30.12.2009. / 17:31

Autor: Hina

Pahor: Država želi ostati većinski vlasnik NLB-a

"S KBC-om imamo zajednički interes nastupa na zapadnom Balkanu i dobro surađujemo, no ako bi se oni povukli iz NLB-a, trebamo strateškog partnera koji bi dijelio s nama ambiciozne planove za budućnost, ali i pristao da bude manjinski suvlasnik", rekao je Pahor

Borut PahorBorut PahorDržava želi ostati većinski vlasnik Nove Ljubljanske banke (NLB), ali priželjkuje strateškog partnera s kojim bi ostvarili globalni interes nastupanja na tržištima zapadnog Balkana i šire, rekao je slovenski premijer Borut Pahor na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade komentirajući odgodu dokapitalizacije NLB-a.

Vlada i uprava najveće slovenske banke odgodili su dokapitalizaciju NLB-a, izdavanjem povlaštenih dionica do visine 250 milijuna eura, koja je trebala početi u ponedjeljak i to zbog neslaganja dvaju najvećih suvlasnika banke.

Slovenija spremna sama dokapitalizirati NLB

Udio belgijske financijske skupine KBC, koja je u NLB ušla prije sedam godina, smanjio se nakon zadnje dokapitalizacije prije dvije godine sa 34 na nešto više od 30 posto. KBC je tada odbio sudjelovati u dokapitalizaciji budući da je u Novu Ljubljansku banku ušao s ambicijom da stekne kontrolni paket, što mu zadnje dvije vlade nisu dopuštale.

Slovenski ministar financija Franci Križanič izjavio je da će Slovenija sama dokapitalizirati NLB ako se na to ne odluče Belgijanci, kako bi se NLB mogla širiti na tržište jugoistočne Europe.

No, njegova je izjava naišla na kritike u javnosti i među financijskim stručnjacima koji smatraju da 'bankarski lobi' u vladi dokapitalizacijom želi riješiti probleme nakon što je banka prethodnih godina izdavala visoke kredite za menadžerski otkup domaćih poduzeća, a čija je naplata zbog financijske krize postala upitna.

"S KBC-om imamo zajednički interes nastupa na zapadnom Balkanu i dobro surađujemo, no ako bi se oni povukli iz NLB-a, trebamo strateškog partnera koji bi dijelio s nama ambiciozne planove za budućnost, ali i pristao da bude manjinski suvlasnik", rekao je Pahor dodajući da je to njegovo osobno mišljenje.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika