23.12.2009. / 19:11

Autor: Martina Čizmić

Novi skandal na pomolu: Kako je hrvatski plin otišao u Italiju

Osim što se postavlja pitanje kako je uopće moguće da se tako nešto događa godinama, jer policija sumnja da cijeli slučaj datira još s kraja 1990.-ih, ali i da li je u sve to upleten i netko s hrvatske strane

Hrvatske plinske platforme s kojih je plin odlazio u ItalijuHrvatske plinske platforme s kojih je plin odlazio u ItalijuItaliju ovih dana potresa skandal koji bi, prema nekim informacijama, mogao dosegnuti razmjere prvorazrednog međunarodnog skandala. A sve je krenulo od plina.

Naime, kako javljaju talijanski mediji, talijanski proizvođači i distributeri zemnog plina osumnjičeni su da su utajili gotovo 20 milijardi eura trošarina na plin.

Iako skandal svoje korjene ima još u 2006. godini, istraga je sada kulminirala. Prema informacijama koje se pojavljuju u talijanskim medijima, financijska je policija otkrila nepravilne plinomjere na glavnim plinovodima koji su bilježili manji protok plina no što je zaista bio. Uz to, otkriveno je i da je više od milijardu kubičnih metara plina prodano u Sloveniju, a da taj plin nije bio ni proizveden ni prodan u Italiji.

Hrvatski plin mukte u talijanskim plinovodima

No, istražitelji su otkrili i da su talijanski proizvođači dobivali plin sa dviju platformi smještenih u Jadranskom moru. I to samo po sebi ne bi bilo zabrinjavajuće, da talijanski zakon zabranjuje crpljenje plina iz jadranskog podmorja. Uz to, financijska je policija otkrila da plin koji sa tih platformi ulazi u talijanske plinovode uopće ne dolazi s talijanske, već s hrvatske strane.

Točnije, platforme Garibaldi K i Barbara T2 povezane su sa platformama Ivana i Marika i zapravo uzimaju plin iz ležišta na kojima se nalaze hrvatske platforme. Policija je utvrdila da je tim putem u Italiju ušlo oko 11 milijardi prostornih metara plina, na koje nije plaćena trošarina od 1,142 milijarde eura.

Osim što se postavlja pitanje kako je uopće moguće da se tako nešto događa godinama, jer policija sumnja da cijeli slučaj datira još s kraja 1990.-ih, ali i da li je u sve to upleten i netko s hrvatske strane. Naime, nigdje nema nikakvih podataka o tome da li je plin iz Hrvatske u Italiju otišao legalno ili je netko prodavao plin 'ispod stola'.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 23.12.09. 21:54

"nema nikakvih podataka o tome da li je plin iz Hrvatske u Italiju otišao legalno ili je netko prodavao plin 'ispod stola'." - kladim se u život kak je plin išel "ispod stola", a lova u žep sanaderu i njegovim ministrima!!!


registracija
29/11/09

Ivis, 24.12.09. 01:24

Ma! To je po prostu nemoguce! Gdje bi nasi to ucinili? Pod hitno: "pripremiti GOLI"!


registracija
11/12/09

excalibur, 24.12.09. 06:23

Plin ko plin......nema pojma kam treba iti. Pa ode u inozemstvo. E moj hrvatski plin....zakaj bežiš?


registracija
14/11/07

laufer, 26.12.09. 10:25

Nije ni čudo što Hrvatska nikada nije bila samostalna država.
Da nije bilo Austrougara, još davnih dana bi sami sebe pokrali i rasprodali.
Očito je bolji bilo kakav okupator nego Hrvat na vlasti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika