11.01.2010. / 23:03

Autor: Ana Smrečki

Pobjeda Ive Josipovića vjetar u leđa Zoranu Milanoviću na državnoj razini

Josipović je odlaskom na Pantovčak, nakon dugo vremena ojačao poziciju SDP-a, a izborni porazi koji su ga do sada pratili sigurno su vratili samopouzdanje Zoranu Milanoviću. Istodobno, politički analitičar Slaven Letica unutar novih omjera snaga u 'političkom ringu' prepoznaje kompleks manje vrijednosti kod Zorana Milanovića

Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović i šef oporbe Zoran MilanovićNovoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović i šef oporbe Zoran MilanovićDan nakon što je Hrvatska izabrala trećeg hrvatskog predsjednika, mediji su se 'bacili' u analize. Trijumf SDP-ovog kandidata Ive Josipovića nad bivšim stranačkim kolegom Milanom Bandićem sugerira na hrvatskoj političkoj sceni više ništa neće biti isto. Pobjeda SDP-ovog kandidata velika je pobjeda SDP-a, odnosno čelnika te stranke Zorana Milanovića. On mi mogao utjecati na raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, no čini se da ni SDP-u ni HDZ-u trenutno nije do izbora. Birači su zasićeni, odaziv na predsjedničkim izborima nije bio spektakularan, a kada bi uslijedili ono parlamentarni, fijasko bi bio neizbježan.

Milanović slabiji od Josipovića

«SDP ima svojih unutarnjih problema, pa će se nakon Bandićeva poraza posvetiti rješavanju tih problema. Sve su oči sada uprte u Zagreb, pa bi se trenutačno slabljenje Bandića moglo iskoristiti za čišćenje stranke od neposlušnih kadrova i za njezino jačanje. Kada bi se raspisali prijevremeni parlamentarni izbori, pitanje je bi li Milanović osvojio birače, koje je pridobio Ivo Josipović», istaknuo je za Večernji list politički analitičar Ivan Rimac.

No, jedno je sigurno. Josipović je odlaskom na Pantovčak, nakon dugo vremena ojačao poziciju SDP-a, a izborni porazi koji su ga do sada pratili sigurno su vratili samopouzdanje Zoranu Milanoviću. Istodobno, politički analitičar Slaven Letica unutar novih omjera snaga u 'političkom ringu' prepoznaje kompleks manje vrijednosti kod Zorana Milanovića. Prisjetimo se kako mu je premijerka Kosor ponudila 'ruku pomirenja' i zajedničko rješavanje problema u Hrvatskoj. Famoznu kavu Milanović je preko medija odbio, no nakon Josipovićevog trijumfa, šef SDP-a u izbornoj noći, ponovno je preko novinara, poziv na sastanak prihvatio.

«Čini mi se da je Milanović napokon politički sazrio. Emotivno rasterećenje prvo mu je donijelo Sanaderovo povlačenje iz politike, a drugo mu dolazi s pobjedom SDP-ova kandidata za šefa države», procijenio je Letica.

Pobjeda Josipovića velika je pobjeda SDP-a

Da je Josipovićev trijumf velika Milanovićeva pobjeda i velik uspjeh za SDP, mišljenja je i politički analitičar Višeslav Raos. No, smatra da se uz veliko slavlje u najjačoj oporbenoj stranci u Hrvatskoj, otvara i pitanje odnosa u Zagrebu, koji mogu biti novi izvor nestabilnosti u toj stranci. Raos predlaže i hitnu promjenu komunikacije glavnih političkih stranaka u državi. Između HDZ-a i SDP-a, smatra Raos, dijalog se može otvoriti bez nadmetanja, budući da u stanci, odnosno Banskim dvorima više nema Ive Sanadera. Također smatra da prijevremeni izbori nisu realni, a mišljenja je da novi predsjednik na njima ni neće inzistirati.

«Vjerujem da će pokušati ostvariti kvalitetnu suradnju s premijerkom. Josipovićeva pobjeda na neki način jača Jadranku. Kosor, koja se u tandemu s njime kao predsjednikom države može istaknuti i na međunarodnoj sceni», istaknuo je Raos za Večernji list.

Prijevremeni parlamentarni izbori ne odgovaraju ni HDZ-u ni partnerima

Stoga još jedni izbori ne odgovaraju ni HDZ-u, jer se u toj strani nakon posljednjih događanja moraju riješiti brojni problemi, a Kosor još mora poraditi na jačanju svoje pozicije. Prijevremene parlamentarne izbore ne prizivaju ni koalicijski partneri, budući u trenutnoj poziciji na vlasti ostaju još najmanje dvije godine, a raspisivanjem izbora mogli bi izgubiti vlast.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 12.01.10. 06:56

Ako misle ostaviti status quo do kraja mandata ove Kosoricine Vlade onda nista od ispunjavanja obecanih najavljenih promijena treceg Predsjednika samostalne Hrvatske - Ive Josipovica?!


registracija
8/8/09

tovar62, 12.01.10. 08:06

Milanovic ce jos koji dan biti malo na vrhu,zna on dobro sta ga ceka,,,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika