09.07.2004. / 00:00

Autor: Petar Šego

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i njegov kolega iz BiH Mladen Ivanić susreli su se u petak u Zagrebu gdje su razgovarali o zajedničkom rješavanju problema dvaju država.
Ministri su raspravljali o problemu luke Ploče složivši se da to pitanje treba riješiti u obostranom ekonomskom interesu.
“U rješavanju tog problema treba biti što manje politike a što više obostranih gospodarskih interesa” izjavio je Žužul na konferenciji za novine koju je nakon sastanka održao s Ivanićem. Ivanić je dodao da je BiH započela nekoliko važnih projekata zbog kojih joj je ta luka važna, te da je “svima u interesu da se na pitanje luke Ploče “stavi točka na i” i to u obostranom ekonomskom interesu.
Po pitanju Neuma i gradnje ceste prema Dubrovniku kroz BiH moinistri su se usuglasili kako je bitno da cesta velikim dijelom ide kroz Bosnu i Hercegovinu te da je rješavanje tog problema u obostranom egospodarskom interesu.
Žužul je zahvalio Ivaniću na potpori koju je BiH pružila Hrvatskoj u procesu ostvarivanja statusa kandidata za ulazak u EU. “Ta je potpora pokazala da Hrvatska ima jaku, čvrstu i odlučnu regionalnu politiku” izjavio je Žužul dodavši kako je suradnja s BiH dio te politike.
Svi problemi koji postoje, naglasio je ministar, nestati će kada proces širenja EU zahvati ostatak regije.
Na današnjem sastanku dvaju ministara također je bilo govora o iniciranju skorog sastanka ministara pravosuđa dvaju zemalja. Ivanić je istaknuo kako su sva bitna pitanja između dvije zemlje riješena, te da se treba ukloniti samo pitanje imovinsko-pravnih odnosa.
Na pitanje o financiranju povratka izbjeglica i obnovi BiH, Ivanić je odgovorio kako “političkih problema više nema na tom polju nego se radi o ekonomskim problemima s kojima se suočavaju ljudi koji se vraćaju”.
Žužul je rekao kako je Ivanića zamolio da pomogne Hrvatima u rješavanju problema školovanja na hrvatskom jeziku.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika