04.01.2010. / 22:13

Autor: Ana Smrečki

Povratak u zbilju: Sanader gubi službeni automobil, vozača i čuvare

Iako mediji pišu o Sanaderovom političkom kraju, bez obzira što je 'izbačen' iz stranke, može se vratiti u Sabor kao neovisni zastupnik, a ako stranka bude milostiva, može u zastupničke klupe i kao član HDZ-a. Bivši premijer može aktivirati svoj saborski mandat od sredine ovog mjeseca

Bivši premijer Ivo SanaderBivši premijer Ivo SanaderBivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu na Sveta tri kralja istječu povlastice posebne štićene osobe, koje po zakonu ima šest mjeseci nakon prestanka mandata. Gubi sve premijerske povlastice, službeni automobil, vozača i čuvare. Kako piše Večernji list, Sanader je od odlaska s premijerske funkcije, na raspolaganju imao BMW, vozača i nekoliko osobnih čuvara.

Ivo Sanader tako nakon 20 godina postaje običan građanin, jer je tijekom dugogodišnje političke karijere obnašao dužnosti na visokim pozicijama. Prvih deset godina radio je u administraciji predsjednika Tuđmana. Tri godine kasnije obnašao je dužnost predsjednika HDZ-a, pa mu je povlastice osigurala stranka. HDZ se 2003. godine vraća na vlast, a Sanader postaje premijer, pa je na toj funkciji uživao sve povlastice.

Željana Kalaš u Saboru umjesto Sanadera

Iako mediji pišu o Sanaderovom političkom kraju, bez obzira što je 'izbačen' iz stranke, može se vratiti u Sabor kao neovisni zastupnik, a ako stranka bude milostiva, može u zastupničke klupe i kao član HDZ-a. Bivši premijer može aktivirati svoj saborski mandat od sredine ovog mjeseca. Za tu funkciju, pismeno treba obavijestiti šefa Parlamenta Luku Bebića, no s obzirom na dugogodišnje prijateljstvo, taj posao ne bi trebao biti prekompliciran. Sanader u klupama trenutno ima svoju zamjenicu. Radi se o Željani Kalaš, koja bi u slučaju da se Sanader vrati, morala napustiti to mjesto.

Sanader bi u Saboru premijerki mogao raditi probleme

No, Sanaderov povratak u Sabor zadao bi premijerki Kosor više problema nego koristi. Sanader bi nakon posljednjeg udarca najvjerojatnije pokušao okupiti što više saborskih zastupnika koji bi bili u neprestanoj 'svađi' s predsjednicom Vlade kako bi ju stavio pod nadzor. No, tu dolazi do novog problema, a to su koalicijski partneri koji bi u toj situaciji zahtijevali prijevremene parlamentarne izbore. Takav scenarij, Kosor je predvidjela 'izbacivanjem' Sanadera iz stranke, čime su izbori praktički nemogući.

Ako bi se pak Sanader u Sabor vratio kao neovisni zastupnik, uz njega bi mogla ostati nekolicina prijatelja i kolega. To su Luka Bebić, Mario Zubović, Petar Selem, Jerko Rošin i Boris Kunst. Jednako dramatičan scenarij za premijerku, jer bi spomenuta petorka mogla srušio parlamentarnu većinu sa 82 na 76 glasova. U tom bi slučaju Kosor morala tražiti potporu zastupnika HDSSB-a i HSP-a.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 04.01.10. 23:43

nedaj se IVO udbasima


registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 05.01.10. 00:11

Bravo Tito, i kad spavaš opasan si.


registracija
19/6/09

gizmo111, 05.01.10. 07:19

jao teško njemu,sa slinom lovom koju je drpio i sakrio preko hypo banke,volio bi i ja bit običan građanin samo ne ko ovaj lik (opasnih namjera)


registracija
27/7/09

cheleken, 05.01.10. 08:26

nedaj se tovare ivo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika