29.12.2009. / 08:38

Autor: Martina Čizmić

Nova kriza na pomolu: Rusija razmišlja o djelomičnoj obustavi isporuke nafte

"Aktualni ugovor potpisan je još 2004. godine i Ukrajina ga želi promijeniti", poručili su iz Ukrtransnafte

Ukrajina i Rusija ponovno drže Europu u iščekivanjuUkrajina i Rusija ponovno drže Europu u iščekivanjuUkrajina i Rusija ponovno ispituju strpljenje i živce Europske unije. Nakon što su početkom godine zbog neriješenih odnosa i nesuglasica doveli u pitanje opskrbu plinom gotovo cijele Europe, ovoga je puta u pitanju nafta.

Rusija je naime obavijestila Europsku uniju kako bi zbog spora sa Ukrajinom oko tranzitnih tarifa za naftu mogla obustaviti isporuku nafte Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj. Te tri države rusku naftu dobivaju putem naftovoda Družba koji prolazi Ukrajinom.

Ukrajina traži 15-20 posto veće tranzitne naknade

Ukrajinska tvrtka Ukrtransnafta koja upravlja naftovodom potvrdila je da pokušava promijeniti ugovor o tranzitu ruskih energenata kroz njen teritorij.

"Aktualni ugovor potpisan je još 2004. godine i Ukrajina ga želi promijeniti", poručili su iz Ukrtransnafte.

Navodno Ukrajina zahtjeva povećanje tranzitnih naknada za 15-20 posto, što Rusija ne odobrava, a što bi u konačnici poskupjelo cijenu nafte za Europu.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika