20.12.2009. / 11:06

Autor: Hina

Epilog Kopenhagena: UN gubi globalni utjecaj i oko klimatskih pitanja

Konačni sporazum nije pravno obvezujuć i sudjelovanje u njemu ostavljeno je na volju zemljama, (očekuje se ipak da će u njemu sudjelovati sve članice osim četiri ili pet zemalja) što je odmak sporazuma od kišobrana UN-ove konferencije

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moonGlavni tajnik UN-a Ban Ki-moonMršav UN-ov sporazum o klimi postignut u subotu u posljednji tren nakon dva tjedna razgovora istaknuo je ranjivost procesa koji ovise o konsenzusu i mogao bi biti znak slabljenja uloge UN-a, ocjenjuje instituti koji se bave klimatskim promjenama.

Glavni pregovori održavali su se između 30-tak zemalja a najveći korak naprijed uključivao je samo pet, Sjedinjene Države, Kinu, Brazil, Južnu Afriku i Indiju.

Konačni sporazum nije pravno obvezujuć i sudjelovanje u njemu ostavljeno je na volju zemljama, (očekuje se ipak da će u njemu sudjelovati sve članice osim četiri ili pet zemalja) što je odmak sporazuma od kišobrana UN-ove konferencije.

"Ne mislim da je to kraj UN-ove uloge u pitanjima klime nego novi model unutar nje", rekla je Jennifer Morgan, voditeljica programa za klimu i energiju Svjetskog instituta za resurse.

Ona je "apsolutno" podržala ulogu državnih čelnika. Svjetski su čelnici doputovali na završne dane skupa u Kopenhagenu a predsjednik SAD-a Barack Obama bio je ključan za prevladavanje pat pozicije.

"Mislim da je to priča ove ove konferencije. Državni su čelnici došli i napravili sporazum pomalo neovisno od UN-ovog procesa. Za UNFCCC (UN-ova konvencija za klimatske promjene) još će uvijek biti mnogo uloga". UN-ovo tajništvo za klimatske promjene će, primjerice, pomagati u praćenju akcija zemalja u razvoju na smanjivanju emisija stakleničkih plinova, rekla je.

Ban ki-moon spašavao sporazum

Odluke UN-a se moraju jednoglasno donijeti i dogovoriti između zemalja koje mogu biti različite kao što je različit malen pacifički otok Tuvalu koji ima 12.000 stanovnika od Sjedinjenih Država.

To je pravilo i ugrozilo uspjeh konferencije koja se održavala od 7. do 18. prosinca u Kopenhagenu jer su zemlje u razvoju tražile da se svaki tekst preispita na plenarnoj sjednici 193 zemlje.

Izvori su rekli da danski domaćin nije bio sklon to činiti iz straha da bi predugo trajalo ako cijela skupina priprema nacrt jednog teksta što je dovelo do dana potraćenih pregovora i sporova. Posljednje je večeri plenarna sjednica točno pokazala problem postizanja jednoglasnosti glede konačnog teksta a za spašavanje kopenhaškog sporazuma bila je potrebna izravna intervencija glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Polovičan kopenhaški ishod pokazao je "temeljnu slabost" UN-ov procesa o klimi, ocijenio je Andrew Light, koordinator za međunarodnu klimatsku politiku pri Centru za američki napredak. "Moramo početi istraživati druge opcije, ili za početak barem koristiti alternativne forume", rekao je sugerirajući G20 i Forum vodećih ekonomija.

Vezane vijesti

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu u kojima je poginulo najmanje 108… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika