29.12.2009. / 13:20

Autor: Nacionalova redakcija

Austrijanci o Sanaderu: Bivši premijer bio je glavni operativac Hypa u Hrvatskoj

Der Standard piše kako je banka financirala i brojne predizborne kampanje HDZ-a, ukazujući da je sve izvjesnije da će u Zagrebu protiv Sanadera biti podignuta optužnica

Ivo SanaderIvo SanaderIvo Sanader i dalje je jedna od glavnih "zvijezda" austrijskih medija zbog svog odnosa s Hypo bankom. Njegovom ulogom u mutnim poslovima ove banke u utorak se pozabavio i bečki dnevnik Der Standard, koji piše kako je sve izvjesnije kako će protiv njega u Zagrebu biti podignuta optužnica.

Bivši premijer je, prema pisanju ovog dnevnika, u različitim funkcijama preko 15 godina bio idejni, a ponekad i operativni, predstavnik austrijske Hypo Alpe Adria banke, kojoj se prebacuju poslovi sa ilegalnim trgovcima oružjem, lopovluci sa nekretninama i pranje novca.

Sanaderove provizije

Bečki novinari prenose i navode bivše tajnice Miroslava Kutle, koja je svjedočila o tome da je Sanader primio proviziju od 800.000 njemačkih maraka, te povezanost banke u poslovima s Ivićem Pašalićem i Miroslavom Kutlom. Pišu i kako se Sanader oglasio tek jednom porukom da je "na laži sve potrebno odgovorio".

"Direktor Hypo Tirola upoznao je Sanadera s Wolfgangom Kultererom, novim šefom Hypo Koruške, koji je tražio kontakte prema Hrvatskoj. Još kada je Sanader bio šef vlade ova dvojica su se sretala. Sanaderu je zajedno s Kultererom tada pošlo za rukom da posreduje u prvom kreditu. On je to prodao kao pionirsko djelo. Hypo je bila jedina banka koja je tada Hrvatskoj dala kredit. Za posredovanje je Sanader, navodno, dobio proviziju u visini od 400.000 eura", piše Der Standard, a prenosi SeeBiz.

Austrijski dnevnik piše kako je odnos Hypo banke i Sanadera počinje kasnih osamdesetih. Sanader se tada,nakon što je otpušten iz tvrtke u Splitu, vratio u Innsbruck gdje je studirao te je 1990. sa svojim zemljacima u Tirolu osnovao Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Veza s Pašalićem

"Sanader je u Innsbrucku osnovao tvrtku, zajedno sa Michaelom Passerom, jednim "slobodarskim" desničarom, kasnijim mužem zamjenice Jorga Haidera, Suzane Ris Paser", navodi Der Standard.

List dodaje kako je Hypo svoju hrvatsku tvrtku osnovala tek 1997. Prethodno je njen partner u Hrvatskoj bila Glumina banka, koju je kontrolirao Tuđmanov savjetnik Ivić Pašalić.

Der Standard također piše kako je banka financirala i brojne predizborne kampanje HDZ-a, ukazujući da je sve izvjesnije da će u Zagrebu protiv Sanadera biti podignuta optužnica.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
29/12/09

natasasi, 29.12.09. 15:11

Fantastično! I nikom ništa! Kad će već jednom taj Sanader završit u zatvoru?


registracija
19/11/09

vgreser, 29.12.09. 16:59

Opet lažuuu, zamislite sada i strani mediji za nas
je gospodin Sanader ZAKON! ::-D


registracija
29/11/09

Ivis, 11.01.10. 08:36

Dok se Jacin stolac ne prevrne, Ivo moze mirno spavati. Ne moze ona nista uciniti, jer im je drzala vrecu i skale.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika