23.12.2009. / 11:25

Autor: Nacionalova redakcija

Sindikati čestitali Vladi pola Božića: 'Prestanite nam bacati pijesak u oči'

"Ne vjerujemo u dobre namjere Vlade kao poslodavca koji trenira strogoću na državnim službenicima i namještenicima i građanima, ali nije u stanju pravovremeno naplatiti potraživanja od gospodarskih subjekata koji su očito iznad zakona", kažu iz sindikata

Predsjednik SDLSN-a Boris PlešaPredsjednik SDLSN-a Boris PlešaSindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, sukladno isplaćenom iznosu od pola božićnice, čestita Vladi pola Božića, a ostatak dobrih želja uputit će joj nakon isplate preostalog dijela božićnice u proljeće ili po njenoj isplati u sudskom postupku, stoji u priopćenju iz te sindikalne središnjice.

SDLSN smatra da je prigodu Božića neprimjereno koristiti za dijeljenje lekcija i više-manje uvijene prijetnje daljnjim smanjivanjem prava iz kolektivnih ugovora.

Guranje glave u pijesak

"Naročito je licemjerno kad sindikatima predbacuje guranje glave u pijesak Vlada koja je godinama odbijala sindikalne prijedloge za pravim pregovorima o plaći i sitnim ustupcima po resorima dovela do multipliciranja materijalnih prava u kolektivnim ugovorima, kao jedinog načina za povećanje plaća u državnim i javnim službama", kažu iz SDLSN-a iz kojeg upozoravaju kako bi se takvim pretakanjem nakande za prijevoz u pitanje dovelo ustavno načelo prema kojem svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, biti primljen u javne službe.

"Činjenica da naknade za prijevoz nekih službenika i namještenika gotovo sustižu iznos njihove plaće više govori o visini plaća u državnoj službi nego što je argument za ukidanje takve naknade", piše u priopćenju.

SDLSN podsjeća da se hrvatska vlada godinama oglušivala o zahtjeve Sindikata za donošenjem uredbe o dodatku za natprosječne rezultate rada temeljem ocjene učinkovitosti rada, premda joj je to bila zakonska obveza iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Treniranje strogoće

"Ne vjerujemo u dobre namjere Vlade kao poslodavca koji trenira strogoću na državnim službenicima i namještenicima i građanima, ali nije u stanju pravovremeno naplatiti potraživanja od gospodarskih subjekata koji su očito iznad zakona", kažu iz sindikata i napominju kako se slučajno ili ne, isplata drugog dijela duga INE u proljeće 2010. godine poklapa se s najavljenim terminom moguće isplate drugog dijela božićnice zaposlenika u javnim i državnim službama.

"Najava revizije kolektivnih ugovora i prava koja su njima ugovorena ponovo aktualizira slučaj gubitka prava na topli obrok u državnim i javnim službama, koji je Vlada neko vrijeme isplaćivala kao stalni dodatak na plaću, da bi ga zatim jednostrano ukinula kao dio plaće pokazavši kako je "utapanje" toplog obroka u plaću pod izlikom njenog povećanja bio samo efektan iluzionistički trik", kažu iz SDLSN-a te dodaju kako su prijetnje ukidanjem prava naknade na prijevoz i drugih materijalnih prava iz kolektivnih ugovora u javnim i državnim službama naročito neumjesne u situaciji u kojoj se u državnim tvrtkama još uvijek isplaćuje i naknada za topli obrok koju su državni i javni službenici odavno izgubili.

"SDLSN stoga poručuje Vlada da službenicima i namještenicima ne baca pijesak u oči, jer oni dobro vide što se oko njih događa", stoji na kraju priopćenja.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 23.12.09. 12:37

eh da mi je znati kojim "radom" su državni službenici zaradili tako obilne place i bozicnice...


registracija
10/12/09

MKC, 23.12.09. 13:11

Božićnica je dar i o tome se ne bi trebalo, a sindikati bi se trebali boriti za veće plaće i poboljšanje standarda općenito. Galama oko darova je bacanje prašine u oči.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika