24.12.2009. / 11:17

Autor: Hina

Slovenski predsjednik: Arbitraža dobra mogućnost za spoj s otvorenim morem

Slovenski predsjednik je dodao da je nedavno objavljen dokument za koji ni sam ranije nije znao, a iz kojega je vidljivo da je bivši premijer Janez Janša načelo ex aequo et bono koristio kako bi u slučaju da mu zatreba blokirao pokušaje rješavanja graničnog pitanja

Arbitražni sporazum s Hrvatskom donosi Sloveniji "realnu mogućnost primjerenog, zadovoljavajućeg i dobrog rješenja" za dugogodišnji granični spor budući da govori o njenom izravnom spoju s otvorenim morem, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od četvrtka slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

"Da do sporazuma nije došlo, čulo bi se mnogo kritika kako ništa nije napravljeno da se problem riješi. Sada kada se približava realna mogućnost da se problem riješi na primjeren, zadovoljavajući i dobar način čuju se mišljenja da se Sloveniji nije trebalo žuriti, no takve kritike treba uzeti sa zrnom soli", rekao je Tuerk, komentirajući u novogodišnjem razgovoru za vodeći slovenski list odnose s Hrvatskom, ali u prvom redu kritike kojima je zbog arbitražnog sporazuma izložen premijer Borut Pahor.

Tekst arbitražnog sporazuma koji je potpisao premijer Pahor je dobar, jer će arbitražni tribunal pri određivanju izravnog spoja Slovenije s otvorenim morem "morati uvažiti sve zemljopisne, povijesne, ekonomske i druge okolnosti", a na "cjelovit način" odlučit će o granici na moru i o granici na kopnu, na osnovi međunarodnog prava, ali i uz "određenu mjeru kreativnosti", rekao je Tuerk.

Politički računi najveći motivi kritika

Slovenski predsjednik ustvrdio je da kritike koje se u Sloveniji čuju na račun arbitražnog sporazuma proizlaze više iz političkih računa nego iz analize sporazuma i njegovih odredbi.

U tom smislu odbacio je i tvrdnje bivšeg premijera Janeza Janše da je on sličan sporazum mogao potpisati i ranije, ali da nije želio pristati na predaju graničnog spora Međunarodnom sudu pravde (ICJ), jer tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader nije pristajao na njegov zahtjev da se sudu naloži donošenje pravorijeka po načelu vanjske pravičnosti (ex aequo et bono).

"Ovakav sporazum još nitko nije ranije predložio, napisali su ga ozbiljni pravnici iz Europske unije uz pomoć slovenskih amandmana i to je dobar sporazum. Tvrditi da je slab i da se nešto slično moglo potpisati i ranije sasvim je neozbiljno", rekao je Tuerk.

Arbitraža najbolje rješenje

Slovenski predsjednik je dodao da je nedavno objavljen dokument za koji ni sam ranije nije znao, a iz kojega je vidljivo da je bivši premijer Janez Janša načelo ex aequo et bono koristio kako bi u slučaju da mu zatreba blokirao pokušaje rješavanja graničnog pitanja.

Arbitražni sporazum zato je za Sloveniju najbolje rješenje, a ICJ nikad do sada nije donosio presude po načelu pravičnosti niti bi bilo zajamčeno da će po tom načelu odrediti granicu na moru između Slovenije i Hrvatske čak ni u slučaju da su se o tome same sporazumjele, rekao je Tuerk.

Dodao je da očekuje kako će se osjetljiva politička rasprava o arbitražnom sporazumu nastaviti početkom iduće godine, da je u svakoj fazi spreman dokazivati da je sporazum za Sloveniju povoljan te da očekuje da će savjetodavni referendum o arbitražnom sporazumu biti održan "za nekoliko mjeseci".

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika