28.12.2009. / 13:11

Autor: Hina

ACZ: Uspješno uvedeni sigurnosni standardi u zračnom prometu

Rezultati nadzora europskih i međunarodnih zrakoplovnih vlasti važni su jer je uspješnost rada ACZ-a između ostalog vezana uz zatvaranje Poglavlja 14 "Prometna politika"

Uspješno su uvedeni međunarodni sigurnosni standardiUspješno su uvedeni međunarodni sigurnosni standardiAgencija za civilno zrakoplovstvo Republike Hrvatske (ACZ), koja je s radom započela u ožujku, završava 2009. godinu sa znatno boljim rezultatima u uvođenju europske i međunarodne regulative i sigurnosnih standarda u zračnom prometu u odnosu na stanje prije osnivanja Agencije koncem prošle godine, priopćeno je iz ACZ-a.

Negativne nalaze Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA) i američkih zrakoplovnih vlasti (FAA) iz prošlih godina, ACZ je u velikom dijelu otklonio, a u pripremi je audit FAA koji se očekuje u prvom kvartalu 2010. godine, kaže se u priopćenju.

Cilj - poboljšati sigurnosnu ocjenu hrvatskog civilnog zrakoplovstva

Cilj audita je promjena sadašnje negativnu ocjenu "2", koju je FAA 2008. godine dodijelio hrvatskim zrakoplovnim vlastima.

U svibnju se očekuje i audit Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO) koja će provjeravati implementaciju i primjenu više aneksa Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu.

Rezultati nadzora europskih i međunarodnih zrakoplovnih vlasti važni su jer je uspješnost rada ACZ-a između ostalog vezana uz zatvaranje Poglavlja 14 "Prometna politika" u sklopu pregovaračkog procesa između Hrvatske i Europske unije, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je na temelju novog Zakona o zračnom prometu u ACZ integrirana inspekcijska funkcija, ostvareno je jačanje administrativnih kapaciteta i uveden sustav kvalitete. Uspostavljena je i počela s radom referentna zrakoplovna biblioteka te je provjerena i sređena arhiva sukladno zahtjevima međunarodnih propisa.

Agencija je ove godine obavila 230 nadzora u 90 organizacija koje imaju certifikate za obavljanje poslova u zračnom prometu. Od sredine godine ACZ nije korisnik državnog proračuna i financira se kroz putničke naknade u zračnom prometu, rutne naknade, vlastitim uslugama i manjim dijelom naknadama u prijevozu tereta, kaže se u priopćenju.

Vezane vijesti

EP odobrio sporazum sa SAD-om o dostavi podataka

EP odobrio sporazum sa SAD-om o dostavi podataka

Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu sporazum o dostavi podataka iz EU-a u Sjedinjene Države o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika