30.12.2009. / 17:41

Autor: Hina

Putin zadovoljan: U Rusiji napokon više rođenih nego umrlih

Poslije raspada Sovjetskog Saveza, Rusija je proživjela veliku gospodarsku krizu koja je izazvala drastičan pad životnog standarda te izazvala porast stope smrtnosti i pad nataliteta

Vladimir PutinVladimir PutinRusija bi u 2009. trebala zabilježiti demografski rast, prvi put poslije 1995. godine, radosno je objavio u srijedu premijer Vladimir Putin, no analitičari ocjenjuju da je rast simboličan i da ne označava kraj demografske krize.

"Petu godinu zaredom natalitet raste, a četiri godine mortalitet pada", rekao je Putin koji očekuje da će "prvi put poslije 1995., Rusija bilježiti rast stanovništva", prenijela je televizija.

Ministar zdravstva u rujnu je najavio da je u kolovozu 2009. rusko stanovništvo poraslo za 1.000 osoba, što je prvi demografski rast poslije 15 godina.

Simboličan rast

Međutim, premijerov glasnogovornik Dmitrij Peskov, rekao je kako je demografski rast "simboličan" te bi u "2009. trebalo biti 20.000 osoba više".

Tomu je "zacijelo pridonio porast nataliteta, ali i dolazak migranata", rekao je Peskov.

I analitičari su oprezni, pa Anatolij Višnevski iz Demografskog instituta u Moskvi najavljuje da će za dvije godine broj mladih (u dobi za rađanje) opasti, "a što je posljedica pada nataliteta 90-ih godina".

Poslije raspada Sovjetskog Saveza, Rusija je proživjela veliku gospodarsku krizu koja je izazvala drastičan pad životnog standarda te izazvala porast stope smrtnosti i pad nataliteta.

Od 1993. godine Rusija je izgubila 5,8 milijuna stanovnika i danas ima 142 milijuna ljudi, no vlada teži pronatalitetnim mjerama povećati broj na 145 milijuna do 2025.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika