10.01.2010. / 19:45

Autor: Ana Smrečki

Kosor: 'Mala od kužine pretvorila se u kapetana koji suvereno kormilari brodom'

«Na početku je bilo puno nepovjerenja i ja to razumijem. Bilo je onih koji nisu mislili da će se netko, koga su zamišljali kao malu od kužine moći pretvoriti u kapetana broda koji će suvereno kormilariti», otkrila je Kosor

Aktualna premijerka Kosor i bivši predsjednik Vlade Sanader Aktualna premijerka Kosor i bivši predsjednik Vlade Sanader Nekoliko dana nakon što je izbrisala Ivu Sanadera iz HDZ-a, Jadranka Kosor je o svojim razlozima progovorila u ekskluzivnom intervjuu za Novu TV. Otkrila je da je Sanaderov puč očekivala prije ili kasnije. Onu nedjelju kada je bivši predsjednik HDZ-a u stranačkim prostorijama sazvao press konferenciju kritizirajući Vladu i loše izborne rezultate HDZ-ova predsjedničkog kandidata Andriju Hebranga, Kosor priznaje da nije osjećala nikakvu gorčinu.

'Nisam tražila pomoć predsjednika Mesića'

«Bila sam mirna, ja sam to zapravo prije ili kasnije nešto u možda u nekom drugom obliku i očekivala. Bez dvojbe sam znala što mi je raditi, jer kao predsjednici Vlade i HDZ-a na prvom su mi mjestu interesi Hrvatske. A oni su Sanaderovim potezom bili ugroženi, bila je ugrožena Vlada, HDZ, koalicija, a to bi značilo prijevremene izbore koji bi paralizirali državu», poručila je Kosor. Kaže da nije tražila Mesićevu pomoć u slučaju Sanaderovog pokušaja destabilizacije HDZ-a, pojašnjavajući da se radi o stranačkim problemima.

'Nisam mislila da će biti tako teško'

Priznaje kako nije očekivala da će vođenje Vlade kao i provođenje teških odluka biti tako teško. Ipak, smatra da se brzo privikla jer je shvatila da se mora samo fokusirati na posao. Smatra i da su mnogi u nju sumnjali upravo zato što je žena. «Na početku je bilo puno nepovjerenja i ja to razumijem. Bilo je onih koji nisu mislili da će se netko, koga su zamišljali kao malu od kužine moći pretvoriti u kapetana broda koji će suvereno kormilariti», otkrila je Kosor.

Vukelić ostaje u timu Jadranke Kosor

Potvrdila je da će se uskoro ići u rekonstrukciju Vlade, no nije željela otkriti radi li se tek o državnim tajnicima ili su 'na tapeti' i neki ministri. Kaže da dobro surađuje s ministrom Kalmetom. Priznaje da se s njim, kao i sa svim ostalim ministrima dogovorila da o svemu razgovaraju 'u četiri oka' nije htjela odgovoriti je li joj Kalmeta nudio svoj mandata na raspolaganje. Po pitanju ministra Vukelića, o kojem se također u javnosti nagađa da bi u proljetnom čišćenju mogao napustiti Vladu, premijerka kaže da se ministar nakon bolovanja upravo vratio na posao te da ostaje u Banskim dvorima. No, po pitanju ministrice Matković, Kosor je pomalo 'ispala iz takta'.Ministrica bez portfelja Bianca MatkovićMinistrica bez portfelja Bianca Matković

«Ovo nije test, ovo nije kviz i nemojte me na taj način ispitivati. Rekla sam vam da ćemo ići s novim ljudima, ministrima i državnim tajnicima, kada i ako za to dođe vrijeme.

Nema nedodirljivih, pa ni ako su u pitanju ministri u Vladi

Predsjednica Vlade još je jednom ponovila da će i u 2010. godini jedan od glavnih prioriteta Vlade biti borba protiv korupcije. «Sve institucije u okviru svojih ovlasti moraju raditi svoj posao. Borba protiv korupcije u suštini je borba za jačanje gospodarstva». Na pitanje novinara Nove TV Mislava Bage zbog čega su se afere u državnim poduzećima počele tek nedavno rješavati, Kosor je ostala suzdržana. «Mogu reći da nema nedodirljivih, sve mora biti ogoljeno i u skladu s propisima, bez obzira o kome se radi, bez obzira čije je ime i prezime u pitanju. Ako neke istrage koje su u tijeku dođu do nekih ministra, neću se libiti zahvaliti im se na suradnji», otkrila je Kosor.

Uz borbu protiv korupcije, kao ključni prioritet Vlade, Kosor je navela i izlazak iz krize. «Svjesna sam da svaki dan 150 ljudi ostaje bez posla. Ali doći će mjesec kada će ta brojka početi padati», kaže premijerka. Smatra i da državna administracija nije prevelika ni preplaćena za posao koji obavlja. «Nakon brojnih kritika većina javnih tvrtki smanjila je potrošnju. Oni koji nisu ispunili zadaću, morat će odstupiti s dužnosti», 'zaprijetila' je predsjednica Vlade.

Bez obzira na teške riječi Mesić i Kosor dobro surađuju

Predsjednik Mesić i premijerka KosorPredsjednik Mesić i premijerka KosorU iščekivanju trećeg hrvatskog predsjednika, odnosno rezultata izbora, Kosor se vratila u prošlost, kada je prije pet godina bila u drugom krugu sa Stjepanom Mesićem. Znala je da će izgubiti, budući da je Mesić tada bio vrlo popularan, a imao je i ogromnu podršku svih stranaka, osim HDZ-a. Na pitanje je li predsjedniku na odlasku oprostila teške riječi iz kampanje, da 'iskače iz paštete i naziva Suzana', Kosor otkriva da su je te riječi dodatno stimulirale da još tvrđe i žešće pokaže da nije nečija lutka na koncu koja je slučajno upala u utrku.

Za tango je potrebno dvoje

«Mesić i ja smo prešli preko svih teških riječi i sada nema apsolutno ništa što bi moglo izazvati gorčinom u našem odnosu. U međuvremenu je puno vode prošlo ispod savskog mosta i danas mi odlično surađujemo», istaknula je Kosor za Novu TV. Ukazala je na činjenicu da se još uvijek aktualni predsjednik njoj obraća s ti, dok ona njemu govori vi, pojašnjavajući da joj takav odnos ni malo ne smeta. «Predsjednik i ja vrlo smo otvoreno razgovarali o teškim pitanjima i puno toga zajednički riješili. To smatram primjerom dobre suradnje predsjednika države i vlade. Voljela bih da tako bude i s novim predsjednikom», kaže Kosor koja podsjeća da je za 'tango je potrebno dvoje'.

Po pitanju odnosa s čelnika najjače oporbene stranke Zoranom Milanovićem, Kosor je istaknula da bi voljela da stvari drugačije stoje. «Nakon rješenja arbitražnog spora sa Slovenijom dogovorila sam sa Zoranom Milanovićem kavu, no on je to otkazao preko medija. Tada sam mu, više u šali, rekla kako je nepristojno odbiti damin poziv na kavu, pogotovo preko medija», potužila se Kosor, koja je na kraju intervjua otkrila da se u posljednjih šest mjeseci, od kada je na čelu Vlade, nije nimalo promijenila.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 11.01.10. 05:45

Prestti ce opadati broj radnih mijesta, uskoro jer vise ih prakticki nece niti biti! Lopine okolo sebe ne smije dirati, a udaje Velikoga sefa. Tesko je optuziti lopova kojemu se skale drzalo. Uskoro nece vise biti zeljeznickih prometnih nesreca, jer vlakovi nestaju. Narode u Hrvatskoj: Vozite se vlakoovima, dokle ih jos ima!!!!!!! Interesantno, za lose odrzavanje nitko nije krivac. ZIVIO ministar Bozo NEDODIRIVI!!!! Kviz pitanje za Jacu i podanike: Koliko se zeljeznickih nesreca moze dogoditi, da bi se ministar prometa i njegov sef osijetili odgovornim??? (odgovor: Do posljednje kompozicije). ZAR NE? Vlakove ipak treba odrzavati!!!!!!


registracija
29/11/09

Ivis, 11.01.10. 08:49

Zasto su toliko stetni prijevremeni izbori? Zbog cega je navrat-nanos potvrdjn arbitrazni sporazum? Nedodirljivi su ministri i saborski poslanici. Puk hrvatski ima oci, usprkos sto ste ga oplljackali, gospodjo premijerko!!!!


registracija
29/11/09

Ivis, 11.01.10. 08:59

ZA nasu Anu - novinarku ....... Jaca nije nikada bila "mali od kuzine", vec podpredsijednik Vlade. Kao takva je drzala vrecu i skale. ( zagorci vele "lojtru")


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika