17.12.2009. / 18:41

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

HEP: Ako poskupi plin, poskupjeti će i struja

Iz HEP-a podsjećaju da je plin temeljni energent koji se koristi u proizvodnji električne i toplinske energije

Leo BegovićLeo BegovićHrvatski građani vjerojatno će od početka sljedeće godine još više morati paziti na svaku kunu. Naime, nakon što je Vlada odobrila poskupljenje plina i iz Hrvatske elektroprivrede poručuju kako bi moglo doći do poskupljenja električne energije.

Ističu da će pričekati da vide koliko će za njih, kao proizvođača, poskupjeti plin, a onda će uputiti Vladi zahtjev za korekcijom cijene struje.

"HEP ima s Inom dugoročni ugovor o isporuci plina. Ukoliko ipak dođe do poskupljenja cijene plina za HEP te ukoliko se pokaže da takve nove cijene bitno utječu na cijenu proizvodnje električne energije, HEP će uputiti zahtjev Vladi RH za korekciju cijene električne energije", ističu iz HEP-a.

Još se ne zna za koliko bi poskupila struja

Iz HEP-a na upit koliko bi eventualno poskupljenje mogli zatražiti nisu odgovorili.

Neki mediji pak špekuliraju da će zbog poskupljenja prirodnog plina struja poskupiti za 7 posto, a cijena toplinske energije za čak 25 posto.

Iz HEP-a podsjećaju da je plin temeljni energent koji se koristi u proizvodnji električne i toplinske energije.

"Godišnje HEP potroši 700 milijuna kubnih metara plina. Jasno je da svako poskupljenje osnovnog energenta utječe na poslovanje HEP-a", navode iz te tvrtke.

Poskupljenje prirodnog plina očekuje se početkom iduće godine nakon što je Vlada jučer s MOL-om potpisala Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju kojim su uz ostalo regulirani i uvjeti i način određenja cijena prirodnog plina za tarifne kupce, znači i za kućanstva, kao i za povlaštene kupce.

U roku od 8 dana nova cijena plina

Kod povlaštenih kupaca, kao što je primjerice i HEP, Dodatak omogućuje da Ina od početka iduće godine poveća cijenu za 30 lipa po kubnom metru, na ugovorene cijene.

Pritom se također Vlada obvezuje da u tvrtkama u kojima je većinski dioničar ili ima odlučujući utjecaj osigura "odgovarajuće promjene ugovora o dobavi plina tih kupaca u razumnom roku kojim će se utvrditi mogućnost takvog povećanja cijene".

Za tarifne pak kupce, pa time i kućanstva, Ini i tvrtki Prirodni plin bit će omogućeno povećanja cijena plina u iznosu od 33 lipe po kubnom metru, što će stupiti na snagu 1. siječnja 2010.

Vlada je na današnjem zatvorenom dijelu sjednice donijela Odluka o cijeni za dobavu plina dobavljaču plina za opskrbljivače tarifnih kupaca.

Nakon povećanja te dobavne cijene, odnosno cijene po kojoj INA plin prodaje distributerima očekuju se i konkretni prijedlozi distributera o njihovim, odnosno cijenama po kojima plin prodaju kućanstvima.

Koliko će te cijene biti povećane ovisi i o razgovorima s Ministarstvo gospodarstva koje je Vlada prije dva dana zadužila "da u roku od osam dana s distributerima plina u Hrvatskoj razmotri što je moguće nižu cijenu distribucije plina za industrijske potrošače i građane".

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika