28.12.2009. / 10:06

Autor: Deutsche Welle

DW: Zbog propalog pokušaja terorističkog napada, nove sigurnosne mjere

Nakon neuspjelog napada u zrakoplovu američke kompanije Northwest Airlines/Delta na liniji Amsterdam - Detroit, na međunarodnim areodromima uvedene su pojačane mjere sigurnosti

Na aerodromima su pojačane mjere sigurnostiNa aerodromima su pojačane mjere sigurnostiNa sam Božić jedan student iz Nigerije je pokušao aktivirati eksploziv u zrakoplovu koji je letio iz Amsterdama za Detroit. Neposredno prije slijetanja zapalio je eksplozivnu materiju, koju je sakrio pod odjeću. Putnici su ga uspjeli svladati i plan mu nije uspio. Nigerijac je iz Lagosa doputovao zrakoplovom nizozemske kompanije KLM u Amsterdam, a potom je put nastavio američkom kompanijom Northwest Airlines/Delta za Detroit. Pri tome je prošao dvije aerodromske kontrole.

Nužan dodatni oprez

Europska komisija sad istražuje, jesu li se europske zračne luke pridržavale svih pravila o sigurnosti. Europska unija je u kontaktu s odgovornima u Nizozemskoj i SAD-u. Ovaj događaj pokazuje da je nužan veliki oprez u borbi protiv terorizma. Na aerodromu Amsterdam-Schiphol, glasnogovornica policije nije htjela komentirati mjere sigurnosti provedene za let 253 za Detroit. Ova je zračna luka jedna od najvećih u Europi.

Glasnogovornik aerodroma u Nigeriji je potvrdio da se prije međunarodnih letova kontroliraju svi putnici i prtljaga. Aerodrom u Lagosu je tek u studenom prošao kontrolu američke agencije za sigurnost u prometu: „Mi se pridržavamo najnovijih standarda na svim područjima", izjavljuju nadležni u Lagosu.

Moguća kašnjenja zbog pooštrenih kontrola

Putnici su upozoreni na detaljnije pretragePutnici su upozoreni na detaljnije pretragePredsjednik SAD-a Barack Obama je sa Havaja, gdje se nalazi na godišnjem odmoru, naredio strože mjere sigurnosti. No na međunardnom aerodromu u Los Angelesu, jednom od najvećih u SAD-u, mjere sigurnosti se i nakon objavljivanja vijesti o pokušaju napada nisu promijenile. Nema dodatnih mjera, kažu odgorni na aerodromu.U američkim zračnim lukama su i do sada mjere sigurnosti bile prilično stroge.

Zračne luke u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Nizozemskoj su nakon službenog zahtjeva američkih vlasti pojačale mjere sigurnosti ili to namjeravaju učiniti u sljedećoj godini. Putnici moraju računati s pooštrenim kontrolama i mogućim kašnjenjima. Zrakoplovna kompanija Air Canada je priopćila da putnici u buduće sat vremena prije slijetanja ne smiju napuštati svoja sjedala.

Glasnogovornik nizozemskog državnog koordinatora za borbu protiv terorizma izjavio je da se pojačane mjere sigurnosti primjenjuju na svim letovima za SAD u svijetu i da će biti na snazi do daljnjeg. Putnici koji s londonskog aerodroma Heathrow putuju prema SAD-u obaviješteni su u subotu da kao ručnu prtljagu smiju uzeti samo jednu torbu. Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo kako razmatra uvođenje dodatnih mjera sigurnosti, ali one za sad još nisu uvedene.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika