21.12.2009. / 16:42

Autor: Hina

NLB svoje probleme rješava dokapitalizacijom od 250 milijuna eura

Hypo grupacija je, kako je rekao, "oduvijek imala probleme s politikom", a u specifičnom je položaju jer je njena poslovna djelatnost u inozemstvu veća nego u samoj Austriji, što sa NLB nije slučaj.

Nova Ljubljanska banka (NLB) ima probleme koji će se riješiti odobrenom dokapitalizacijom od 250 milijuna euraNova Ljubljanska banka (NLB) ima probleme koji će se riješiti odobrenom dokapitalizacijom od 250 milijuna euraČlan savjeta slovenske središnje banke Ivan Ribnikar izjavio je da problemi Nova Ljubljanska banka, najveće banke u Sloveniji, ne izviru iz njene ekspanzije na strana tržišta kako se to dogodilo nedavno nacionaliziranoj Hypo Group Alpe Adria (HGAA) sa sjedištem u austrijskom Klagenfurtu.

"Nova Ljubljanska banka (NLB) ima probleme koji će se riješiti odobrenom dokapitalizacijom od 250 milijuna eura i nadamo se da će to biti dovoljno", rekao je Ribnikar u razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka.

Nadzorni odbor NLB-a, najveće slovenske banke koja je u većinskom vlasništvu države, podržao je prošli tjedan odluku uprave banke o izdavanju dodatni dionica u vrijednosti 250 milijuna eura kako bi se banka pripremila na eventualnu opasnost čišćenja svoje bilance od nenaplativih potraživanja uslijed financijske i ekonomske krize.

NLB nije kao Hypo banka

Ribnikar je za poslovni prilog "Dela" rekao da je u usporedbi s austrijskom bankom, koja je niz godina imala veliku ekspanziju na tržišta u regiji, gdje je isprva ostvarivala profite, položaj NLB-a različit jer njena eksponiranost na tržištima zapadnog Balkana nije tako velika. Ljubljanska je banka prema klagenfurtskoj relativno mala banka, a u jednakoj je mjeri mala i njena eksponiranost na tim tržištima, kazao je.

Hypo grupacija je, kako je rekao, "oduvijek imala probleme s politikom", a u specifičnom je položaju jer je njena poslovna djelatnost u inozemstvu veća nego u samoj Austriji, što sa NLB nije slučaj.

Ribnikar tvrdi da poteškoće s kojima se suočila Hypo grupacija izviru iz njene preagresivne politike nastupa na tranzicijskim tržištima srednje i istočne Europe, osobito Ukrajine, a ne toliko Slovenije i zemalja zapadnog Balkana.

Sada su kažnjeni za svoju agresivnu politiku ekspanzije. HGAA je imala veći opseg poslovanja izvan Austrije nego u Austriji, ali većina njenih problema nije na području bivše Jugoslavije nego istočnije, ocijenio je Ribnikar.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika