti od oko dvije milijarde kuna.

Razloge za ostvarenje ovako snažne financijske podrške hrvatskim gospodarstvenicima treba prvenstveno tražiti u činjenici kako je HBOR tijekom ove godine ulagao snažne napore u iznalaženju kvalitetnih izvora financiranja te je zahvaljujući potpori Vlade RH i dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s posebnim financijskim ustanovama uspio pribaviti 445 milijuna eura sredstava. Sredstva su pribavljena od Njemačke razvojne banke (KfW), Centralne banke vijeća Europe (CEB), Europske investicijske banke (EIB) i Svjetske banke (IBRD) i to po uvjetima koji su vrijedili i prije pojave svjetske gospodarske i financijske krize što je omogućilo HBOR-u zadržavanje kamatnih stopa na istoj razini kao i prethodnih godina, od 2 do 6% godišnje.

S ciljem ublažavanja posljedica gospodarske krize, a prvenstveno ublažavanja problema nelikvidnosti i zadržavanja radnih mjesta, HBOR je tijekom ove godine uveo i četiri nova kreditna programa namijenjena financiranju obrtnih sredstava - Kreditiranje proizvodnje, Trajna obrtna sredstva, Likvidnost i Izvoz IBRD. Novi programi omogućili su poduzetnicima pribavljanje potrebnih trajnih obrtnih sredstava na duži rok s ciljem direktnog utjecaja na njihovu konkurentnost i likvidnost. Osim toga uveden je i novi program IPARD s namjenom sufinanciranja sredstvima V.- komponente Instrumenata za pretpristupnu pomoć IPA - Ruralni razvoj - tzv. IPARD programa, u okviru Mjere 1.1. (poljoprivredna gospodarstva - proizvođači) i Mjere 1.2. (trgovačka društva i obrti - prerađivači).

I u 2010. godini HBOR će nastaviti sa snažnom podrškom izvozu te malom i srednjem poduzetništvu, a očekuje se zadržavanje kreditne aktivnosti na ovogodišnjoj razini.

Vezane vijesti

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) predsjednik Uprave Anton Kovačev u nazočnosti ministra financija Slavka Linića predstavio je rezultate… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika