19.12.2009. / 10:29

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Slovenija i dalje blokira, Pahor tvrdi: ‘Početak jednog iskrenog prijateljstva'

"Arbitražnim sporazumom riješit će se jedno od najtežih vanjskopolitičkih pitanja za obje države, a naši se odnosi svestrano produbljuju nakon što smo ga potpisali", rekao je Pahor u Kopenhagenu nakon susreta s predsjednikom Mesićem

Odnosi Slovenije i Hrvatske produbljuju se na svim područjima, izjavio je u petak slovenski premijer Borut Pahor nakon susreta s predsjednikom Stjepanom Mesićem u Kopenhagenu.

"Arbitražnim sporazumom riješit će se jedno od najtežih vanjskopolitičkih pitanja za obje države, a naši se odnosi svestrano produbljuju nakon što smo ga potpisali", rekao je Pahor u Kopenhagenu nakon susreta s predsjednikom Mesićem.

"Vrlo smo zadovoljni jer konstatiramo napredak u našim odnosima, te jedno iskreno prijateljstvo", rekao je Pahor, dodajući da je do tih odnosa došlo nakon što su premijerka Jadranka Kosor i on dogovorili i potpisali arbitražni sporazum koji u Sloveniji još treba ratificirati.

Arbitražni sporazum rješava važno granično pitanje i otklonio je rezerve u odnosima koje su postojale zbog ranije slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora i incidenata iz ranijih godina, istaknuo je Pahor slovenskim novinarima koji prate skup u Kopenhagenu, nakon svog susreta s predsjendikom Mesićem.

Zanimljivo je da ocjene slovenskog premijera dolaze u trenutku dok država na čijem je čelu i dalje zadržala blokadu triju hrvatskih poglavlja, koja se trebalo otvoriti na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji sljedeći ponedjeljak.

Novine u Bruxellesu oštro protiv slovenske blokade

"Mislim da će to biti teško jer je preostalo premalo vremena", odgovorio je nedavno ministar Žbogar slovenskim novinarima na pitanje hoće li Hrvatska moći otvoriti pregovore u tri poglavlja koja su ostala blokirana - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo. Žbogar je rekao da nadležna ministarstva slovenske vlade proučavaju ta poglavlja "sa sadržajnog aspekta", da traže rješenja za probleme, ali da je preostalo malo vremena da bi se na vrijeme obavili svi potrebni postupci na vladi i parlamentu. O kakvim se primjedbama radi, slovenska vlada nije za sada precizirala.

Slovenska blokada tri hrvatska poglavlja glavna je tema jučerašnjeg European Voicea, bruxelleskog tjednika za europska pitanja koji izdaje izdavač uglednog "The Economista". Na naslovnici lista osvanuo je naslov "Slovenija nalazi nov način da zapriječi prijam Hrvatske u EU". U samom tekstu Sloveniju se optužuje da je nakon sporazuma o arbitraži pogazila obećanje da dvostranim pitanjima neće više ometati hrvatski pristup u EU.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/12/09

excalibur, 19.12.09. 12:06

Slovenci su se pokazali tako primitivnim susjedima (zapravo "pravi balkanci") tako da sam o njima u potpunost promijenio mišljenje (koje je nekad bilo pozitivno)


registracija
29/11/09

Ivis, 19.12.09. 13:48

Nema se sto nadodati. Stvarno su iskreni i prijatelji. Pas ih na plot nagonio!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika