23.12.2009. / 12:14

Autor: Nacionalova redakcija

Posao s Podravkom: Tedeschi želi proizvodnju preseliti u Koprivnicu

Iako je Tedeschi, očito, već pripremio teren za moguće spajanje, tvrdi kako konkretne poteze neće vući prije nego što vlasnici Podravke odluče kakvu budućnost žele za svoju kompaniju

Emil TedeschiEmil TedeschiEmil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, već neko vrijeme računa i crta scenarije: kako bi izgledali njegova tvrtka i Podravka zajedno. Sinergije su izračunali i konzultanti, pa ispada da bi spajanjem nastala druga najveća prehrambena kompanija u regiji, iza Agrokora, i nacionalni lider u farmaceutici, piše Business.hr.

Plan o spajanju Atlantic grupe i Podravke Emil Tedeschi je iznio prije nekoliko mjeseci, odmah nakon izbijanja afere 'Spice', a očito kako je za to ozbiljno zagrizao jer je angažirao tvrtku McKinsey koja je razmotrila sve aspekte moguće sinergije ove dvije tvrtke.

Projekt u rukama vlasnika Podravke

Prema tom scenariju predviđa se preseljenje ukupne proizvodnje prehrambene proizvodnje Atlantic grupe u Koprivnicu. To bi značilo da bi Koprivnica postala tehnološko-proizvodni centar s dodatnom proizvodnjom u visini od milijardu kuna.

Iako je Tedeschi, očito, već pripremio teren za moguće spajanje, tvrdi kako konkretne poteze neće vući prije nego što vlasnici Podravke odluče kakvu budućnost žele za svoju kompaniju.

"Na vlasnicima je da odluče kakvu Podravku žele u budućnosti i za to imaju priliku na skoroj skupštini dioničara. Bitna je odluka velikih dioničara, prije svega države i mirovinskih fondova. Atlantic grupa zasad nema nikakvih aktivnosti koje bi se mogle zvati preuzimanjem, ne kupujemo dionice niti želimo napraviti bilo kakav potez koji bi se mogao nazvati neprijateljskim. Neka država prvo odluči što će svojim dionicama i dosadašnjim modelom. Po mom je mišljenju taj model potrošen i više nema smisla", rekao je Tedeschi za Business.hr.

Vitković promijenio mišljenje

Iz Podravke su nakon što je Tedeschi obznanio svoj interes za ovu kompaniju u početku bili i više nego sumnjičavi, čak su izmijenjene i neugodne riječi između novog šefa Podravke Miroslava Vitkovića i Tedeschog. Međutim, čini se kako je Vitković nakon nekoliko mjeseci promijenio mišljenje i danas nema tako negativan stav o mogućoj sinergiji.

On smatra kako bi se spajanjem dviju ili više kompanija stvorile određene prednosti jer bi se ulaskom u EU zauzele jače tržišne pozicije. Vitković Podravku vidi i kao "lokomotivu i pokretač jačeg gospodarskog okrupnjavanja i rasta", piše business.hr.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika