06.01.2010. / 09:03

Autor: Ana Smrečki

Rohatinski prognozira: 2010. bit će onakva kakvu zaslužimo radom ili neradom

"Neralno je očekivati da će javni sektor ojačati na sveopće dobro bez promjene mentaliteta u samoj državi. Dok se ne promjeni mentalitet država će i dalje biti percipirana kao 'krava muzara'", poručio je Rohatinski. Otkriva da 'više nema pritisaka na njega niti HNB', te da je 'slučaj Hypo banke i BLB-a za njega završena priča'

Guverner HNB-a Željko RohatinskiGuverner HNB-a Željko RohatinskiNakon najnovijih prognoza Međunarodnog monetarnog fonda da svijet bilježi oporavak gospodarstva brži od očekivanog oglasio se guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski. "U vremenu koji je pred nama Hrvatskoj treba nova ekonomska politika i to u smislu bolje koordinacije fiskalne i monetarne politike", poručio je u Poslovnom klubu HRT-a šeg HNB-a. Iako je u pogledu ekonomske politike Rohatinski optimističniji, nego primjerice u posljednje dvije godine, guverner tvrdi da je ta koordinacija uglavnom bila jednosmjerna, odnosno da je 'monetarna politika donosila mjere kako bi se realizirali neki zadaci fiskalne politike, dok obrnutih slučajeva nije bilo'.

Za bolji ekonomski položaj zaduženi i gospodarski subjekti i država

"Stvara se psihoza da je država svemoguća i da može rješiti sve gospodarske probleme. S obzirom da to nije tako citirat ću J.F. Kennedya koji jednom rekao da ako sami gospodarski subjekti nemaju interesa i snage da poboljšaju svoj ekonomski položaj, ne može im pomoći ni država", slikovito se izrazio Rohatinski. Istodobno, ističe da država nije loš vlasnik, a li da vlasnik općenito mora 'odgovorno i ekonomski racionalno ponašati u vrijeme dok tvrtke i institucije u državnom vlasništvu 'tresu' korupcijske afere. Naglašava, pak da kod nas to nije bio slučaj.

Država nije 'krava muzara'

"Neralno je očekivati da će javni sektor ojačati na sveopće dobro bez promjene mentaliteta u samoj državi. Dok se ne promjeni mentalitet država će i dalje biti percipirana kao 'krava muzara'", poručio je Rohatinski. Otkriva da 'više nema pritisaka na njega niti HNB', te da je 'slučaj Hypo banke i BLB-a za njega završena priča'. Po pitanju 2010. godine, odnosno skorog izlaska naše zemlje iz krize, Rohatinski je oprezan u prognozama i obećanjima. "Nisam Djed mraz koji donosi darove i daje obećanja koja ne može ispuniti, zato se ni nisam kandidirao za predsjednika države. Ova će nam godina biti točno onakva kakvu zaslužimo, svojim radom ili neradom", poručio je Rohatinski.

2010. godina počela umjerenim optimizmom

Što se pakt iče najnovijih optimističnih prognoza MMF-a, zamjenik izvršnog direktora MMF-a John Lipsky tvrdi da će gospodarski rast u siječnju biti revidiran naviše. Što se gospodarskih i financijskih prognoza tiče 2010. godina započinje općim, ali opreznim optimizmom. "Poboljšane okolnosti očituju se u gospodarskim podacima, izvedbi financijskih tržišta te u rastu gospodarskih prognoza. Ipak, još ima razloga za oprez zbog postupnog izlaska svijeta iz recesije, pa treba paziti na visoku stopu nezaposlenosti i krhke financijske sustave u naprednim gospodarstvima", tvrdi Lipsky. Poziva vlade diljem svijeta da u ovoj godini nastave s provedbom opsežnih programa javne potrošnje.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
24/11/09

friz, 06.01.10. 21:05

Rohatinskog za premijera!Samo da je pustio kurs kune da potone, veliki broj nas koji smo uzeli kredite vezane na stranu valutu,već bi nosili gače na štapu!A šta se tiće gospodarstva,neka se preispita što sve rade manageri u raznim firmama,koji zdravi novac rasipaju i upropaštavaju počev od svojih beneficija i do svoga neznanja. Recimo Podravka gdje su si manageri u par godina podijelili 56 milijuna kuna za "uspješno poslovanje" a sada grcaju u dugovima i otpuštaju radnike.A problem će riješiti ponovnim zaduživanjem i laganjem o "uspješnom poslovanju".Ako se toj managerskoj mafiji diljem RH ne stane na kraj,badava nam sve,uzalud svi napori Rohatinskog i svih takvih dobronamjernih ljudi,koji još drže pozicije u društvu.Ispada da sve takve firme postoje samo radi manager-kriminalaca!Čast svim managerima koji nisu takvi,na njih se to ne odnosi!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika