24.12.2009. / 19:13

Autor: Martina Čizmić

Čestitka iz Srbije: Međunarodnom sudu pravde tuže Hrvatsku za genocid

Srpski mediji ističu kako je u tužbi navedena i geneza hrvatsko-srpskih odnosa, posebno s naglaskom na Drugi svjetski rat i masovno stradanje Srba u Jasenovcu

Srbija namjerava tužiti Hrvatsku za genocid (Foto: Ž. Gašparović)Srbija namjerava tužiti Hrvatsku za genocid (Foto: Ž. Gašparović)Hrvatska bi za Novu godinu mogla iz Srbije dobiti neobičnu čestitku. Kako javlja B92, pravni tim Srbije završio je s prijedlogom tužbe protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom Domovinskog rata.

Tužbu bi ovih dana trebali predati Međunarodnom sudu pravde na kojem se već vodi proces u kojem Hrvatska za isto djelo optužuje Srbiju.

B92 piše kako srpski pravni tim tvrdi da je hrvatska vlast odgovorna za genocid, a kao dokaze navode optužnice protiv hrvatskih generala podignutih pred Haaškim sudom, ali i sudske procese koji su se protiv optuženih za ratne zločine vodili i u Hrvatskoj.

Dokazi - haaške optužnice i sudski procesi u Hrvatskoj

Navodno bi se u tužbi trebali naći podaci o zločinima počinjenima u Gospiću, Sisku, Karlovcu, Osijeku, Medačkom džepu, Pakračkoj poljani, Paulinom Dvoru te tijekom Bljeska i Oluje.

U dokazni materijal biti će uključeni i podaci o žrvama koje su stradale tijekom rata, ali i o onima koji su stradali prilikom povratka u svoje domove nakon 1995. godine.

Srpski mediji ističu kako je u tužbi navedena i geneza hrvatsko-srpskih odnosa, posebno s naglaskom na Drugi svjetski rat i masovno stradanje Srba u Jasenovcu.

Podsjetimo, hrvatska tužba stoji na Međunarodnom sudu prave već 10 godina i čeka se očitovanje srpske vlade na optužbe o kršenju Konvencije o genocidu. Hrvatska strana od Beograda je tražila kažnjavanje svih počinitelja genocida, povratak kulturnih dobara otuđenih tijekom 90-ih godina te plaćanje ratne odštete. Srbija ima još tri mjeseca, točnije do 22. ožujka 2010. da se očituje o optužbi.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 24.12.09. 19:57

Ova optužba za napad Hrvata na Beograd je stvarno za svaku osudu! Kao i ona za Paraćin! A tek napad na Užice! Stvarno su ti Hrvati opaki!


registracija
25/5/06

QWERTY11, 25.12.09. 08:47

Nadam se da ce Srbi dobiti na sudu i pokazati Hrvatima koliki su kreteni. Naime mi sami to ne mozemo skuziti , nama za to treba papir iz Brisela ili Haga. Htjeli ste "detudjmanizaciju" zaradili ste presudu za genocid. Nadam se da ce Mesic biti jedan od osudjenih. Ipak je on srbim porucivao da mogu nazad u srbiju samu u svojim opancima te je pjevao ustaske pjesme u Australiji.


registracija
25/12/09

dragan73, 25.12.09. 15:48

...svako ko je radio zlocine treba odgovarati....srbi,muslimani...a bogami i hrvati....istina je spora i bolna...


registracija
12/12/09

maryspirk, 25.12.09. 20:26

Hvala Bogu da smo se tih lazljivaca i nasilnih nametljivaca oslobodili jednom za uvijek. Prije smo mislili da su samo cetnici drznici i olos, sada je to, izgleda, cijela im drzava. Nadam se da nikada necem uci u tu glupu EU i da vise nikada necemo biti u istoj drzavi s drugima. Hrvatska mora ostati samostalna. Sretan Bozic svima!


registracija
8/8/09

tovar62, 26.12.09. 00:25

uputite i Mesicu veleizdajniku cestitke....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika