06.01.2010. / 23:24

Autor: Ana Smrečki

Sanader uzvraća udarac: Iz Sabora pokušava rušiti Vladu Jadranke Kosor

U slučaju da Sanader odluči rušiti aktualnu vlast, Kosor će morati tražiti nove partnere, a tu se otvara pozicija za novu koaliciju kakvu je nakon povratka u politiku nedavno predložio bivši čelnik HSLS-a Dražen Budiša. SDP nije spreman podržati Vladu Jadranke Kosor u Saboru, no zato HDZ može računati na HNS

Ivo Sanader i Jadranka KosorIvo Sanader i Jadranka KosorNakon što je kao počasni predsjednik izbrisan iz HDZ-a, u kojem je kao dugogodišnji predsjednik uživao moć i ugled kao malo koji političar, malo tko vjeruje da će se bivši premijer 'predati' tako lako. Kako piše Večernji list stabilnost Vlade trenutno je u rukama Ive Sanadera, a u HDZ-u su sigurni da uskoro stiže Sanaderov udar iz saborskih klupa.

Iz vrha vladajuće stranke smatraju da bivši premijer nakon posljednjih nemilih događaja nema što izgubiti. Stoga procjenjuju da će se nakon 'zatišja pred buru' vratiti sa svojim pučistima u Sabor, gdje će nastaviti s destrukcijom. «Priča nije završena. Sanader nije čovjek koji priznaje poraz. Pučisti će se sad malo primiriti, pokušat će uvjeriti nas i javnost da nisu imali loše namjere, a zapravo će čekati novu priliku», piše Večernji list.

Ako Sanader prikupi šest zastupnika na svoju stranu, pada Vlada

Za destabilizaciju Vlade, Sanaderu je potrebno tek šest zastupnika. Većinu sada čine 82 zastupnika, a za minimalnu potporu Kosoričinoj Vladi potrebno je 77 ruku. Bivši premijer u tom slučaju može odmah računati na četiri zastupnika. To su Luka Bebić, Mario Zubović, Jerko Rošin i Petar Selem. No, 'ruku spasa' mogla bi mu pružiti ministrica Bianca Matković, kojoj se ionako 'trese' stolica u Banskim dvorima, a zastupnički manndat može aktivirati kada god joj to bude odgovaralo. Sanader bi mogao tražiti i dobiti pomoć od bivšeg ministra i potpredsjednika u Vladi Damira Polančeca. Iako je rekao da se u saborske klupe ne vraća, na Sanaderov poziv mogao bi promijeniti mišljenje. Uz njih šest i Sanadera kao sedmog, bivši premijer, koji je 'izbačen' iz stranke ima ekipu za rušenje Vlade.

Sanaderov prvi potez mogao bi biti aktiviranje saborskog mandata

U HDZ-u su spremni na sve opcije, za sada se ne smišlja strategija, već se čeka novi Sanaderov potez. On bi mogao biti javnosti poznat kroz par dana, budući da Sanader može od 15. siječnja aktivirati svoj saborski mandat. U međuvremenu raspetljava se klupko nedjeljnog puča u središnjici HDZ-a. Pripreme su navodno odrađene u kući Stjepana Fiolića, a akcija je pomno smišljena puno ranije. U stranci je uoči pressice Ive Sanadera bila i Bianca Matković, no predloženo joj je da se povuče. Cilj je bio okupiti što veći broj saborskih zastupnika, o čemu je Nacional.hr pisao. Neki su nasjeli na poziv Maria Zubovića da dođu na konferenciju za medije predsjednika stranke, a neki ne. Primjerice bivša ministrica Ana Lovrin poručila je da nema pošto dolaziti u središnjicu dok ju ne pozove predsjednica ili glavni tajnik.

Čačić: 'HNS će podržati HDZ u Saboru s pet zastupnika'

U slučaju da Sanader odluči rušiti aktualnu vlast, Kosor će morati tražiti nove partnere, a tu se otvara pozicija za novu koaliciju kakvu je nakon povratka u politiku nedavno predložio bivši čelnik HSLS-a Dražen Budiša. SDP nije spreman podržati Vladu Jadranke Kosor u Saboru, no zato HDZ može računati na HNS. Predsjednik narodnjaka Radimir Čačić, neslužbeno doznaje Jutarnji list, potpredsjednicima HDZ-a jasno je dao do znanja da sada 'kad više nema Sanadera', Vlada može računati na potporu njihovih pet zastupnika u Saboru. Predsjednica Kluba HNS- Vesna Pusić pak o tome ne zna ništa i tvrdi da se o tome u stranci uopće nije razgovaralo.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 06.01.10. 23:40

"ana smrecki"analiza ti je super u koje karte gledas????


registracija
29/11/09

Ivis, 07.01.10. 00:13

Koja fantazija?


registracija
8/7/09

bankar, 07.01.10. 00:32

ovo su čiča miča priča


registracija
29/11/09

Ivis, 07.01.10. 00:38

Vlada je na staklenim nogama i nemocna! Afera HAC, da, ali bez diranja Kaljmete. Uostalom, svima je Jaca drzala vrecu i to godinama. Svi je drze u skripcu. Nema sansi za Jacu, osim statuta "QUO" i ne proganjati lopove. Tada isto pada. Nova bruka u Sisku, na odjelu gosp. Pastirevica!!!! Mora intervenirati, a nema prostora. Kada pdne Vlada, tada ce joj "vijeni' napakirati. A tek protivnici? Jos vrlo kratko.................


registracija
29/11/09

Ivis, 07.01.10. 01:04

HDZ-ovci su ukakili stvar. Godinama su rdili prljave poslove. Vrlo malo ih je postenih i ne mogu dalje!! Prosta stvar. Novi Sabor i GOLI!!!!!


registracija
29/11/09

Ivis, 07.01.10. 01:34

Ane Lipotico! HNS nije politicka prostitutka! Ulaskom HNS u Vladu, guraju Kalmetovica vanka. Bozo i njegovi mijenjaju polaritet. Kaljmetici su dva puta brojniji od HNS-ovaca. Sto Jaca dobiva? Rezultat je uvijek isti. IZBORI! Poslije progasenja buduceg predsjednika, odmah raspisati nove izbore za Sabor!
" NE MRCVARIMO NASU DOMOVINU"


registracija
31/7/09

PalacGoree, 07.01.10. 01:41

Zaboravili su Rončevića kojem je Jadranka odmah po odlasku Sanadera skinula imunitet. I pitanje je kako bi se zastupnici HDZ-a ponašali prilikom svakodnevne prisutnosti Sanadera u saboru. Kada bi pridobio prvih par zastupnika, mislim da bi moglo doći do puno veće podjele nego što mislimo. Sanader ima još uvijek jaku podršku unutar HDZ-a, i bez obzira na sve to se ne smije zaboraviti. A ako bi HNS podržao vladu HDZ-a u istom trenutku bi izgubio birače, jer HNS-ovi birači su osjetljiviji od SDP-ovih i mislim da bi im to bilo ravno samoubojstvu. Kosorica se odmah sastala sa Bajićem i Karamarkom s naredbom da se intenziviraju sve istražne radnje koje se tiču Sanadera. On mora biti u pritvoru zbog neke od afera do 15.01.2010., jer bi u suprotnom mogao napraviti dar mar u Sabori, a bogami i u HDZ-u.


registracija
19/6/09

gizmo111, 07.01.10. 06:59

jbt ovo g.... lopovsko če bit u stanju sjebat državu samo da se vrati u političke vode,šizofreničar bolesni,eee jao si ga nama


registracija
5/1/10

zagorec55, 07.01.10. 10:25

Morali su dogotoviti sanadera inače bi sve oči bile uprte u Kalmetu.Pa to je ipak samo HDZ,kak ne kužite.


registracija
3/1/10

GULLWING, 07.01.10. 15:01

Vidim kako je ruše bagerima možda!!!!!!!!


registracija
12/1/10

Zec976, 12.01.10. 09:39

Ja samo znam jedna a to su dvije stvari...Sanader je u bliskom rodu s hitlerom www.youtube.com/watch?v=k_iw1A_nZP8 a nesporno je da je nasljedio od hitlera i bolest...a drugo je da Sanader mora prije svega biti uhapšen i odgovarati za počinjeno, činjenica je da je jednom već otišao ko pas podvijenog repa www.youtube.com/watch?v=bekMLhwhxI0 a sad bi se vratio da pokaže koliko je superioran...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika