23.12.2009. / 16:22

Autor: Nacionalova redakcija

Pravda na hrvatski način: Na ročište došli s poklonima za cijeli sud

"Kako će glasiti moja presuda, kad suci od Belja d.d. s kojim se sudim, bez srama i skrivanja, javno primaju darove?" upitao se "zviždač" Mikuš, te je nakon toga nazvao je policiju na 92 i prijavio korupciju na sudu

Foto: IlustracijaFoto: Ilustracija"Smiju li suci primati darove od onih kojima sude?" To se jučer upitao "zviždač" Miroslav Mikuš, dok je u hodniku Općinskog suda u Belom Manastiru čekao odluku suca Zlatka Kajtaza u radnom sporu, kojeg vodi protiv svog bivšeg poduzeća Belje d.d., navodi se u priopćenju udruge Zviždač.

Naime, očekujući poziv suca Zlatka Kajtaza za nastavak rasprave, hodnikom je pored Mikuša i njegova odvjetnika Stjepana Širića, prošetalo dvoje ljudi noseći brojne vrećice, prepune raznih darova. Pozornost im je odmah privukao karakteristični logo poduzeća Belje d.d.

Darovi za cijeli sud

Vrećice prepune darova u rukama Antuna Emerta, direktor sektora pravnih poslova Belja d.d. i pravnika Brune Jurića nestale su za vratima v.d. predsjednika suda Roberta Gojevića. Nakon darivanja v.d. predsjednika suda, dvojac iz Belja je ostale vrećice sa imenima sudaca na sebi, odnio u pisarnicu, gdje su ih suci trebali preuzeti, po završetku rasprava koje su bile u tijeku.

"Kako će glasiti moja presuda, kad suci od Belja d.d. s kojim se sudim, bez srama i skrivanja, javno primaju darove?" upitao se "zviždač" Mikuš, te je nakon toga nazvao je policiju na 92 i prijavio korupciju na sudu.

Tek nakon izričitog zahtijeva odvjetnika Stjepana Širića, na sud su došla dva uniformirana policajca iz policijske postaje Beli Manastir i obavila očevid. Uzete su izjave "zviždača" Miroslava Mikuša, njegovog odvjetnika Stjepana Širića i v.d. predsjednika suda Roberta Gojevića.

Javni upit ministru

Nakon toga je povrijeđeni v.d. predsjednika suda Robert Gojević ugledavši u hodniku Mikuša, naredio pravosudnom policajcu da ga udalji iz zgrade suda. Zbog obveza na ročištu Mikuš je ipak ostao, kaže se u priopćenju udruge Zviždač, a predsjednica udruge Vesna Balenović postavlja javni upit ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću, smatra li on ovakva darivanja ispravnim i zakonitim?

Kako možemo očekivati pravedno suđenje kad suci primaju darove, jedne od strana u sudskom postupku kojeg vode? Je li to Hrvatska sa jednakim pravima i šansama za sve? Je li pravda postala roba i pravo onoga tko ju može platiti? Kakvu zaštitu od pravnog sustava i ministra Šimonovića može očekivati "zviždač" Miroslav Mikuš i svi brojni građani koji su svjedočili korupciji na sudu i koji su zbog nje, pred tim istim sudom sa svim svojim pravima ostali zakopani kao pred "kineskim zidom?", pita se Vesna Balenović u priopćenju.

Vezane vijesti

Karadžić: Svi smo mi samo sinovi i kćeri Republike Srpske

Karadžić: Svi smo mi samo sinovi i kćeri Republike Srpske

Ratni vođa pobunjenih Srba u Bosni i Hercegovini, Radovan Karadžić, je u intervjuu za novinsku agenciju Srnu napisao kako 'duboko žali što su sva tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika