21.12.2009. / 13:02

Autor: Hina

Rekordan pad putničkog zračnog prometa u 2009.

Ovogodišnji pad putničkog prometa za 3,1 posto u usporedbi s 2008. najveći je u povijesti te industrije i "odražava pad svjetskog BDP-a u ovoj godini u visini 1,0 posto", priopćila je organizacija

Zrakoplovna industrija zabilježila je najveći pad u povijesti u putničkom prometuZrakoplovna industrija zabilježila je najveći pad u povijesti u putničkom prometuSvjetski putnički zračni promet pao je za 3,1 posto u 2009., što je najviša stopa pada u povijesti zrakoplovne industrije a rezultat je pada aktivnosti u svjetskom gospodarstvu, objavila je Međunarodna organizacija za civilni zračni promet (ICAO).

Preliminarni podaci o zrakoplovnom prometu u ovoj godini pokazali su da je međunarodni promet pao za oko 3,9 posto dok je promet na linijama unutar pojedinih zemalja pao za 1,8 posto, unatoč oštrom rastu u pojedinim regijama.

Jedini rast na Bliskom Istoku

Ukupni putnički promet, domaći i međunarodni, pao je u svim regijama osim na Bliskom Istoku gdje je zabilježio 10-postotni rast. Sve ostale regije zabilježile su negativne stope rasta, pri čemu prednjači Afrika s ukupnim padom od 9,6 posto, objavio je ICAO.

Ovogodišnji pad putničkog prometa za 3,1 posto u usporedbi s 2008. najveći je u povijesti te industrije i "odražava pad svjetskog BDP-a u ovoj godini u visini 1,0 posto", priopćila je organizacija.

"Dvoznamenkasti rast domaćeg putničkog prometa na tržištima u razvoju u Aziji i Latinskoj Americi i relativno dobri rezultati niskotarifnih zrakoplovnih kompanija u Sjevernoj Americi, Europi i azijsko-pacifičkoj regiji donekle su ublažili pad ukupnog prometa".

Za iduću godinu ICAO predviđa blagi oporavak zrakoplovne industrije, uz stopu rasta od 3,3 posto, u skladu s oporavkom gospodarskih uvjeta diljem svijeta.

Za 2011. prognozira povratak uobičajenoj stopi rasta od 5,5 posto.

Vezane vijesti

EP odobrio sporazum sa SAD-om o dostavi podataka

EP odobrio sporazum sa SAD-om o dostavi podataka

Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu sporazum o dostavi podataka iz EU-a u Sjedinjene Države o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika