21.12.2009. / 16:37

Autor: Hina

Mjesečni pritvor Sačiću i ostalim osumnjičenima za zločin u Gruborima

Odluku o pritvoru i pokretanju istrage donio je nakon ponovnog ispitivanja osumnjičenika istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda Zdenko Posavec kojemu je dodijeljen slučaj

Željko SačićŽeljko SačićBivšemu ratnom zamjeniku zapovjednika specijalne policije Željku Sačiću i ostaloj četvorici bivših specijalaca osumnjičenih za ratni zločin u selu Gruborima nakon vojne akcije "Oluje" 1995. određen je jednomjesečni pritvor i protiv njih je pokrenuta istraga u kojoj bi se, kako predlaže državno odvjetništvo, trebalo ispitati više od 70 svjedoka.

Sačiću, Frani Drlji, vođi grupe pripadnika Antiterorističke jedinice "Lučko" koja je ušla u Grubore, Božidaru Krajini, jednom od zapovjednika skupina specijalaca koje su u dolini Plavnog pretraživali teren, te pripadnicima te jedinice Berislavu Gariću i Igoru Beneti pritvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i težine kaznenog djela.

Odluku o pritvoru i pokretanju istrage donio je nakon ponovnog ispitivanja osumnjičenika istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda Zdenko Posavec kojemu je dodijeljen slučaj.

Sačić je ostao pri obrani koju je gotovo tri sata iznosio u subotu na prvome pojavljivanju pred istražnim sucem, a ostali su se nastavili braniti šutnjom.

Po riječima Sačićeva branitelja Zvonimira Hodaka, bivši zamjenik zapovjednika specijalne policije i haaškog optuženika Mladena Markača pobio je sve što mu zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo stavlja na teret.

Naime, 46-godišnjeg Sačića istražnim se zahtjevom po zapovjednoj odgovornosti tereti da nije ništa učinio kako bi spriječio zločin u Gruborima niti je kaznio počinitelje od kojih je jedan idućeg dana u selu Ramljanima zapalio više kuća.

Državno odvjetništvo tvrdi da je Sačić, kad je doznao za ubojstva srpskih civila u Gruborima, prikrivao zločin pa je naredio da se po njegovu diktatu načini novo lažno izvješće, a policajcima je zabranio očevid i druge radnje usmjerene prema rasvjetljavanju zločina i otkrivanju ubojica.

Zločin u Gruborima počinjen je 20-ak dana nakon "Oluje" u akciji "Obruč" u kojoj je specijalna policija pretraživala šire područje Knina od zaostalih diverzantsko-terorističkih skupina i minsko-eksplozivnih naprava.

Osim Sačića, koji je tada bio pomoćnik zapovjednika cjelokupne akcije "Obruč", po zapovjednoj odgovornosti tereti se i Krajina, a ostalu se trojicu sumnjiči kao neposredne počinitelje koji su nakon zločina nadređene usmeno izvijestili da je akcija protekla bez postupanja i djelovanja.

Iako je u policijskoj kaznenoj prijavi navedeno da je u Gruborima 25. kolovoza 1995. ubijeno petero starijih srpskih civila, u istražnom zahtjevu državno odvjetništvo navodi da je ubijeno šest osoba.

U vrijeme zločina počinjenog u Gruborima za ratni zločin protiv civila bila je predviđena zatvorska kazna od pet do 20 godina.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 22.12.09. 07:44

Neka se sudac Posavec ne brine. Hodak će i Sačića smjestiti u zatvor kao i druge svoje branjenike.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika