22.12.2009. / 14:10

Autor: Stjepan Mesić

Mesić komentira za Nacional: Čega se to Amerikanci boje, a Hrvati ne?

Predsjednik Stjepan Mesić napisao je uvodnik za posebni Nacionalov prilog Top 500, u kojem se osvrće na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj

Stjepan Mesić, predsjednik RepublikeStjepan Mesić, predsjednik RepublikePoruka koju je američki predsjednik Barack Obama uputio ovih dana svojim kritičarima kao da je upućena i Hrvatskoj. Ona, naime, precizno definira i zadaću pred kojom se nalazi hrvatska ekonomska politika. Ti su kritičari, mahom iz redova oporbene Republikanske stranke, optužili Obamu za nedopuštenu upotrebu 787 milijardi dolara preostalih u posebnom fondu za pomoć posrnulim bankama, koji je prije godinu dana uspostavila administracija bivšeg predsjednika Busha.

Liberalno zanovijetanje

Taj novac (kao i onaj što ga trebaju vratiti stabilizirane banke) Obama je namijenio za svoj program zapošljavanja koji se, najkraće rečeno, sastoji od poreznih olakšica za malo i srednje gospodarstvo, zatim od poticaja za zapošljavanje novih radnika, kao i od novih ulaganja u infrastrukturu. Početkom prosinca on se sastao s vodećim biznismenima i sindikalnim vođama i dobio njihovu podršku za taj program, koji mnogi u Americi uspoređuju s New Dealom legendarnog Franklina Delanoa Roosevelta (FDR) od prije 75 godina.

Oporba se pobunila, jer smatra da se nepotrošeni državni novac mora vratiti državi, koja ga treba iskoristiti za pokrivanje proračunskog deficita. Nije to samo opozicijsko ili liberalno-ideološko zanovijetanje. U prošloj godini američki je proračunski deficit iznosio 1,4 tisuće milijardi dolara, a samo u posljednja dva mjeseca (budžetska godina u Americi počinje 1. listopada) svakoga se dana trošilo gotovo pet milijardi više od prihoda.

Kopernikanski obrat u gospodarstvu

Što im je odgovorio Obama i zašto je njegov odgovor važan i za nas? Sadašnja recesija nije samo problem proračuna, rekao je on. Izazov s kojim je ona suočila Ameriku teži je i ozbiljniji od deficita. To je urušavanje gospodarstva, što ima za posljedicu tešku i rastuću nezaposlenost. Ali za oba problema rješenje je isto. To je rast proizvodnje. Bez rasta ne može se zaposliti ljude, ali ni ozbiljno i imalo trajnije sanirati budžetski deficit. Mnogo više Amerikanaca nego što je sada slučaj mora raditi i stvarati novu vrijednost da bi državna potrošnja mogla biti usklađena s prihodima. I, naravno, da bi država otplaćivala svoje goleme dugove.

Isto vrijedi i za Hrvatsku, u kojoj više od 40 posto radno sposobnog stanovništva nema zaposlenje. Zato naša politika mora napraviti kopernikanski obrat i od ekonomskog modela zasnovanog na potrošnji i zaduživanju prijeći na model koji će se zasnivati na ubrzanom razvoju proizvodnje, izvoza i, naravno, zapošljavanja. Govoreći o tome, nedavno sam na godišnjem savjetovanju ekonomista u Opatiji citirao sljedeću rečenicu iz aktualne analize Američkog instituta za ekonomsku politiku: "Održavanje visoke nezaposlenosti dovelo bi do velikog rasta dječjeg siromaštva, a postoje alarmantni dokazi da će djeca koja rastu u siromaštvu provesti život kao paraziti." Po čemu smo mi drukčiji, pitao sam tom prilikom. Samo po tome što naša nezaposlenost nije novog datuma. Ono čega se Amerikanci boje, kod nas se već događa.

Prvorazredna zadaća države

Vrijeme je da država prestane samo uzimati od gospodarstva i da se konačno počne brinuti za njegov razvoj. To je njena prvorazredna zadaća u vremenu koje nam predstoji, iako neki još uvijek tvrde kako to nije u skladu s liberalnim kapitalističkim konceptom. Ali i na Zapadu, pa i u Americi, sada je postala aktualna ona čuvena Dengova (Deng Xiaoping) rečenica, ugrađena u temelje kineskoga gospodarskog čuda: "Nije važno koje je boje mačka, bitno je samo da ona lovi miševe!"

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
11/12/09

excalibur, 22.12.09. 15:00

Ovaj put je Mesić potpuno u pravu i zaista ako Hrvatska nešto ne poduzme na gospodarskom planu i to hitno i radikalno prijeti nam dužničko ropstvo sa nesagledivim posljedicama ne samo za postojeće već i za buduće generacije. Nadajmo se da će KRA-SDE-SE smoći snage za vlastitu promjenu a da će SDP konačno imati neki suvisli cilj i program osim iritantnog kenkanja.


registracija
9/8/09

vinko12, 22.12.09. 15:29

mesicu stara komunjaro ne gluparaj (ili tvoji udbaski savjetnici) i ostavi se pisanja pogotovo o gospodarstvu jer to nemas tri ciste, a i jer za par dana odlazis u smetiste ili buvaru. Da bi se povecala proizvodnja treba imati isplativi proizvod a to nemaju komunisticke tranzicije koje izlaze iz tvog sugavog i krvolocnog "anifasizma", niti ce ih ikada imati dok tvoja bagra drma politikom i gospodarstvom


registracija
2/12/09

gromco, 22.12.09. 16:52

"ako ga izgradis, On ce doci"


registracija
16/11/09

simo, 22.12.09. 16:58

Predsjednikov mentalni sklop atrofirao je u prošlim vremenima.I baš zato ima evidentne teškoće u razumijevanju svijetske ekonomije kao i Demokratskih stečevina.On se po bog zna koji puta upušta u analize i vode koje apsolutno ne razumije.Ali mi smo na to navikli,navikli smo da on nije nizašto odgovoran, kao i to da komentira nepravomočne presude i sl stvari.Mislim da se bolje snalazi na marginama Sovjetske politike,pogotovo kada ga se impresionira onim što još "nitko od ostalih državnika nije vidio"
Sobu za aktiviranje nuklearnog oružja.
Svoju socijalnu osjetljivost trebao bi pokazati konkretnim stvarima poput, odricanja povlastica po završetku mandata.


registracija
9/12/09

latica, 22.12.09. 17:39

Mesić je napokon u pravu. Samo zašto nešto ne poduzme? Možda novi predsjednik bude bolji.
Ako izaberemo Vidoševića sigurno će biti...


registracija
4/12/09

pajto, 23.12.09. 02:59

Sto jedna budala pokvari ne moze ni sto najpametnijih popraviti.....a kamo li Mesic...znaci Hrvatine zasukati rukave, pljunuti u sake i plakati za sve propusteno...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika