17.12.2009. / 07:53

Autor: Hina

Smrtonosna godina za medijske djelatnike: U svijetu 2009. ubijeno 68 novinara

"Tri četvrtine njih ubijeno je namjerno, zbog posla koji obavljaju, a 85 posto tih ubojstava nije riješeno i krivci nisu izvedeni pred lice pravde", izjavio je zamjenik direktora organizacije Robert Mahoney

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaZbog ubojstva 30 novinara prošli mjesec na Filipinima ova je godina dosad najsmrtonosnija za novinare, objavio je u četvrtak Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

U ovoj je godini ubijeno 68 novinara, 24 više nego u 2008., objavio je CPJ, međunarodna organizacija za zaštitu medijskih sloboda.

"Tri četvrtine njih ubijeno je namjerno, zbog posla koji obavljaju, a 85 posto tih ubojstava nije riješeno i krivci nisu izvedeni pred lice pravde", izjavio je zamjenik direktora organizacije Robert Mahoney.

Do studenoga, kada je u pokolju u filipinskoj provinciji Maguindanao ubijeno 57 ljudi, među kojima je bilo 30 novinara, 2009. godina je izgledala kao godina u kojoj će biti zabilježen pad ubojstava novinara. No, pretvorila se u najpogubniju. Dosad je najviše novinara ubijeno 2007. godine, njih 67.

Druga najsmrtonosnija zemlja za novinarsku profesiju bila je Somalija, u kojoj je ove godine ubijeno devet novinara. Četvero ih je ubijeno u Pakistanu, a troje u Rusiji. Po dvoje ih je izgubilo živote u Meksiku i Šri Lanki. Ostale zemlje u kojima su novinari bivali ubijeni su Afganistan, Kolumbija, Salvador, Indonezija, Kina, Madagaskar, Nepal, Nigerija, palestinska područja i Venezuela. Među ubijenima, 56 posto ih je iz pisanih medija.

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika