03.01.2010. / 23:00

Autor: Ela Radić

Robert Downey Jr: U filmu sam slabiji od žene

Donosimo eksluzivni intervju s glavnim glumcem filma "Sherlock Holmes" koji u filmu utjelovljuje slavnog detektiva; u razgovoru nam otkriva koliko je njegov Holmes drukčiji od prijašnjih te kako mu je bilo raditi sa suprugom koja je jedna od producentica filma

Robert Downey; Foto: ReutersRobert Downey; Foto: Reuters"Sherlock Holmes Guya Ritchieja mješavina je Jasona Bournea i Jamesa Bonda, a film obiluje utrkama, borbama, efektima, montažom, bombastičnim zvukom i glazbom", prenosili su mediji nakon što je krajem godine u kina došao novi film o jednom od najslavnijih literarnih detektiva Sherlocku Holmesu.

Tvrde i da će se stari štovatelji tog lika, koji je osmislio Sir Arthur Conan Doyle, pomalo razočarati novom, dinamičnijom verzijom slavnog detektiva, a koju potpisuje redatelj Guy Ritchie i inače poznat po urbanim i modernim filmovima prepunima akcije i crnog humora. Upravo je takav i novi "Sherlock Holmes", sličniji je akcijskom spektaklu nego trileru, a novi je Holmes detektiv koji manje razmišlja, a više se tuče.

Ipak, kritičari se slažu da je film zaslužio dobre kritike, najviše zbog Roberta Downeya Jr.-a koji je utjelovio slavnog detektiva, za što je nominiran i za nagradu Zlatni Globus. Osim njega, u filmu glume i Jude Law, koji glumi Holmesovog pomagača Dr. Watsona, te Rachel McAdams koja tumači lik Irene Adler, inače jedine žene koja je ikad uspjela nadmudriti Holmesa.

Radnja nove verzije dogodovština Sherlocka Holmesa vrti se oko prokletstva serijskog ubojice, lorda Blackwooda, kojeg Holmes i dr. Watson uhvate i osiguraju mu smrtnu kaznu. Prilazeći vješalima, Blackwood upozorava Holmesa da smrt nad njim nema moć i da se njegovo smaknuće odlično slaže s njegovim planovima. A kada Blackwood i održi svoje obećanje, njegovo tobožnje uskrsnuće uspaniči London i unese pomutnju u Scotland Yard.

U utrci da spriječe Blackwoodovu smrtonosnu spletku, Holmes i Watson upadaju u svijet crne magije i zapanjujućih novih tehnologija, gdje je logika katkad najbolje oružje za borbu protiv kriminala i gdje je dobar udarac desnicom često dovoljan da obavi posao.
44-godišnji Robert Downey Jr. opisao je snimanje "Sherlocka Holmesa" s Guyom Ritchiejem i Judeom Lawom "prokleto zabavnim", dok je atmosferu na setu nazvao obiteljskom, čemu vjerojatno pridonosi i činjenica da je jedna od producentica filma i njegova supruga Susan Downey. Povodom promocije filma, Robert Downey Jr. dao je ekskluzivni intervju za Extru.

EXTRA: Kako je uopće došlo do ovog filma?

"Biti ću vrlo kratak. Prije nekih 120 godina Sir Arthur Conan Doyle osmislio je taj lik. Riječ je o vjerojatno prvom superheroju. Intelektualnom superheroju. Bio je i prvi zapadnjački majstor u borilačkim vještinama, jedna od najpoznatiijh i najprepoznatljivijih ličnosti, i to toliko da je puno ljudi mislilo kako je taj Sherlock Holmes zapravo pravi frajer. Bilo je puno TV serija, a i filmova o tom detektivu, ali ja sam, eto, pomislio kako je nevjerojatno da taj lik nije stekao kultni status i onda smo odlučili snimiti film. Kao redatelja smo uzeli Guya Ritchieja jer je on jedan opaki britanski gospodin koji je unio novu energiju u taj projekt".

EXTRA: Jeste li onda i vi unijeli neku novu energiju u lik Sherlocka Holmesa?

"Kao što znate, ja sam jedan vrlo ozbiljan, metodičan glumac, hahaha. Gledajte, ja sam se više koncentrirao na Doyleov leksikon, četiri novele i brojne kratke priče o Sherlocku Holmesu i što sam ih više proučavao, više sam shvaćao da je lik Holmesa u brojnim TV serijama i zabavnim verzijama "Sherlocka Holmesa" zapravo bio krivo interpretiran. Dakle, ta "nova energija" ili revitaliziranje dotadašnjeg Holmesa zapravo je po nama bilo to što smo odlučili da ga uopće ne mijenjamo - držali smo se onoga što je Doyle napisao, a nismo ga mijenjali kao što su to radili naši prethodnici".

OSTATAK ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU EXTRE

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika