20.12.2009. / 22:16

Autor: Ana Smrečki

Sindikati i stručnjaci protiv Kosorice: Vraćanje božićnica protuzakonito

«Vraćanje novca je neizvedivo, nema šanse za povrat», poručuje Viktor Gotovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Istodobno, Krešimir Rožman, stručnjak za radno pravo, tvrdi da do prisilnog vraćanja novca po zakonu ne može doći

Sindikalni prosvjed u ZagrebuSindikalni prosvjed u ZagrebuZemlja nam je u krizi, državna blagajna je prazna, a božićnice se isplaćuju 'kapom i šakom'. Oko 60-tak javnih i državnih poduzeća isplatilo je svojim radnicima božićnice od 1250 kuna. Uglavnom se radi o zdravstvenim i školskim ustanovama. U međuvremenu premijerka Jadranka Kosor odlučila je da državna poduzeća ne smiju isplatiti više od 625 kuna u ovoj godini, odnosno da će isto toliko isplatiti u idućoj godini. One koji su isplatiti puni iznos, premijerka je zamolila da razliku tog novca vrate.

Logično, sindikati se takvoj 'ponudi' kategorički groze, dok su oni koji vode glavnu riječ u zdravstvenim i školskim ustanovama još uvijek u nedoumici: Vratiti novac ili ga ostaviti? U ovo predblagdansko vrijeme, svaka kuna dobro dođe, a ako je novac sjeo na račune brojnih djelatnika ususret Božiću, sigurno je već potrošen. Zbog toga se radnici planiraju obratiti pravnim službama i mjerodavnim ministarstvima u potrazi za valjanim odgovorom, piše Večernji list.

'Nema šanse za povrat božićnica'

Sindikati pak tvrde da bi vraćanje već isplaćenog novca bilo protuzakonito, a s njima se slažu i stručnjaci za radno pravo. «Vraćanje novca je neizvedivo, nema šanse za povrat», poručuje Viktor Gotovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Istodobno, Krešimir Rožman, stručnjak za radno pravo, tvrdi da do prisilnog vraćanja novca po zakonu ne može doći.

Sindikati najavljuju tužbe, no i po pitanju božićnica su razjedinjeni. Iz Nezavisnog sindikata znanosti dolaze signali da će se s eventualnim tužbama pričekati do Uskrsa, kada bi se trebala isplatiti 'druga rata' božićnice. No, iz Sindikata zdravstva drukčiji tonovi. Pozivaju svoje članove da tuže poslodavca, tj. državu koja je jednostrano prekinula Kolektivni ugovor bez zakonskog postupka mirenja i arbitraže.

'Vlada i sindikati pregovaraju u božićnicama svake godine'

Istodobno, iz Vlade dolazi dodatno pojašnjenje. Predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović pojašnjava da državna i javna poduzeća nisu mogla definirati iznos ovogodišnje božićnice, budući da u Kolektivnom ugovoru jasno piše da Vlada i sindikati na tu temu pregovaraju svake godine. No, u istom tom Ugovoru stoji i da će dvije strane pregovarati o visini božićnice tijekom donošenja prijedloga državnog proračuna. Ako se pak dogovor ne postigne, isplatit će se najmanje onoliko koliko je iznosila prethodna božićnica. To znači, 1250 kuna.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika