21.12.2009. / 13:58

Autor: Boris Bilas

Ministarstvo 'presudilo' Bandiću: U skupštini ZG Holdinga 10 novih članova

U obrazloženju Ministarstva stoji da Ustav RH i Europska povelja o lokalnoj samoupravi kažu kako se pravo građana na lokalnu samoupravu ostvaruje putem predstavničkog tijela građana, a to je Gradska skupština

Milan BandićMilan BandićDo izbora za predsjednika Republike ostalo je još manje od tjedan dana, a jedan od glavnih kandidata za nasljednika Stipe Mesića pretrpio je poraz koji ga možda neće skupo stajati u utrci za Pantovčak, ali će sigurno imati utjecaj na njegovo vladanje Zagrebom.

Naime, Ministarstvo uprave donijelo je odluku kojom se omogućuje proširenje Skupštine Zagrebačkog holdinga u kojoj je do sada kao jedini član vladao, gradonačelnik Milan Bandić. U budućnosti društvo bi mu trebalo raditi još deset gradskih zastupnika, kako je prije dva mjeseca i odlučila Gradska skupština.

Bandić ukinuo dva članka

Ovu odluku javnosti je predočio predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem. On je kazao kako je u petak navečer stigla odluka Ministarstva uprave kojom se kao neosnovan ukida zaključak gradonačelnika Bandića o obustavi dva članka Statuta Grada Zagreba prema kojima Gradska skupština odlučuje o sastavu Skupštine Holdinga.

U obrazloženju Ministarstva stoji da Ustav RH i Europska povelja o lokalnoj samoupravi kažu kako se pravo građana na lokalnu samoupravu ostvaruje putem predstavničkog tijela građana, a to je Gradska skupština.

Institucije pravne države

"Gradonačelnik Bandić često ističe kako institucije pravne države trebaju raditi svoj posao. Nadam se da će sada poštovati odluku koju je donijelo Ministarstvo uprave, ali i samu instituciju Gradske skupštine", istaknuo je Šprem.

Zagrebački gradonačelnik i nezavisni predsjednički kandidat je do sada ignorirao zahtjeve koji mu nisu bili po volji, pa je tako odlučio zanemariti i zahtjev Borisa Šprema, koji je od njega zatražio zapisnike Skupštine Holdinga.

Ministarstvo uprave je ovim potezom "lopticu prebacilo" Bandiću, koji bi trebao sazvati Skupštinu ZG holdinga u proširenom sastavu.

Vezane vijesti

Šprem: Vraćamo povjerenje u mogućnosti parlamentarne demokracije

Šprem: Vraćamo povjerenje u mogućnosti parlamentarne demokracije

Izmjenama Poslovnika o radu Hrvatskog sabora želimo vratiti povjerenje hrvatskih građana u mogućnosti parlamentarne demokracije, poručio je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika