Objavljeno u Nacionalu br. 736, 2009-12-22

Autor: Jelena Badovinac

EKSKLUZIVNI nakit u Zagrebu

Hollywoodski sjaj dizajnerice iz kibuca

MICHAL NEGRIN, izraelska dizajnerica čiji unikatan nakit nose najveće svjetske zvijezde, u Zagrebu je prisustvovala otvorenju svog ekskluzivnog dućana u zagrebačkom trgovačkom centru Cascade

LUKSUZ U TKALČIĆEVOJ Michal Negrin na otvorenju svog luksuznog dućana u zagrebačkom
trgovačkom centru Cascade; izraelska
dizajnerica svoj nakit izlaže i prodaje diljem svijeta u svojih 53 dućanaLUKSUZ U TKALČIĆEVOJ Michal Negrin na otvorenju svog luksuznog dućana u zagrebačkom trgovačkom centru Cascade; izraelska dizajnerica svoj nakit izlaže i prodaje diljem svijeta u svojih 53 dućanaKad sam prije godinu dana u dućanu nakita Arts Bijoux u Kaptol Centru izrađene naušnice od plemenitog metala ukrašene šarenim kristalima kupila sam ih ne znajući da sam zapravo postala vlasnica unikatnog nakita izraelske dizajnerice Michal Negrin čiji je nakit posljednjih dvije godine postao svojevrsni “must have” svjetskih zvijezda, supruga izraelskih i svjetskih političara, ali i suvremenih žena u cijelom svijetu.

Njezina specijalnost je viktorijanski nakit izrađen od plemenitih materijala u koji su obično uključene i starinske slike kerubina, senzulanih viktorijanskih žena i nježnih ljepotica s početka prošlog stoljeća. Svaki komad nakita je ručno izrađen u njihovoj manufakturi u Tel Avivu u kojoj danas radi 180 radnika, većinom Rusa za koje dizajnerica tvrdi da su iznimno precizni i dobri izrađivači nakita. Michal Negrin nakit izlaže i prodaje diljem svijeta u 53 vlastita dućana.


Petnaestak ih je samo u Japanu, nekoliko u Americi i Meksiku, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, a od prošlog tjedan i u luksuzno opremljenom dućanu u zagrebačkom trgovačkom centru Cascade. Neki od dućana u svjetskim metropolama nalaze se na prestižnim adresama kao što je luksuzna robna kuća Selfridges i Harrods u Londonu, Madison Avenue u New Yorku te Caesars Pallace u Las Vegasu. Raskošan i jedinstven dizajn i kvalitetna izrada svidjeli su se i svjetskim zvijezdama. Neke od njih su postale prave obožavateljice nakita Michal Negrin pa ga često nose na javnim događanjima, poput pjevačice Britney Spears, glumica Ume Thurman, Nicole Kidman, Kirstie Alley, Kate Beckinsale i Melanie Griffith. Njezin je nakit u jednom od nastavaka popularnog filma ”Harry Potter” nosila je glumica Imelda Staunton utjelovljujući lik čarobnice Dolores Umbridge. U bogato izrađene naušnice, ogrlice, narukvice i medaljone većinom su utkani vrhunski izrađeni kristali Swarovski koje ta austrijska tvrtka dizajnira u posebnim serijama za Izraelku, poludrago kamenje, smaragdi, biseri, opali i tirkiz.

Melanie Griffith se često pojavljuje s nakitom Michal NegrinMelanie Griffith se često pojavljuje s nakitom Michal NegrinOno što je svakako čini posebnom i drugačijom od ostalih jesu nesvakidašnje kombinacije sirovina i materijala, neobični oblici i boje te ručno slikane minijature i aplikacije koje su utisnute na pojedinim komadima nakita. Iz bogate kolekcije svakako se izdvajaju ogrlice i narukvice izrađene na podlozi od starinske čipke koja je naknadno izvezena srmenim koncem i obogaćen poludragim kamenjem. Michal Negrin spojila je u svojem nakitu tradicijske i suvremene elemente u kojima su vrlo izraženi i etnički motivi iz izraelske kulture i tradicije. Michal Negrin objašnjava kako je nakit odraz njezina duha u koji su utkane brojne ispovijesti, priče i povijest ljudi koje je upoznavala posljednjih pedesetak godina. Njezin je život knjiga s brojnim pričama. Rođena je i kibucu, tipičnoj izraelskoj komuni u kojoj i danas žive ortodoksni Židovi, iako su pravila u takvoj vrsti zajednice drugačija nego sredinom prošlog stoljeća.

”Moj otac je došao iz Poljske, a majka iz Rusije prije Drugog svjetskog rata. Oni su i izgradili kibuc u kojem sam rođena, bio je najveći tada u Izraelu. Odrasla sam u vjerskoj obitelji u kojoj se jako poštovala tradicija. Očev ujak David Ben Gurion bio je prvi izraelski premijer i cijela obitelj je je bila vrlo angažirana oko uspostavljanja temelja izraelske države. Kibuc je danas puno otvorenijeg tipa od onog u kojem sam ja odrasla. Moja majka je podučavala ples u kibucu, a otac je bio glavni menadžer jer sav novac koji su stanovnici kibuca zarađivali pravilno se dijelio među stanovnicima zajednice, a menadžer je određivao koliko tko smije potrošiti. Majka je uočila moj talent prema izradi nakita i stalno se suprotstavljala ocu jer je smatrala da ga moram iskoristiti i baviti se time u životu. Ona je znala što želi u životu i nije se dala pokoriti tadašnjim strogim pravilima. Kupovala mi je materijale i već sam s 15 godina prodavala nakit u jednom dućanu u Tel Avivu dok starješine kibuca nisu to otkrili i zabranili mi. Uzeli su mi novac koji sam zaradila i nisam to smjela više raditi – kazala je Michal Negrin koja je s 18 napustila kibuc u kojem je odrasla, 25 kilometara od Tel Aviva i otišla sa svoja dva brata u kibuc na planini Sinaj, koji je u to vrijeme bio još uvijek unutar državnih granica Izraela gdje se pet godina bavila poljoprivredom. Nakon toga provela je dvije godine u vojsci jer je u to doba u Izraelu vojni rok bio obavezan za žene. Tada je upoznala i svojeg sadašnjeg supruga, informatičkog stručnjaka s kojim se nakon udaje vratila u kibuc u kojem je rođena.

SVAKI KOMAD nakita je ručno izrađen u njihovoj manufakturi u Tel Avivu, u kojoj radi 180 radnikaSVAKI KOMAD nakita je ručno izrađen u njihovoj manufakturi u Tel Avivu, u kojoj radi 180 radnika”Zatrudnjela sam i htjela sam se vratiti tamo gdje sam odrasla. Mom suprugu je to u početku bilo nepojmljivo s obzirom na to da je odrastao u gradu, no pristao je. Nakon što smo tamo živjeli dvije i pol godine htio se opet vratiti u Tel Aviv jer on ipak nije dijete kibuca. Tada sam uvjetovala da se, ako se vraćamo u grad, želim baviti onim što me ispunjava, a to je izrada nakita”, kazala je Michal Negrin koja je nakit počela izrađivati 1988. godine, sama u stanu. Njezino prvo prodajno mjesto bio je otvoreni buvljak u Tel Avivu. S vremenom je imala sve više kupaca, pa je počela izlagati i u trgovinama u kojima se prodavao razni nakit. Uštedjevši dovoljno, otvorila je svoj prvi samostalni dućan, nakon čega joj se u poslu pridružio i suprug. Svojim talentom i njegovim menadžerskim sposobnostima posao se počeo širiti pa se sukladno broju dućana povećavao i broj radnika. Njezin je nakit postajo sve traženiji pa je krajem devedesetih otvorila trgovine i u drugim zemljama.

”Prije dvadeset godina kad sam se počela ozbiljnije baviti nakitom izrađivala sam ga sama. Kako se posao razvijao uzimala sam sve više suradnika bez kojih danas ne bih mogla i koji su mi velika potpora u tome što radim. Geslo našeg nakita je 'from mother to daughter', izrađujemo ga kvalitetno od isto takvog materijala i u kojem god dijelu svijeta kupac ima problem s našim proizvodom može nam ga poslati u Izrael i mi ćemo ga besplatno popraviti i vratiti. Jako nam je važno da su mušterije zadovoljne s onim što kupe kod nas – kazala je Michal Negrin koja osim nakita dodatke, zidne tapete, namještaj i stolne lampe te još mnogo drugih sitnica potrebnih u stanu, od ukrasa do zastora. Svaki je predmet unikatan, uglavnom koristi finu svilu na koju odštampava grafike koje crta sa stručnim timom u svojoj tvornici. Za veće narudžbe, poput sofa ili fotelja mora se čekati nekoliko tjedana. Sve od nabrojenog trenutačno se može kupiti i u novootvorenom dućanu u Zagrebu koji je već privukao hrvatske celebretyje. Nakit i modni dodaci Michal Negrin ne odskaču odviše u cijeni u odnosu na druge proizvode tog ranga što je u ovim vremenima značajna stavka za buduće kupce.

Vezane vijesti

Dijamanti su i u krizi na cijeni

Dijamanti su i u krizi na cijeni

Smaragdne naušnice toliko velike da jedva stoje na ušima, tijare ukrašene safirima, ogrlica ukrašena rubinima... Ipak, zvijezda ženevske sezone… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika