08.01.2010. / 22:53

Autor: Ana Smrečki

'Tresla se brda rodio se miš': Ništa od fonda za spas hrvatskog gospodarstva

U resornom ministarstvu se radi punom parom. Predstavnici fiskalne i monetarne politike rade na osiguranju odgovarajućih poticajnih mjera za naše gospodarstvo. Navodno se radi na razvijanju mjera koje se baziraju na tržišnim principima, a na kojima su utemeljene ideje koje bi perspektivnim kompanijama trebale pomoći da lakše dođu do što jeftinijeg novca za financiranje svojih projekata

Ministar financija Ivan ŠukerMinistar financija Ivan ŠukerNakon pompozne najave da Vlada osniva fond za spas posrnulih hrvatskih poduzeća, u kojemu bi se trebao naći ukupno 10 milijardi kuna, većim dijelom od banaka, a jednim manjim iz državnog proračuna, čini se da od te inicijative nažalost neće biti ništa. Kako piše Večernji list priča o spomenutom fondu je 'najobičniji mućak koji su forsirali pojedini mediji čime se su se željela stvorili prevelika i opasna očekivanja'.

Ipak, u resornom ministarstvu se radi punom parom. Predstavnici fiskalne i monetarne politike rade na osiguranju odgovarajućih poticajnih mjera za naše gospodarstvo. Navodno se radi na razvijanju mjera koje se baziraju na tržišnim principima, a na kojima su utemeljene ideje koje bi perspektivnim kompanijama trebale pomoći da lakše dođu do što jeftinijeg novca za financiranje svojih projekata. Korištenje dodatnih proračunskih sredstava, ni u kojem slučaju ne dolazi u obzir.

Šuker navodno planira spustiti kamate poduzećima na 7 posto

Spomenutim bi se mjerama odmrznulo tržište kredita za poduzeća te bi se spustila cijena novca. Ministarstvo financija pritom bi prepustilo bankama da prema svojim strogim pravilima i dalje vrše selekciju poduzeća dužnika, a država bi preko HBOR-a ili HAMAG-e dio rizik preuzela na sebe. Ta bi ležernija suradnja s bankama trebala zaživjeti u roku mjeseci pol dana. Ministar Šuker navodno planira čak spusti kamate za poduzeća na razinu od 7 posto. No, na potezu je guverner HNB-a Željko Rohatinski koji mora amenovati ovakvu inicijativu.

Kako bilo da bilo, kako piše Večernji list, od Vlade i centralne banke nije realno očekivati velike potezu u ovoj godini. Gotov je nemoguć scenarij u kojem Rohatinski 'preko noći' pušta svih 10 milijardi kuna. Realno je pak probuditi poslovni optimizam, koji bi uz nove poslovne uvjete trebao omogućiti razvoj fiskalne i monetarne politike.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 09.01.10. 16:17

Kad vidim samo ovog Šukera ili onog Čobankovića, zgadi mi se čitava vlada. Sigurno ih je Sanader pronašao u nekoj trgovini slatkiša.


registracija
10/1/10

kamilica, 10.01.10. 08:06

Šuker ne bi trebao smišljati novac kako bi se oporavilo hrvatsko gospodarstvo, on bi samo trebao skinuti namete i nerealne obračune koje radi Porezna uprava gospodarstvenicima, pa onda ovrhe i zaterećenja.
Kada bi Porezna uprava, odnosno država bila partner
gospodarstvenicima, pritom mislim na one male, naša država bi cvjetala...umjesto toga sistem rada je da kredite dobivaju samo oni "podobni", veliki - strani ulagači, koji polako "jedu" sve pred sobom - primjer
Merkator, Kaufland. Ti krediti nisu vidljivi u davanju novca, već u svim mogućim povlasticama od strane države, pa im je poslovanje neopisivo lakše nego domaćim malim poduzetnicima.
Ista stvar je s jedinim hrvatskim poduzetnikom Todorićem, koji kupi državnu firmu za 1 kunu, a onda dobije poticaja od države za to isto poduzeće 2.3 milijarde kuna, i "užasno " je uspješan, i proglašen poduzetnikom godine. dakle, ako je državna blagajna prazna, upravo je sama kriva za to jer ne razmišlja za dobro svoje blagajne, nego temeljem "podobnosti"!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika