21.12.2009. / 09:34

Autor: Boris Bilas

Konačna presuda: Legiji 40 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva Vuka Draškovića

Sudac je podsjetio kako su pojedini pripadnici JSO u svojim priznanjima rekli da su mislili kako idu ubiti albanske teroriste.

Milorad Ulemek LegijaMilorad Ulemek LegijaVijeće Vrhovnog suda Srbije donijelo je konačnu presudu za ubojstvo četiri člana Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali 1999. godine, potvrdivši maksimalne kazne od 40 godina zatvora Miloradu Ulemeku Legiji, tadašnjem zapovjedniku Jedinice za specijalne operacije (JSO), i Radomiru Markoviću, bivšem šefu srpske agencije za državnu sigurnost, saznaje beogradski Blic.

Ovom odlukom koja će uskoro biti i službeno objavljena, poslije deset godina završeno je suđenje za ubojstvo Veselina Boškovića, Vušura Rakočevića Vučka, Dragana Vušurevića Gagija i Zvonka Osmajlića, kao i za pokušaj ubojstva Vuka Draškovića 3. listopada 1999. u selu Petka na Ibarskoj magistrali.

Nervozni Legija

Sedmeročlano sudsko vijeće najviše sudske instance u Srbiji potvrdilo je i maksimalnu kaznu naredniku JSO-a Nenadu Iliću Glavonji, koji je vozeći kamion "mercedes" inscenirao prometnu nesreću i ubio četvoro ljudi, dok je Draškovića ozlijedio.

Ulemek je prilikom izricanja prethodne presude izgubio strpljenje, jer je odmah nakon želio napustiti sudnicu, a zatim je i opsovao: "Svi ste vi p...".

Marković koji je u ranijem postupku bio osuđen na osam godina, također je tada bio vidno pogođen maksimalnom kaznom. Sudac Dragomir Milojević je obrazlažući presudu rekao da je plan za ubojstvo lidera SPO napravio Radomir Marković, kao šef državne sigurnosti.

Mislili da idu ubijati albanske teroriste

Milojević je podsjetio kako su pojedini pripadnici JSO u svojim priznanjima rekli da su mislili kako idu ubiti albanske teroriste.

"To samo dokazuje da su bili svjesni kako će stradati više ljudi", napomenuo je sudac Milojević.

Ovom odlukom Vrhovni sud je donio konačnu presudu i okrivljeni više nemaju pravo žalbi, pa im je jedina preostala mogućnost ta da podnesu zahtjeve za preispitivanje pravomoćne presude, ali prema srpskim zakonima šanse da im se taj zahtjev usvoji vrlo su male.

Legiji četvrti put 40 godina zatvora

Zanimljivo kako je Miloradu Ulemeku ovo četvrta pravomoćna presuda na 40 godina zatvora. Osuđen je i u postupcima za ubojstvo Zorana Đinđića, protiv zemunskog klana i u postupku za ubojstvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi. On iz zatvora će izaći najranije u svibnju 2044. godine.

Radomiru Markoviću je ovo prva presuda od 40 godina zatvora, ranije je osuđen na 15 godina za ubojstvo Stambolića i budvanski atentat, pa će u zatvoru biti do siječnja 2041. godine.

Vezane vijesti

Drašković: Treba prihvatiti stvarnost na Kosovu

Drašković: Treba prihvatiti stvarnost na Kosovu

Čelnik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je u utorak kako Srbija mora prihvatiti stvarnost na Kosovu, istaknuvši kako na kosovskom… Više

Komentari

registracija
21/12/09

LukavaLisica, 21.12.09. 10:16

Ako su mu mogli suditi već 4 puta mogu i još toliko puta i svaki je put pitanje koja će biti presuda. Za 10 god. možda i oslobađajuća zbog "proceduralnih pogrešaka".


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika